in

A paleo és a keto diéták összehasonlítása

A paleo és a keto diéták összehasonlítása

Bár mindkét diéta különleges, a paleo és keto diéták között nagyon sok közös pont is van. Alább felsoroltuk a fő pontokat, amelyekben egyeznek.

Mindkét diétában kiemelt szerepet kapnak az teljes értékű ételek

Alapvetően mint a paleo mint a keto diéta során a teljes értékű ételekből nyert tápanyagokra támaszkodnak.

A teljes értékű ételek olyan ételek, amelyek csak minimális feldolgozásnak vannak kitéve mire a táladra érnek.

Mind a keto mind a paleo diéta során ajánlott eltávolítani minden ultra-feldolgozott ételt a diétádból, és ezeket helyettesíteni teljes értékű ételekkel, mint például friss zöldségek, hús, hal és magvak.

Ez kifejezetten evidens, kivéve a feldolgozott zsírok, olajak és édesítőszerek tekintetében mind a paleo, mind a keto „szabálykönyveiben”.

paleo es a keto dietak osszehasonlitasa

Mindkét diéta kizárja a gabonafélék és a hüvelyesek fogyaszását

Különböző okokból, de mindkét diéta során erősen ajánlott a gabonafélék és hüvelyesek fogyasztásának mellőzése.

A paleósoknak ez azért történik, mert a gabonafélék és hüvelyesek valószínűleg nem tartoztak bele a korai emberek étrendjébe és nagyon sok olyan anyagok tartalmaznak, amelyek gátolják a felszívódást.

Az antinutriensek olyan vegyületek, mint például a lektinek és a fitátok, amelyek néhány növényi alapú ételben találhatóak. Ezek megzavarják a test azon képességét, hogy felszívják az ásványi- és tápanyagokat, emellett pedig emésztési zavart okozhat amikor nagy mennyiségben fogyasztják.

Másfelől, a kutatások azt mutatták ki, hogy az ezeket a vegyületeket tartalmazó ételek fogyasztása jótékony hatással is lehet.

A keto diéta is kizárja a gabonafélék és a legtöbb hüvelyes fogyasztását, de ez a szénhidráttartalmuk miatt van.

A gabonafélék és hüvelyesek jelentős mennyiségű szénhidrátot adnak a diétához. Ha a keto diéta követése közben fogyasztod ezeket, akkor fennáll annak a kockázata, hogy a test kiurgik a ketózis állapotából.

paleo es keto dietak osszehasonlitasa

Mindkettő kizárja a cukor fogyasztását

A keto és paleo diéták nem ajánlják a hozzáadott cukrok fogyasztását.

Mindkét étrendben ez nagyjából abból az elvből ered, hogy el kell kerülni a nagyon feldolgozott ételeket.

Azonban a paleo diétásoknak ez a szabály kissé ruglamasabb, ugyanis a nem finomított cukorforrások – mint például a méz és a juharszirup – fogyasztása engedélyezett.

A keto diéta azonban semmilyen hozzáadott cukor fogyasztását nem engedi, függetlenül attól, hogy finomított vagy sem, mert ezen ételek szénhidráttartalma rendkívül magas.

paleo es a keto dietak osszehasonlitasa

Mindkét diétában kiemelt szerepet kapnak az egészséges zsírok

Mivel ez megegyezik azzal a célukkal, hogy segítsenek elérni az optimális egészséget, mindkét diéta során ajánlott a nem finomított, egészséges zsírok fogyasztása.

Mindkét diéta követése során szabad mérsékelt mennyiségben bizonyos finomított olajak használata, mint például az olívaolaj, az avokádó olaj és a diófélék, magvak és hal fogyasztása. Ezek az ételek segíthetik a szív egészégét a többszörösen és egyszeresen telített zsírtartalmukkal.

Mindkét diéta során igaz, hogy nem ajánlott a feldolgozott zsírok fogyasztása. Ilyenek például a transzzsírok, amelyek károsak lehetnek ha rendszeresen fogyasztják őket.

A keto nagyon nagy hangsúly helyez a zsírra úgy általában, ugyanis ez az alapköve az egész diétának. A paleo bár nem feltétlen számít magas zsírtartalmú diétának, az általános egészség fenntartása érdekében mégis ajánlott a fogyasztása.

paleo es keto dietak osszehasonlitasa

Mindkettő diéta segíthet a fogyásban

Az egyik fő oka a keto és paleo diéták népszerűségének az a gondolat, hogy segíthetnek a fogyásban.

Sajnos azonban erre vonatkozóan elég kevés kutatás létezik, így nem lehet tudni, hogy pontosan mennyire hatékonyak ezek a diéták a hosszú távú, tartós fogyás szempontjából. A rövid távú eredményekkel kapcsolatos kutatások azonban ígéretesnek mutatkoznak.

Egy kisebb kutatás során posztmenopauzális, túlsúlyos nőket vizsgáltak, akik követték a paleo diétát. 9%-uknál mutatkozott fogyás hat hónap után, és 10.6%-uknál egy év után. A két éves pontnál azonban már nem volt semmilyen jelentős súlyváltozás.

Egy tanulmány során az alacsony szénhidrát és magas zsírtartalmú (LCHF) diétákat vizsgáltak, mint például a ketogén diéta, és megállapították, hogy a rövid távú fogyás történhet vele, amikor valaki erre a étkezési stílusra átvált.

