in

Színvonalas rehabilitáció a Dél-Dunántúlon

Rehabilitáció
Rehabilitáció

Különféle rehabilitációs tevékenységet végző kórházak és alapítványok fogtak össze egy közel ötmilliárd forintos projekt keretében, hogy színvonalasabb ellátást tudjanak nyújtani a Dél-Dunántúlon élőknek. A tucatnyi települést érintő, több éves beruházás-sorozat a végéhez közeledik.

A Pécsi Tudományegyetem vezetésével Baranya, Somogy és Tolna megyék tizenkét egészségügyi szolgáltatója fogott össze, hogy konzorciumba tömörülve javítsák az általuk nyújtott rehabilitációs szolgáltatások infrastrukturális feltételeit. A DDOP-3.1.3/C-11-2011-0001 kódszámú, „Rehabilitációs szolgáltatások fejlesztése a Dél-Dunántúli Régióban” című projektben 4,89 milliárd forintnyi európai uniós és hazai forrást fordíthattak erre a célra a partnerek.

A 2012-beli támogatási döntés óta eltelt időszakban tizenkét rehabilitációs intézményben hajtottak végre beruházásokat Nagyatádtól Mohácsig. Több helyen új épületet húztak fel, másutt a meglévőket renoválták és bővítették. Így összességében több ezer négyzetméternyi modernizált, akadálymentesített, és a szakmai igényeknek megfelelő építmény került a gyógyító munka szolgálatába.

Emellett beszereztek számos, a mindennapi gyógyító munkához szükséges segédeszközt is: nemcsak orvosi műszereket, hanem például gyógytornát, mozgásterápiát segítő felszerelést is. A projektben érintett orvosi szakterületek ugyanis a rehabilitáció szinte teljes spektrumát lefedik – a konzorciumi partnerek a mozgásszervi, neurológiai, pulmonológiai és kardiológiai kezelések mellett pszichiátriai rehabilitációval és szenvedélybetegek gondozásával is foglalkoznak.

A legfontosabb cél az volt, hogy a régióban élő több százezer ember számára biztosítsák annak a lehetőségét, hogy az esetleges egészségkárosodásukat követően a fizikai és mentális képességeik lehető legnagyobb hányadát képesek legyenek visszanyerni, s ezzel továbbra is a társadalom tevékeny tagjai maradni. Ennek érdekében kulcsfontosságú, hogy egy betegséget vagy balesetet követően a lehető leghamarabb megkezdődjön az érintettek utókezelése, s ennek feltételei a projektnek köszönhetően az egész régióban kialakításra kerültek.

Konzorciumi partnerek:

 • Pécsi Tudományegyetem
 • Kallódó Ifjúságot Mentő Missziós Támogató Alapítvány (Mőcsény-Zsibrik)
 • Tolna Megyei Balassa János Kórház (Szekszárd, Szekszárd-Palánk)
 • Bethánia Rehabilitációs Otthon Alapítvány (Siklós-Máriagyűd)
 • Nagyatádi Kórház
 • Szigetvári Kórház
 • Baranya Megyei Önkormányzat Közegészségügyi, Narkomán Fiatalokat Gyógyító- Foglalkoztató Közalapítványa (INDIT) (Pécs, Pécsvárad, Kaposvár)
 • Zsigmondy Vilmos Harkányi Gyógyfürdőkórház
 • Mohácsi Kórház
 • Leo Amici 2002 Addiktológiai Alapítvány (Komló)
 • Komlói Egészségcentrum Nonprofit Kft.
 • Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórház (Mosdós, Töröcske)

Színvonalas rehabilitáció a Dél-Dunántúlon

Sharing Expertise

Sharing Expertise az Óbudai Egyetemen

A visszér is népbetegségnek számít Magyarországon

A visszér is népbetegségnek számít Magyarországon