Bár mindkét diéta különleges, a paleo és keto diéták között nagyon sok közös pont is van. Alább felsoroltuk a fő pontokat, amelyekben egyeznek.

Mindkét diétában kiemelt szerepet kapnak az teljes értékű ételek

Alapvetően mint a paleo mint a keto diéta során a teljes értékű ételekből nyert tápanyagokra támaszkodnak.

A teljes értékű ételek olyan ételek, amelyek csak minimális feldolgozásnak vannak kitéve mire a táladra érnek.

Mind a keto mind a paleo diéta során ajánlott eltávolítani minden ultra-feldolgozott ételt a diétádból, és ezeket helyettesíteni teljes értékű ételekkel, mint például friss zöldségek, hús, hal és magvak.

Ez kifejezetten evidens, kivéve a feldolgozott zsírok, olajak és édesítőszerek tekintetében mind a paleo, mind a keto „szabálykönyveiben”.

Mindkét diéta kizárja a gabonafélék és a hüvelyesek fogyaszását

Különböző okokból, de mindkét diéta során erősen ajánlott a gabonafélék és hüvelyesek fogyasztásának mellőzése.

A paleósoknak ez azért történik, mert a gabonafélék és hüvelyesek valószínűleg nem tartoztak bele a korai emberek étrendjébe és nagyon sok olyan anyagok tartalmaznak, amelyek gátolják a felszívódást.

Az antinutriensek olyan vegyületek, mint például a lektinek és a fitátok, amelyek néhány növényi alapú ételben találhatóak. Ezek megzavarják a test azon képességét, hogy felszívják az ásványi- és tápanyagokat, emellett pedig emésztési zavart okozhat amikor nagy mennyiségben fogyasztják.

Másfelől, a kutatások azt mutatták ki, hogy az ezeket a vegyületeket tartalmazó ételek fogyasztása jótékony hatással is lehet.

A keto diéta is kizárja a gabonafélék és a legtöbb hüvelyes fogyasztását, de ez a szénhidráttartalmuk miatt van.

A gabonafélék és hüvelyesek jelentős mennyiségű szénhidrátot adnak a diétához. Ha a keto diéta követése közben fogyasztod ezeket, akkor fennáll annak a kockázata, hogy a test kiurgik a ketózis állapotából.

Mindkettő kizárja a cukor fogyasztását

A keto és paleo diéták nem ajánlják a hozzáadott cukrok fogyasztását.

Mindkét étrendben ez nagyjából abból az elvből ered, hogy el kell kerülni a nagyon feldolgozott ételeket.

Azonban a paleo diétásoknak ez a szabály kissé ruglamasabb, ugyanis a nem finomított cukorforrások – mint például a méz és a juharszirup – fogyasztása engedélyezett.

A keto diéta azonban semmilyen hozzáadott cukor fogyasztását nem engedi, függetlenül attól, hogy finomított vagy sem, mert ezen ételek szénhidráttartalma rendkívül magas.

Mindkét diétában kiemelt szerepet kapnak az egészséges zsírok

Mivel ez megegyezik azzal a célukkal, hogy segítsenek elérni az optimális egészséget, mindkét diéta során ajánlott a nem finomított, egészséges zsírok fogyasztása.

Mindkét diéta követése során szabad mérsékelt mennyiségben bizonyos finomított olajak használata, mint például az olívaolaj, az avokádó olaj és a diófélék, magvak és hal fogyasztása. Ezek az ételek segíthetik a szív egészégét a többszörösen és egyszeresen telített zsírtartalmukkal.

Mindkét diéta során igaz, hogy nem ajánlott a feldolgozott zsírok fogyasztása. Ilyenek például a transzzsírok, amelyek károsak lehetnek ha rendszeresen fogyasztják őket.

A keto nagyon nagy hangsúly helyez a zsírra úgy általában, ugyanis ez az alapköve az egész diétának. A paleo bár nem feltétlen számít magas zsírtartalmú diétának, az általános egészség fenntartása érdekében mégis ajánlott a fogyasztása.

Mindkettő diéta segíthet a fogyásban

Az egyik fő oka a keto és paleo diéták népszerűségének az a gondolat, hogy segíthetnek a fogyásban.

Sajnos azonban erre vonatkozóan elég kevés kutatás létezik, így nem lehet tudni, hogy pontosan mennyire hatékonyak ezek a diéták a hosszú távú, tartós fogyás szempontjából. A rövid távú eredményekkel kapcsolatos kutatások azonban ígéretesnek mutatkoznak.

Egy kisebb kutatás során posztmenopauzális, túlsúlyos nőket vizsgáltak, akik követték a paleo diétát. 9%-uknál mutatkozott fogyás hat hónap után, és 10.6%-uknál egy év után. A két éves pontnál azonban már nem volt semmilyen jelentős súlyváltozás.

Egy tanulmány során az alacsony szénhidrát és magas zsírtartalmú (LCHF) diétákat vizsgáltak, mint például a ketogén diéta, és megállapították, hogy a rövid távú fogyás történhet vele, amikor valaki erre a étkezési stílusra átvált.

