in

Magas vérzsírszintet csökkentő diéta

A magas koleszterinszint ugyan lehet tünetmentes, de a súlyos betegségek kockázatát növeli. A normális koleszterinszint felső határa 5,2 mmol/l.

Az ezt meghaladó érték felett, javasolják a diétás kezelést, amellyel 10 %-os koleszterin csökkenést lehet elérni, ami viszont a szívinfarktus kockázatát 20 %-kal csökkenti. Ha a diéta nem elég a normális szint eléréséhez, gyógyszeres (statin) kezelés is indokoltá válik, mert a vérszint nem csak a táplálkozástól, hanem a koleszterin belső termelődésétől is függ.

  1. A diéta alapja a kalória-, zsírszegény étrend. Elsősorben az úgynevezett telített zsírok fogyasztását kell csökkenteni. Ezek az állati eredetű táplálékokban, zsíros sajtokban és tejtermékekben fordulnak leginkább elő. Ilyen például a sertéshús, de általában a vöröshúsok, és a látható zsírt tartalmazó húsok, valamint a kolbász és szalámi féleségek is.
  2. Mérsékelni kell a magas koleszterin bevitelt is, ami főleg a tojásban, belsőségekben, velőben található nagy mennyiségben.

A fentiek helyett zsírszegény ételek, sovány tejtermékek, sovány, vagy fehér húsok, növényi eredetű zsírok, margarinok használata javsolt, amelyek kevesebb telített, és több telítetlen zsírt tartalmaznak. Előnyük még, hogy koleszterint nem tartalmaznak.

Hasonlóan kedvező hatás várható a hal, főleg a tengeri halak, diófélék, és az olívaolaj használatától. Fontos, hogy a diétázó naponta 4-5 alkalommal zöldséget, gyümölcsöt is kapjon.

Ha túlsúly, elhízással is fennáll, a fentieken kívül mérsékelni kell a kenyerek, tészták, édességek fogyasztását is, mert ez is elhízáshoz vezethet, amely a koleszterin, és egy másik zsírféleség, a triglicerid szint (max. 1,7 mmol/l) emelkedéséhez, és az infarktus elleni védőfaktor, a HDL-koleszterin, (max. 1,0 mmol/l) csökkenéséhez vezethet.

Forrás: WikiBook – Szabad Cikk/Gasztronómia

Candida Albicans diéta

Candida Albicans diéta

Új divat: a vízipipa. Veszélyesebb, mint a cigaretta.

Új divat: a vízipipa. Veszélyesebb, mint a cigaretta.