in

A visszér is népbetegségnek számít Magyarországon

A visszér is népbetegségnek számít Magyarországon
A visszér is népbetegségnek számít Magyarországon

A betegek negyede csak a legvégső esetben fordul orvoshoz . Az egeszsegeslabak.hu visszér betegségről szóló tájékoztató weboldalhoz kapcsolódó friss hazai felmérés szerint a válaszolók mindössze egytizede fordul orvoshoz már enyhébb egészségügyi panaszok esetén is, míg a legveszélyeztetettebb, 36-55 közötti korosztály mintegy harmada úgy nyilatkozott: csak a legvégső esetben keresne fel orvost panaszos tünetekkel.

A válaszolók mintegy 86 százaléka kifejezetten komoly veszélyforrásnak tartja, ugyanakkor nem minden vonatkozásában ismeri eléggé a vénás keringési zavart, közkeletűbb nevén a visszér betegséget, amelyre a kutatás fókuszált. Pedig gyógyszeres kezeléssel már a korai stádiumban is enyhíthetők a kellemetlen tünetek, megfelelő életmóddal pedig kordában tartható a betegség.

A Valeant Pharma Magyarország megbízásából lezajlott online felmérésben résztvevő 1100 válaszoló túlnyomó többsége tisztában van a vénás keringési zavar által jelentett veszéllyel, ennek ellenére egyharmaduk nyilatkozott úgy, hogy csak súlyos tünetek esetén fontolná meg az orvoshoz fordulást. A válaszadók felénél diagnosztizáltak már visszér betegséget, így bár a kutatás nem tekinthető reprezentatívnak, mégis alátámasztja, hogy ez a tünet együttes immár népbetegségnek számít Magyarországon.

Dr  Svejkovszky Ádám
Dr Svejkovszky Ádám

„A vénás keringési zavarnak a válaszadók által is jól ismert tünetei a lábfájás, nehéz, vagy feszülő láb. Érdekes ugyanakkor, hogy az éjszakai izomgörcsökről, vagy az ödémás, bedagadt lábról már csak a felük tudta, hogy ezek is lehetnek a visszér betegség jelei” – mondja Dr. Svejkovszky Ádám háziorvos, aki praktizálása során sok visszér betegségben szenvedő pácienssel találkozott már, és tapasztalatait alátámasztják a kutatási eredmények. Az orvos hozzáteszi, a fentiek mellett a jól ismert kórképek közé tartozik a pókhálószerűen kirajzolódó, vagy kidudorodó véna, azonban a betegségnek vannak olyan súlyos, kevésbé ismert tünetei is, mint a lábszárfekély, vagy legsúlyosabb szövődményként az akár emberéletet is követelő trombózis, amik épp akkor alakulnak ki, ha a beteg elhanyagolja a kezelést.

A felmérés rákérdezett a vénás keringési zavar kezelési módjaival kapcsolatos ismeretekre is. A legkevésbé ismert gyógymódnak az injekciós kezelés, a lézeres vagy rádiófrekvenciás visszérműtét, illetve a plasztikai sebészeti beavatkozás bizonyult. A válaszadók körében a legnépszerűbb kezelési módot kimagaslóan a gyógyszeres megoldások képviselték. Érdemes tudni, hogy a vénás keringési betegségekkel kapcsolatos tünetek megelőzésére is vannak már jó megoldások, mint akár a Valeant Pharma Magyarország Kft. által forgalmazott Cyclo 3 Fort kemény kapszula. „Amennyiben a táplálkozásunkra és életmódunkra is ügyelünk, illetve orvosi felügyelettel szakszerű gyógyszeres kezelést is igénybe veszünk, jelentősen javíthatunk életminőségünkön, és hatékonyan csökkenthetjük a visszérbetegség tüneteit” – hívja fel a figyelmet a háziorvos.

