in

MRSA-fertőzés! Hogyan kerüld el?!

MRSA-fertőzés
MRSA-fertőzés

MRSA-fertőzés: Jellemzően súlyos kórházi fertőzés, amelyet az ún. methicillin-rezisztens Staphylococcus aureus (MRSA) baktérium okoz. Nevében is szerepel, hogy már nem reagál, azaz rezisztens az egyik, staphylococcus fertőzés esetén alkalmazott antibiotikumra.

Az MRSA-fertőzés leggyakrabban kórházakban, egyéb egészségügyi intézményekben bent fekvő betegeken fordul elő (pl. ápolási otthonok, dialízis-centrumok). Ha itt fordul elő, akkor HA-MRSA-nak nevezik, ami arra utal, hogy a kórházi, egészségügyi ellátás során fertőzödött a beteg. Tipikus, hogy invazív beavatkozás során adódik elő, orvosi eszközök használata kapcsán, mint pl. műtéti beavatkozás, intravénás kanül, ízületek pótlása.

Létezik egy másik típusú MRSA-fertőzés is. Ez a közösségben, a populációban szerzett változat, melyet CA-MRSA névvel illetnek. Általában egy fájdalmas bőrjelenséggel indul. Leggyakoribb a test-test kontaktussal való terjedése, tehát pl. gyakori lehet gyermekápolási intézményekben, nagyobb tömegekben, vagy a sportolók között a birkózóknál.

Tünetek

A staphylococcus okozta bőrfertőzés, így az MRSA is általában kisméretű bőrjelenséggel kezdődik, vöröses, pattanásra, égésre vagy pókcsípésre emlékeztető képződménnyel. Ez gyorsan terjedhet a bőr mélyebb rétegeibe, fájdalmas tályogok alakulnak ki, amelyek sebészeti megnyitást igényelnek. Egyes esetekben a baktérium nem terjed tovább, a bőrben marad. Máskor azonban bejuthat a keringésen át egyéb szövetekbe, szervekbe, pl. csontok, műtéti sebek, véráram, szívbillentyűk, tüdő, stb.

Okok

A kórokozó egyértelmű: a Staphylococcus aureus különböző fajai. Staphylococcusok egyébként normál körülmények között is élnek a bőrön, vagy az orrüregben, a népesség mintegy 30%-ánál. A baktérium általában ártalmatlan, hacsak be nem jut egy sérülés, bőrseb felszínére, ahol – egészséges emberen – kisebb mértékű bőrproblémát okoz. Az amerikai (USA) fertőző betegségekkel foglalkozó hivatal, a CDC szerint a népesség mintegy 2%-a hordozza az MRSA-baktériumot.

Antibiotikum rezisztencia

Az MRSA létrejötte (sajnos) a több évtizedes felesleges antibiotikum-használatnak köszönhető. Itt arra gondolunk, hogy sok esetben indokolatlan módon és céllal is adtak (és adnak jelenleg is) antibiotikumot világszerte. Főként vírusfertőzésekre, mint az influenza, amely esetén teljességgel hatástalanok. Még az indokolt antibiotikum-használat is hozzájárulhat az MRSA-fertőzéshez, hiszen arra nincsen garancia, hogy minden egyes baktériumot elpusztítunk a kezelés során. A baktériumok életük során gyors mutációkra képesek, így a törzsek hamar “megtanulják” hogyan alkalmazkodjanak – és hogyan legyenek rezisztensek egyes gyógyszerekre.

Kockázatok

A kétféle típus esetén (HA-, és CA-MRSA) más-más kockázatokkal kell szembenéznünk.

HA-MRSA (kórházi fertőzés)

A kórházi tartózkodás. Ez nyilvánvaló, és a legérzékenyebb betegeket támadja meg, tehát az időskorúakat és a legyengült immunrendszerrel rendelkező személyeket.

Invazív beavatkozás. Ahogy említettük, pl. a vénás kanül, a húgyúti katéter, mind-mind lehetséges bejutási kapu az MRSA-fertőzés számára.

Hosszú távú tartózkodás ápolási intézményben. Itt fontos megjegyezni, hogy a hordozók (akik maguk nem betegek) is terjeszthetik betegtársaik számára.

