in

Testzsír-index mutatja helyesen a szív-, és érrendszeri problémák kockázatát a testtömeg-index helyett

Testzsír-index
Testzsír-index

A cukorbetegek esetében a testtömeg-index helyett a testzsír-index mutatja helyesen a szív- és érrendszeri problémák kockázatát!

Ezt állapította meg egy új kutatás, amelyet a Kanadai Orvosi Szövetség folyóiratában publikáltak.

A szívbetegségek a vezető halálokok közé tartoznak világszerte. Ebben az elhízás az egyik legnagyobb kockázati tényező.

Miközben a testtömeg-indexet (BMI) használják általánosan az elhízás mérésére, a közelmúltban kiderült, hogy az nem mutat helyes értéket. Ugyanis nem tesz különbséget az izomtömeg és a zsírtömeg között.

Pedig amikor az elhízással kapcsolatos eseteket vizsgálják, rendkívül fontos az elhízottság pontos megállapítása – ismertette a kutatást hétfőn a medicalxpress.com tudományos portál.

A Canadian Medical Association Journalban publikált kutatáshoz 10251 felnőtt adatait elemezték. Az adatok egy cukorbetegséggel, valamint szív- és érrendszeri betegséggel kapcsolatban készült amerikai kutatásból származtak.

A résztvevők átlagéletkora csaknem 63 év, és 62 százalékuk férfi volt. A kutatók megállapították, hogy a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő és magasabb testzsír-indexű résztvevők esetében nagyobb volt a kockázata a komoly szív- és érrendszeri problémáknak, mint az alacsonyabb testzsír-indexűeknél.

A korábbi kutatásokkal ellentétben a kis testtömeg szívproblémáktól védő szerepét nem figyelték meg a 2-es típusú cukorbetegséggel rendelkező kutatási populációban.

A tanulmány társszerzője, Hu Hszi-csün, a kínai Közép Déli Egyetem Szívgyógyászati és Sürgősségi Tanszékének tudósa elmondta, hogy az alacsony testtömeg-index védő szerepét csak a 16,7 kg/m2 testtömeg-indexű résztvevők esetében tudták kimutatni.

“A 2-es típusú diabétesz megnövekedett kockázata a kisebb BMI-vel rendelkező betegekben az alacsony testtömeg káros hatásának tulajdonítható, amely felülírja az alacsonyabb zsírtartalom pozitív hatását”

– fűzte hozzá.

Canadian Medical Association Journal

Testzsír-index mutatja helyesen a szív-, és érrendszeri problémák kockázatát a testtömeg-index helyett

A vízipipázás veszélyesebb?

A vízipipázás veszélyesebb?

időskori álmatlanság kezelése

Íme pár tipp az időskori álmatlanság kezelésére