Ez lehet, hogy azért van, mert a zsír nagymennyiségű fogyasztása általában csökkenti az étvágyat és ezáltal a bevitt kalória mennyiséget. Emellett még hozzájárulhat a ketózis folyamata is, amely hatékonyabban távolítja el a testben elraktározott zsírt. A pontos ok még nincs meghatározva.

Szükség van még további kutatásokra ahhoz, hogy meg lehessen állapítani okozati összefüggést a kettő között.

A paleo az ideológiára koncentrál, a keto pedig a makrotápanyagokra

Az egyik jelentős különbség a paleo és keto diéta között az ideológiai üzenet, vagy inkább ennek hiánya.

A paleo diéta nagyon kihangsúlyozza az életstílust és az ehhez kapcsolodó döntéseink jelentőségét a diéta mellett. Kifejezetten ajánl egy edzési stílust és egy bizonyos éberséget a mindennapokban, amelyek kísérik a táplálkozást.

A paleo életvitel egyik támaszpontja a rövid, erőteljes edzések bevezetése a napi rutinodba. Ez az edzési stílus elméletileg csökkenti azt a stresszt, amely a hosszabb edzések velejárója lehet.

Egyéb stresszcsökkentő tevékenység alkalmazása is ajánlott a paleo diéta során, mint például a jóga és a meditáció.

Amikor a diétával együtt alkalmazzuk ezeket, az életviteli szokások az egész test és a lélek egészségét is segítik, így összességében egészségesebbek lehetünk.

Bár a paleo diéta nagyon konkrét szabályokat állít fel, semmilyen hangsúlyt nem fektet a makrotápanyagokra. Annyi fehérjét, zsírt és szénhidrátot ehetsz, amennyit akarsz, ha az engedélyezett ételek listájáról választottad őket.

A keto diétának azonban nincs semmilyen mellékes ideológiája vagy életviteli komponense. Bár ajánlott az egészséges táplálékforrások választása, a fő fókusz a makrotápanyagok elosztásán van.

Bármilyen egyéb életviteli változás a keto diéta mellett teljes mértékben az egyéntől függ, és nem tartozik a diétához.

A paleo diéta során engedélyezve van a teljes értékű ételből származó szénhidrátok fogyasztása

Bár a paleo diéta is kizár bizonyos szénhidrát forrásokat, nem számít feltétlen alacsony szénhidrát tartalmú diétának úgy, ahogyan a keto diéta.

Mivel a paleo nem helyez hangsúlyt a makrotápanyagokra, a diéta során akár nagyon sok szénhidrátot is lehet fogyasztani, attól függően, hogy milyen ételeket választasz az engedélyezettek közül.

Mivel a gabonafélék, finomított cukrok és hüvelyesek fogyasztása nem engedélyezett, a paleo diéta szénhidrát forrásai kissé korlátozottak, de nincsenek kizárva teljesen. A paleo diéta során szabad az olyan ételek, szénhidrátok fogyasztása, amelyek teljes értékű ételekből származnak, mint a gyümölcsök, zöldségek és finomítatlan édesítőszerek.

Ezzel ellentétben a keto diéta korlátoz minden gazdag szénhidrát forrást, beleértve a keményítős zöldségeket, a legtöbb gyümölcsöt, gabonaféléket, édesítőket és a legtöbb hüvelyest.

Mivel a ketózis fenntartásához szükséges az össz kalória bevitelt egy bizonyos pont alatt tartani, sok magas szénhidrát tartalmú étel – függetlenül a forrásuktól – egyszerűen nem egyeztethető össze a keto diétával.

Mi is az a paleo diéta pontosan?
Mi is az a paleo diéta pontosan?

A keto engedélyezi a tejterméket és bizonyos szójatartalmú ételek fogyasztását

A keto diéta engedélyezi, sőt ajánlottnak tartja számos tejtermék fogyasztását. A magas zsírtartalmú tejtermékek, mint például a tejszín, a vaj és az édesítetlen joghurt számos ketogén diéta alapját alkotják.

Az egyéb tejtermékek, mint például a tej, tiltva vannak a keto diétában, de ez inkább amiatt van, mert alacsony benne a zsír-szénhidrát arány.

A szója alapú ételek, mint a tofu és a szójabab fogyasztása engedélyezve vannak a keto diétában, amíg a megengedett makrotápanyag mennyiségen belül maradunk. A szójatej azonban általában nem ajánlott.

A paleo diéta viszont nem enged semmilyen szójaterméket és szinte minden tejterméket tilt.

A fűvel táplált tehenek tejéből készült vaj az egyetlen tejtermék amelynek fogyasztása engedélyezett a paleo diéta szerint. A paleo közösségen belül azonban kialakultak viták arról, hogy ez az engedély tényleg összeegyeztethető-e a paleo ideológiával.

A paleo diéta szerint a szója termékek használata azért nem engedélyezett, mert a hüvelyesek kategóriájába tartozik.

Mi is az a keto diéta pontosan?
Mi is az a keto diéta pontosan?

A paleo és a keto diéták összehasonlítása


Kapcsolódó: Mi is a paleo diéta pontosan?
Kapcsolódó: Mi is a keto diéta pontosan?