CA-MRSA (közösségben szerzett fertőzés)

Kontakt, küzdősportok. Ahogy már említettük a direkt testi kontaktussal járó sportágakban jellemzően terjedhet az MRSA-fertőzés.

Tömeg, egészségtelen körülmények. Pl. katonai táborok, börtönök, gyermekápolási intézmények.

Homoszexualitás. Férfiak esetén nagyobb az MRSA-átadásának kockázata.

Szövődmények

Az MRSA-fertőzés számos antibiotikumnak ellenáll, ezért kezelése meglehetősen nehézkes. Így alakulhatnak ki sajnálatos módon a súlyos, akár az életet is veszélyeztető állapotok.

Mit érinthet szervezetünkben az MRSA-fertőzés?

  • véráram
  • tüdő
  • szív
  • csontok
  • ízületek

Diagnózis

Az MRSA-fertőzés diagnosztika alapja szövetminta, orrváladék, stb vizsgálata. Mikrobiológiai laboratóriumi tenyésztés történik a minták alapján. Mivel a tenyésztés legalább 48 órát igényel, újabban terjedőben vannak a staphyloccus-DNS alapú tesztek, amelyekkel pár óra alatt meg lehet határozni az MRSA-fertőzés jelenlétét.

Kezelés, gyógyszerek

Mindkét típusnál antibiotikum-kezelés alkalmazható. Ezek azonban általában a speciális, csak egyes kórokozókra fenntartott (ún. páncélszekrény-) antibiotikumok. Kezelni kell a bőrfelületi tályogokat is, adott esetben inkább ezeket – mint magát a kórokozót gyógyszeres úton…

Megelőzési lehetőségek

Sok esetben nem ejtünk igazán szót a betegségek megelőzéséről. Az MRSA-fertőzés esetén azonban a már leírtak alapján sejthető, hogy milyen sokat tehetünk megelőző intézkedésekkel.

HA-MRSA, kórházi fertőzés

Kórházi fertőzés esetén a beteget elkülönítik, így megelőzhető, hogy a fertőzés másokra is ráterjedjen. A kórházi személyzet, a látogatók ilyen esetekben csak köpeny és védőfelszerelés mellett léphetnek be a beteghez, szigorú kézhigiénés előírások mellett. A szennyezett felületeket, ágyneműt, ruházatot megfelelő módon fertőtleníteni kell.

CA-MRSA, közösségi fertőzés

Kézmosás. A folyóvizes, szappanos kézmosás a lehető legjobb módszer a kórokozók elleni védelemre. Alapos kézmosás, több kéztörlő alkalmazása, valamint (legalább 62%) alkoholtartalmú kézfertőtlenítő szer használata, ha nem áll rendelkezésre szappan és víz.

Fedjük be a sebeket. A bőrfelületünkön lévő sebeket, sérüléseket steril száraz kötszerrel fedjük le, azok gyógyulásáig. Gennyező seb is MRSA-forrás lehet, sebfedéssel (és a kötszer gyakori cseréjével) ez megelőzhető.

Személyes tárgyainkat ne cserélgessük mással. Pl. ilyen lehet a törülköző, kéztörlő, borotva, ruházat, edzőfelszerelés. Az MRSA-fertőzés szennyezett tárgyakon át is terjedhet, nemcsak direkt kontaktus útján.

Zuhanyozzunk edzés után! Edzés, sportolás után azonnal zuhanyozzunk szappanos vízben. Törülközőnket ne osszuk meg másokkal!

Mosás, tisztítás. Vágott, sérülés útján szerzett sebek esetén mindent mossunk ki (törülközők, ágynemű, ruházat) a lehető legmagasabb hőmérsékleten, majd forrón szárítsuk. Az edzéshez, szabadidősporthoz használt ruháinkat minden alkalommal mossuk ki edzés után.

Szerző: Dr. Székely Gábor

Forrás: Egészségkalauz

Felhasznált linkek:
http://www.egeszsegkalauz.hu/keresok/betegseg-es-tunet/mrsa-fertozes-114170.html
http://www.egeszsegkalauz.hu/keresok/betegseg-es-tunet/

Cikk:

MRSA-fertőzés

Újraélesztés: Rekordnézettség és kulisszatitkok

Újraélesztés: Rekordnézettség és kulisszatitkok

Veszettség? Naponta 160 ember hal bele a világon

Veszettség? Naponta 160 ember hal bele a világon