in

Pramipexol hatóanyagú szer a Parkinson kór minden stádiumában

Pramipexol hatóanyagú szer a Parkinson kór minden stádiumában
Pramipexol hatóanyagú szer a Parkinson kór minden stádiumában

A legújabb adatok megerősítik a Boehringer Ingelheim pramipexol hatóanyagú Mirapexin készítményének terápiás előnyeit  előrehaladott Parkinson-kórban szenvedő betegek esetén is.


Az új vizsgálati eredmények igazolták a napi egyszeri adagolású Mirapexin® készítmény hatásosságát és biztonságosságát a Parkinson-kór minden stádiumában.

Ingelheim, Németország, 2009. június 10.

– A Movement Disorder Society (MDS- Mozgászavar Társaság) – 13. nemzetközi kongresszusán bemutatott új adatok megerősítették a napi egyszeri adagolású, nyújtott felszívódású Mirapexin® (pramipexol) jelentős terápiás előnyeit. Az előrehaladott Parkinson-kórban  szenvedő betegek bevonásával végzett vizsgálat hasonló eredményeket hozott, mint a már régóta bevált azonnali felszívódású pramipexol hatóanyagú készítmény.

A vizsgálat megerősítette egy korábbi vizsgálat adatait, amely kimutatta a napi egyszeri adagolású szer hatásosságát, biztonságosságát és tolerálhatóságát a korai Parkinson-kór kezelésében. Az eredmények igazolták a nyújtott hatású forma non-inferioritását az azonnali kioldódású, IR formához képest.

A randomizált, placebo-kontrollos vizsgálat a napi egyszeri adagolású, nyújtott felszívódású – az előrehaladott Parkinson-kór kiegészítő terápiájaként alkalmazott – pramipexol hatóanyagú szer hatásosságát és biztonságosságát mérte fel az azonos terápiás feltételek mellett alkalmazott azonnali felszívódású szerrel összehasonlítva. Az UPDRS (Egységes Parkinson-kór Értékelő Skála) II+III pontszám,  illetve az ébrenlét alatti , mozgásképtelen off-időszak csökkenése alapján mind az elsődleges, mind az alapvető másodlagos végpontokat sikerült elérni a vizsgálatban.

„A legújabb vizsgálati adatok azt mutatják, hogy a napi egyszeri adagolású, nyújtott felszívódású pramipexol hatóanyagú szer nem csak a korai, hanem az előrehaladottabb stádiumú Parkinson-kór kezelésében is hatásos. A tünetes időszakot (az adagolási periódus végén jelentkező, drámai mértékben csökkent motoros funkciókkal járó időszak) illetően tapasztalt javulás, valamint a napi egyszeri adagolású szer által jelentett kényelem olyan előny, amelyet mind a betegek, mind az orvosok lelkesen üdvözölnek. A napi egyszeri adagolású tabletta különösen a betegség előrehaladott stádiumában lévők számára fontos, amikor gyakran megnő az igény a többfajta gyógyszerre” – jegyezte meg Anthony Schapira professzor, a vizsgálat vezető kutatója, a University College London (Queen Square) Neurológiai Intézetének Ideggyógyászati egyetemi tanszékvezetője, aki egyben a londoni National Hospital és a Royal Free Hospital ideggyógyász professzora is.

(Megjegyzés: a Mirapexin®/Sifrol® (pramipexol) jelenleg csak azonnali felszívódású szerként van törzskönyvezve.)

Figyelemfelhívás

Ez a közlemény a Boehringer Ingelheim németországi vállalati székhelyéről származik. Felhívjuk figyelmét, hogy az egyes országokban az adott orvosi információk, így a licencelt használatra vonatkozó adatok is eltérők lehetnek. Kérjük, hogy ezt vegye figyelembe, ha a jelen dokumentumban található valamely információra hivatkozik. Ez a sajtóközlemény nem az Egyesült Államokban történő közzétételre készült.

