in

Ok, akkor mit és mennyiért?

savtalanitas lugositas 1

A legolcsóbb megoldást a Kurt Tepperwein könyvében is szereplő báziskeverék patikai elkészíttetése jelenti. A benne lévő szervetlen ásványi anyag vegyületek a gyomorban hatnak. Íze semleges, leginkább krétára emlékeztet. A gyomorsav hatására a báziskeverék széndioxidra és vízre bomlik, miáltal a gyomorsav semlegesítődik. A gyomorsav így elhasznált mennyiségét aztán a gyomor újra termeli, miközben a széndioxidból és vízből sav és (nátrium) bikarbonát képződik. A sav a gyomorban marad, míg a nátrium bikarbonát a vérbe kerül – ez okozza a lúgosító hatást. A bikarbonát alapú báziskeverék savtalanító hatása így gyors, de nem tart sokáig.

Ilyen a Celsus Kft. által gyártott pH-balance (http://www.celsus.hu/termekek/kapszulak/ph-balance ), aminek összetétele megegyezik a Tepperwein féle báziskeverékkel, csak ki van egészítve egy kis rostanyaggal és vanília aromával. Azonban míg a patikai báziskeverékből egy havi adag (napi 3×5 gramm fogyasztást figyelembe véve 450 gramm) csak 900 forint, a Celsus pH-balance-ból ugyanez a mennyiség már 3.000 forint körül van. A karbonát alapú savtalanító szereket célszerű étkezések előtt egy órával, egy pohár vízben éhgyomorra venni be, hogy a gyomorsav semlegesítésével ne zavarják meg az emésztési folyamatot.

A citrát alapú báziskeverékek, mint a Hübner Basis Balance ( http://www.naturprodukt.hu/hun/index.php?option=com_content&task=view&id=213&Itemid=202 ) és a Basica (http://www.beaco.hu/termekek/index.php?akt_term=1&akt_csop=1 ) lassabb hatást fejtenek ki. Nem befolyásolják a gyomorsav termelést, hanem a vékonybélben szívódnak fel. Ezért nyugodtan bekeverhetők ételbe, joghurtba, gyümölcslébe is. Gyártójuk szerint a lúgosító hatásuk hosszabb, így az elraktározott savakat jobban fel tudják szabadítani a rossz vérellátottságú kötőszövetekből is. Ennek azonban ára van: a Basis Balance havi költsége 5600 forint, a Basica pedig valamivel több mint 10.000 forintot vesz ki a családi kasszából (per kopf).

Vannak aztán a növényi alapú lúgosító szerek. Nekem a SuperGreens a legszimpatikusabb, mert ez az egyetlen, ami biztosítja, hogy az ember megigya mellette a napi két liter folyadékot. Ez a hátránya is: ha nem isszuk meg a napi két üvegnyit (nyáron hármat-négyet), akkor a hatás nem érvényesül rendesen. A SuperGreens havi költsége is 10.000 forint, de ha beszállunk az MLM rendszerbe, még kereshetünk is vele.

Ha mégsem akarnánk kiadni erre 10.000 forintot, magunk is készíthetünk zöld port. A SuperGreens összetevőit megtaláljuk a forgalmazó oldalán, ezek java részét össze tudjuk vásárolni gyógynövényboltokban, vagy összeszedni egy kirándulás alkalmával az erdőben.

A kiszárított növényeket turmixszal lehet porítani: 10 dekányit bedobunk egy dögös turmixba, és 1-2 percig alaposan összedaráljuk. Kicsit megszitálva púder finomságú port kapunk, amit nyugodtan iszogathatunk naphosszat. Egy liter vízbe 3-5 gramm bőven elegendő, vagyis napi 6-15 grammnál nem fogy több belőle.

A Vitaminkirály által forgalmazott tiszta növényi alapú Swanson PH balance-ot egy nap egyszer kell bevenni (http://www.vitaminkiraly.hu/index.php?page=shop.product_details&flypage=shop.flypage&product_id=78&category_id=37&manufacturer_id=0&option=com_virtuemart&Itemid=32 ). Nehezen oldódik, ezért vagy kanállal kevergetjük néhány percig, vagy turmixot használunk. Havi költsége 8.000 forint körül van (a feleségem ezt kezdte el szedni). A Swanson PH balance nagy előnye, hogy egyben multivitamin is.

Hasonlóan multivitamin, sőt antioxidáns is az Emerald Balance (http://www.vitaminkiraly.hu/index.php?option=com_virtuemart&page=shop.product_details&flypage=shop.flypage&category_id=11&product_id=284&Itemid=32 ), de ennek havi költsége már 13.000 forint, ami azért elég húzós, de hát aki megengedheti magának, hogy Audival járjon, az nyilván ezt is megveheti.

Nem jár pepecseléssel a korall kalcium, amiből a legjobb megoldás a D vitaminnal dúsított, kalciumot és magnéziumot ideális arányban tartalmazó, növényi kapszulában forgalomba kerülő Ocean Milk (http://www.oceanmilk.hu ). Ezt nagyon egyszerű szedni, allergia ellenes hatású, és havi költsége csak 6.000 forint körül van. A fiam akinek tavasszal a bodzától szénanáthája van, ezt kezdte el szedni (ha nyílik a bodza, majd elmesélem, hogy elmúlt-e a korall kalciumtól az allergiája).

Kapható aztán lúgos ásványvíz is: www.furedilugos.hu Ennek beszerzése lehet macerás, de ha valaki amúgy is ásványvizet iszik, az erre való átállás ideális megoldást jelenthet savtalanítás szempontjából.

A savtalanítás a csodát emlegető beszámolók ellenére nem mindenható folyamat, ráadásul a lúgosító, vagy annak nevezett termékek hatékonysága is jelentősen eltér egymástól. Erre az után kellett rádöbbennem, hogy miután egy hónapig szedtem a SuperGreens-Prime PH párost, ismét elmentem egy ESG vizsgálatra. Annak ellenére, hogy minden nap lelkesen belefetyeltem a napi két liter vízbe kevert zöld port és cseppet, testem pH értéke és a pH puffer állapota egyáltalán nem változott! Olyannyira nem, hogy a második tizedesig pontos mérés még a századokban sem mutatott eltérést. Ez azonban valahol logikus is.

A bázispor napi adagja 15 gramm, és tömör lúgképző bázisokból áll. Ebből ha valaki megiszik éhgyomorra egy kanálnyit, vizelete a következő mérésnél már 7-es pH érték fölötti lesz. A SuperGreens napi adagja 6 gramm por, ami nyilván nagyságrendekkel kevesebb bázist tartalmaz a patikai báziskeveréknél.

A savtalanítás nyilván nem gyógyít meg minden betegséget, és nem leszünk tőle szupermenek. De ha valaki ügyel táplálkozására, és folyamatosan szed valamilyen lúgosító szert (netalán még naponta rendszeresen valamilyen mozgást is bevisz az életébe), abban a csodában akkor is része lehet, hogy gyógyszerek nélkül is egészségesebb lesz, jobban fogja érezni magát, és szervezete sikeresen száll majd szembe a napjainkban egyre nagyobb problémát jelentő káros hatásokkal, betegségekkel.

Tapasztalataimról ennyi, remélem segít az olvasónak a döntésben. A többi már Önön múlik…

Ok, akkor mit és mennyiért?

tovabb lugosodom 1

Tovább lúgosodom… :)

A test savasodásának okai

A test savasodásának okai