in

Ezeket érdemes tudnia a szemészeti szűrővizsgálatokról

Ezeket érdemes tudnia a szemészeti szűrővizsgálatokról
Ezeket érdemes tudnia a szemészeti szűrővizsgálatokról

Szemészeti szűrővizsgálatra mindenkinek el kellene mennie a szakorvosok ajánlása szerint 40 éves kor alatt legalább 2 évente, ezt követően pedig évente.

Sokan azonban nem kerítenek rá sort rendszeresen, hiszen ódzkodnak tőle, nyűgnek érzik, meg egyébként sem szívesen megy az ember orvoshoz. Pedig egy szemészeti szakvizsgálat teljesen fájdalommentes, általa pedig számos információra tehetünk szert egyik legfontosabb érzékszervünkkel kapcsolatban. Az alábbiakban megnézzük, mi is történik egy általános szemészeti szűrővizsgálat során.

A szemészeti szűrővizsgálatokról részletesen

Szűrés céljából, illetve akkor érdemes felkeresni a szemészetet, ha látásromlást, gyulladást, szemszárazságot vagy különféle elváltozásokat tapasztal a szemén, szemhéján. Az általános szemészeti szakvizsgálat során megnézik, hogy vannak-e fénytörési hibák közelre és/vagy távolra. Ebből máris kiderül, milyen a látás minősége és az is, ha esetleg szükség van korrigálásra, műtéti megoldásokra.

A vizsgálat során lehetőség nyílik szemüvegfelírásra, a műkönny használatában történő segítségnyújtásra és minden, szemészettel összefüggő probléma megvitatására, valamint általános tanácsadásra is.

Mivel a szemészeti megbetegedések más, krónikus egészségügyi problémákat is jelezhetnek, egy általános szemészeti szakvizsgálat során például a cukorbetegségre vagy a magasvérnyomásra is fény derülhet. Jogosítványhoz, különböző munkakörök betöltéséhez vagy a terhesgondozás során is elengedhetetlen a szemészeti vizsgálat és a rendszeres kontroll.

Vizsgálat előtt érdemes ránéznie a Budai Szemészeti Központ tájékoztatójára. Az oldalon teljeskörűen informálódhat a vizsgálat jellemzőiről, idejéről és az árakról is.

Eddig tart a vizsgálat

Egy szűrővizsgálat során a szemet alaposan, számos műszer segítségével vizsgálják meg, így a hossza akár 1-1,5 óra is lehet. Ez idő alatt szemfenék vizsgálatra, a szem mikroszkópos vizsgálatára, a szemmozgások és a látásélesség megfigyelésére is sor kerül sok egyéb mellett. Azok számára, akiknek a családjában zöldhályog előfordult, évente érdemes részt venni az általános szemészeti szűrésen.

Amennyiben a jobb vizsgálati eredmény érdekében pupillatágításra kerül sor, az ezt követő 2-24 órában érdemes tartózkodni a vezetéstől és a túlzott igénybevételtől, hiszen ilyenkor a szem érzékenyebb a fényre, a látás pedig enyhén homályossá válik.

A szemészeten a szűrést követően számos probléma orvosolható szemcseppekkel történő kezeléssel. Indokolt esetben azonban műtéti beavatkozás válhat szükségessé, melyek egy része ugyancsak elvégezhető a szemészeti központban.

A rendszeres szemészeti szakvizsgálat kiemelten fontos

Ahogy az egészség vonatkozásában általánosan, a szemészeti problémák esetén is a legfontosabb a megelőzés, melyet rendszeres kontrollal biztosíthatunk. Tünetektől mentes, látszólag egészséges állapotban is kiderülhetnek olyan eltérések, melyek túl későn felismerve tartós látásromlással, esetleg látásvesztéssel járhatnak.

Bizonyos életkor felett, a szembetegségek családban való halmozódása vagy állandó gyógyszerszedés esetén a rendszeres szemészeti szűrés erősen ajánlott minden életkorban.

 

A zöld tea 4000 éves titkai

A zöld tea 4000 éves titkai

Élelmi rostban gazdag táplálkozás a Mikrobiom egyensúlyáért

Élelmi rostban gazdag táplálkozás a Mikrobiom egyensúlyáért