HÁTTÉR INFORMÁCIÓK

A Parkinson-kórról

A Parkinson-kór az Alzheimer-kór után a második leggyakoribb krónikus agyműködési rendellenesség idősebb korban. Előfordulási gyakoriságát a 65 év fölötti népesség körében világszerte körülbelül egy és két százalék közé teszik.5-7 Habár a Parkinson-kórt hagyományosan motoros tünetekhez (pl remegés, merevség, lelassult mozgás, egyensúlyzavar, csoszogó járás,, merev arckifejezés) kötik, a nem motoros tünetek, többek között a depressziós tünetek, a fájdalom, a lelassult gondolkodás és az alvászavarok jelentősek lehetnek. A tünetek betegenként eltérők lehetnek, de idővel súlyosbodnak.

A Mirapexin®/Sifrol® (pramipexol) bemutatása

A (Mirapexin®, Sifrol®, Mirapex® és Pexola® márkaneveken ismert) pramipexol a Boehringer Ingelheim kutatói által kifejlesztett vegyület, amelyet először 1997-ben hagytak jóvá az idiopátiás Parkinson-kór tüneteinek kezelésére, monoterápiaként vagy levodopával együtt. A pramipexolt 2006-ban hagyták jóvá a mérsékelt, illetve súlyos idiopátiás nyugtalan láb szindróma tüneteinek kezelésére. A pramipexol világszerte több mint 70 országban érhető el.

A Parkinson-kórban szenvedő, pramipexollal kezelt betegekben fellépő nem kívánt gyógyszerhatások közül a leggyakoribbak (≥5%) a hányinger, az akaratlan mozgások, az alacsony vérnyomás, a szédülés, az aluszékonyság, az álmatlanság, a székrekedés, a hallucinációk, a fejfájás és a fáradtság.

A pramipexol hatására a betegek, különösen azok, akik Parkinson-kórban szenvednek, egyik pillanatról a másikra elaludhatnak, akár a szokásos napi tevékenységek, például járművezetés közben is. A pramipexol szedése mellett hallucinációk léphetnek fel, a betegek pedig felálláskor néha megszédülhetnek, megizzadhatnak vagy hányingert érezhetnek.

Fontos, hogy a betegek és a róluk gondoskodók tisztában legyenek azzal, hogy a dopaminerg gyógyszerekkel, így pramipexollal kezelt betegeknél már beszámoltak (az impulzuskontroll zavarairól, illetve kényszercselekvésekről árulkodó) rendellenes viselkedésről, például kényszerevésről, kényszeres vásárlásról, hiperszexualitásról, illetőleg kóros játékszenvedélyről. Ilyen esetben megfontolandó az adag csökkentése, illetve fokozatos elhagyása.

A Boehringer Ingelheim bemutatása

A Boehringer Ingelheim csoport a világ 20 vezető gyógyszeripari vállalatának egyike. A németországi ingelheimi székhelyű vállalat a világ 47 országában 138 leányvállalattal rendelkezik és 41 300 alkalmazottat foglalkoztat. 1885-ös alapítása óta a családi tulajdonú társaság elkötelezett az új, magas hatásfokú termékek kutatása, kifejlesztése, gyártása és forgalmazása iránt a humán és az állatorvosi gyógyászat terén egyaránt.

A Boehringer Ingelheim 2008-ban 11,6 milliárd euró nettó forgalmat könyvelhetett el, és ennek egyötödét fordította a legnagyobb kereskedelmi szegmenst képviselő receptköteles gyógyszerek kutatására és fejlesztésére.

További információ a www.boehringer-ingelheim.com címen található.

Kapcsolódó hivatkozások:

A Parkinson-kórral, illetve a pramipexollal kapcsolatban további információ a www.PDKnowledgeGuide.com címen található.

Kapcsolat:

Ursula Bardon

Corporate Division Communications

Boehringer Ingelheim GmbH

55216 Ingelheim, Németország

Telefon:  + 49-6132–77 2622

Fax:      + 49-6132–72 2622

E-mail: press@boehringer-ingelheim.com

Gyermekágyi lázban ég az egészségügy

Ápolók az egészségügy királynői