in

Szakmai szövetség: kiemelten költenek innovációra az orvostechnikai beszállítók

orvostechnikai beszállítók
orvostechnikai beszállítók

Mintegy ötmilliárd forintot, éves árbevételének 7-12 százalékát fordítja innovációra nagyjából tucatnyi, magyar magántulajdonban lévő egészségügyi beszállító vállalkozás – derül ki a Magyar Orvostechnikai Beszállítók Szövetsége (MOBSZ) közleményéből.

A tájékoztatás szerint állami támogatással az innovációs aktivitás tovább fokozható: a szervezet becslése alapján a kórházi tartozások, illetve az orvostechnikai eszközöket terhelő 27 százalékos áfa miatt a lehetségesnél 300-500 millió forinttal kevesebbet tudott az említett vállalati kör innovációra fordítani 2014-ben.

Csipő Georgina, a MOBSZ szakmai programkoordinátora a közlemény szerint kifejtette: a kormány által bejelentett kórházi adósságkonszolidáció pozitívan hathat az egészségügyi innovációra, ugyanakkor a még tartósabb pozitív hatás érdekében a konszolidáció mellett szükség lenne az orvostechnikai eszközök áfájának 5 százalékra mérséklésére is.

Magyarországon 200-300 vállalat szállít gyógyászati eszközöket az egészségügybe, a stabil beszállítói magot 150-180 cég jelenti; mintegy 5-10 ezer alkalmazottat foglalkoztatnak ezek a vállalkozások – közölte a MOBSZ az MTI érdeklődésére.

Világszínvonalúak egyebek mellett a magyar fejlesztésű és gyártású, gyógyászatot támogató számítástechnikai megoldások, a röntgen, az MRI és a PET CT készülékek. Keresettek az inkubátorok, csípőprotézisek és egyéb fémimplantátumok, valamint világszínvonalúak a szemészetben használt, beültethető szemlencsék is – tájékoztatott a MOBSZ.

A legfontosabb exportcélpont Nyugat-Európa és az Egyesült Államok, de Kína, a távol-keleti országok, illetve a Közép-Amerikai térség országai is egyre inkább kezdik felfedezni a magyar termékeket – írja a szervezet.

A MOBSZ válaszában kitért arra is, hogy a magyar gyártású orvostechnikai eszközök körülbelül 60-70 százalékát exportálják, ezzel párhuzamosan a vállalatok igyekeznek legfeljebb 30 százalék körül tartani a belföldi értékesítést, a kórházi tartozások miatt. Jellemző adat, hogy a lejárt tartozások alig 5-8 százaléka – jellemzően egy-két hetes csúszással – ered a külföldi partnerektől, az éven túl lejárt számlákat viszont szinte teljes egészében a hazai kórházak felé tartják nyilván – írja a MOBSZ.

MTI 2015. március 9.

iskolai egészségfejlesztés

Klik: több mint 3,5 milliárd iskolai egészségfejlesztésre

A magyar védőnői hálózat tapasztalatait más ENSZ-tagállamok is átvennék

Novák Katalin: a magyar védőnői hálózat tapasztalatait más ENSZ-tagállamok is átvennék