A válaszadók közül viszonylag kevesen voltak tisztában azzal, hogy a betegséget kiváltó okok között a fokozott hőterhelés (padlófűtés, nagy hőterhelésű munkakörnyezet, vagy a gyakori meleg fürdő) is jelentősen hozzájárulhat a visszér kialakulásához. Kevesebb, mint a válaszadók fele tudott arról, hogy a szoros zokni, harisnya, vagy szűk ruházat sok órán tartó viselése ugyancsak kedvezőtlenül befolyásolja az esélyeket. „Szerencsére a legtöbben ugyanakkor tisztában vannak azzal, hogy a hosszú időn át tartó ülő vagy álló testhelyzet, valamint a túlsúly és a mozgásszegény életmód károsan hat a vénás keringésre” – mutat rá Svejkovszky doktor.

A vénás keringési zavarral diagnosztizált válaszadók mintegy fele veszi komolyan a betegségét, és mindössze két százalék azok aránya, akik egyáltalán nem aggódnak a betegségük miatt. A betegségben érintett válaszadók közel negyven százaléka úgy nyilatkozott, hogy a vénás keringési rendellenesség komolyan befolyásolja a mindennapi életét, a betegek fele pedig kisebb nehézségekről számolt be.

* * *

A Nagy Visszérkutatásról

A Nagy Visszérkutatás 2015. szeptemberében zajlott le online kérdőív segítségével, 1100 fő részvételével, elsősorban az érintett, vagy potenciálisan érintett internet felhasználók körében. A vénás keringési betegségekkel kapcsolatos tünetek megelőzésére szolgáló Cyclo 3 Fort kapszulát forgalmazó Valeant Pharma Magyarország Kft. megbízásából készült, nem reprezentatív kutatás tizenöt témakörben kereste a válaszokat a visszérbetegség vonatkozásában. A kutatásban legnagyobb számban az 55-65 év közötti lakosság köréből érkeztek válaszok (42%), de közel húsz százalék volt a 66 éves, vagy annál idősebb válaszolók aránya is. A válaszolók negyede a 46-55 éves korcsoportból került ki. A válaszadók kétharmada naponta szed gyógyszert. Lakhely típusa szerint is nagy reprezentativitást mutatott az eredményösszesítés: a fővárosból 22 százaléknyian, megyeszékhelyekről közel 30 százaléknyian, a 30 ezresnél kisebb településekről is közel ilyen arányban töltötték ki a kérdőívet, míg falusi környezetből a válaszadók egyötöde került ki. A válaszadók közel fele kétfős háztartásban él, de nagyobb arányt képviselnek (22%) az egyfős háztartások is. Az 1100 válaszadó köréből mintegy 50 százaléknyian nyilatkoztak úgy, hogy érintette már, vagy jelenleg is érinti őket visszérrel kapcsolatos probléma.

A sajtóközlemény megjelenését a Valeant Pharma Magyarország Kft. támogatta. A közlemény tartalma a nyilatkozó orvos önálló szakmai álláspontját tükrözi, és nem tekinthető a Valeant Pharma Magyarország Kft. szakmai vagy egyéb tájékoztatásának vagy állásfoglalásának. A megemlített termékek használatakor az érvényes alkalmazási előírás az irányadó.

A kutatás marketing jelleggel készült, célja, hogy a Valeant Pharma Magyarország Kft. marketing munkáját segítse és információt szerezzen a visszérbetegek betegség tudatáról, hogy a Valeant Pharma Magyarország Kft. felvilágosító tevékenységét a jövőben a kutatás eredményeinek fényében tudja alakítani, és a beteg megértést javítani tudja.

A Cyclo 3 Fort vény nélkül kapható gyógyszer. A kockázatoktól és mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

Cikk:

A visszér is népbetegségnek számít Magyarországon

Rehabilitáció

Színvonalas rehabilitáció a Dél-Dunántúlon

Menedzser aktív

Stresszes menedzser szokások. Mit tehetünk ellene?