Ez lehet, hogy azért van, mert a zsír nagymennyiségű fogyasztása általában csökkenti az étvágyat és ezáltal a bevitt kalória mennyiséget. Emellett még hozzájárulhat a ketózis folyamata is, amely hatékonyabban távolítja el a testben elraktározott zsírt. A pontos ok még nincs meghatározva.

Szükség van még további kutatásokra ahhoz, hogy meg lehessen állapítani okozati összefüggést a kettő között.

A paleo az ideológiára koncentrál, a keto pedig a makrotápanyagokra

Az egyik jelentős különbség a paleo és keto diéta között az ideológiai üzenet, vagy inkább ennek hiánya.

A paleo diéta nagyon kihangsúlyozza az életstílust és az ehhez kapcsolodó döntéseink jelentőségét a diéta mellett. Kifejezetten ajánl egy edzési stílust és egy bizonyos éberséget a mindennapokban, amelyek kísérik a táplálkozást.

A paleo életvitel egyik támaszpontja a rövid, erőteljes edzések bevezetése a napi rutinodba. Ez az edzési stílus elméletileg csökkenti azt a stresszt, amely a hosszabb edzések velejárója lehet.

Egyéb stresszcsökkentő tevékenység alkalmazása is ajánlott a paleo diéta során, mint például a jóga és a meditáció.

paleo joga meditacio dieta fogyas

Amikor a diétával együtt alkalmazzuk ezeket, az életviteli szokások az egész test és a lélek egészségét is segítik, így összességében egészségesebbek lehetünk.

Bár a paleo diéta nagyon konkrét szabályokat állít fel, semmilyen hangsúlyt nem fektet a makrotápanyagokra. Annyi fehérjét, zsírt és szénhidrátot ehetsz, amennyit akarsz, ha az engedélyezett ételek listájáról választottad őket.

A keto diétának azonban nincs semmilyen mellékes ideológiája vagy életviteli komponense. Bár ajánlott az egészséges táplálékforrások választása, a fő fókusz a makrotápanyagok elosztásán van.

Bármilyen egyéb életviteli változás a keto diéta mellett teljes mértékben az egyéntől függ, és nem tartozik a diétához.

A paleo diéta során engedélyezve van a teljes értékű ételből származó szénhidrátok fogyasztása

Bár a paleo diéta is kizár bizonyos szénhidrát forrásokat, nem számít feltétlen alacsony szénhidrát tartalmú diétának úgy, ahogyan a keto diéta.

Mivel a paleo nem helyez hangsúlyt a makrotápanyagokra, a diéta során akár nagyon sok szénhidrátot is lehet fogyasztani, attól függően, hogy milyen ételeket választasz az engedélyezettek közül.

Mivel a gabonafélék, finomított cukrok és hüvelyesek fogyasztása nem engedélyezett, a paleo diéta szénhidrát forrásai kissé korlátozottak, de nincsenek kizárva teljesen. A paleo diéta során szabad az olyan ételek, szénhidrátok fogyasztása, amelyek teljes értékű ételekből származnak, mint a gyümölcsök, zöldségek és finomítatlan édesítőszerek.

Ezzel ellentétben a keto diéta korlátoz minden gazdag szénhidrát forrást, beleértve a keményítős zöldségeket, a legtöbb gyümölcsöt, gabonaféléket, édesítőket és a legtöbb hüvelyest.

Mivel a ketózis fenntartásához szükséges az össz kalória bevitelt egy bizonyos pont alatt tartani, sok magas szénhidrát tartalmú étel – függetlenül a forrásuktól – egyszerűen nem egyeztethető össze a keto diétával.

Mi is az a paleo diéta pontosan?
Mi is az a paleo diéta pontosan?

A keto engedélyezi a tejterméket és bizonyos szójatartalmú ételek fogyasztását

A keto diéta engedélyezi, sőt ajánlottnak tartja számos tejtermék fogyasztását. A magas zsírtartalmú tejtermékek, mint például a tejszín, a vaj és az édesítetlen joghurt számos ketogén diéta alapját alkotják.

Az egyéb tejtermékek, mint például a tej, tiltva vannak a keto diétában, de ez inkább amiatt van, mert alacsony benne a zsír-szénhidrát arány.

A szója alapú ételek, mint a tofu és a szójabab fogyasztása engedélyezve vannak a keto diétában, amíg a megengedett makrotápanyag mennyiségen belül maradunk. A szójatej azonban általában nem ajánlott.

A paleo diéta viszont nem enged semmilyen szójaterméket és szinte minden tejterméket tilt.

A fűvel táplált tehenek tejéből készült vaj az egyetlen tejtermék amelynek fogyasztása engedélyezett a paleo diéta szerint. A paleo közösségen belül azonban kialakultak viták arról, hogy ez az engedély tényleg összeegyeztethető-e a paleo ideológiával.

A paleo diéta szerint a szója termékek használata azért nem engedélyezett, mert a hüvelyesek kategóriájába tartozik.

Mi is az a keto diéta pontosan?
Mi is az a keto diéta pontosan?

A paleo és a keto diéták összehasonlítása


Kapcsolódó: Mi is a paleo diéta pontosan?
Kapcsolódó: Mi is a keto diéta pontosan?

Mi is az a keto diéta pontosan?

Mi is az a keto diéta pontosan?

Melyik egészségesebb? A paleo, vagy a keto diéta?