in

Milyen nevet válassz a kutyusodnak? Hasznos tippek és ötletek

kutyakaja

Amikor befogadsz egy négylábú kedvencet, azonkívül, hogy beszerzed a szükséges felszerelést és előkészíted az otthonod, még egy fontos dolgod lesz: nevet kell adnod az újdonsült családtagodnak.

Hisz mégsem maradhat szegény pára névtelenül, mert mégis hogy hangzana az, hogy “hé, te kutya, gyere enni, itt a finom Panzi Fit Active eledel!”

A név pedig, akárcsak az emberek esetében, egész életében elkíséri őt, így érdemes olyat választani, amit nemcsak a pillanat hevében tartasz jónak, hanem a későbbiekben is. Ehhez adunk pár támpontot az alábbiakban.

Az ideális név passzol a viselőjéhez

Persze leendő kutyusod jellemét valószínűleg még nem ismered akkor, amikor befogadod, de érdemes lehet a nevét a külső jegyeihez is igazítani. Például egy fehér bundájú kutyust nem jó ötlet Szuroknak vagy Kormosnak hívni, ugyanígy egy karcsú testalkatú agárnak is furán hangzik például a Dagi vagy a Gömbi név.

Lehet, hogy egy cuki kiskutyára remekül illik még a Pici vagy a Manó, de vajon akkor is így lesz ez, ha később felnő és esetleg nagyobb testű lesz? Érdemes ezt is átgondolni.

Milyen hangzású legyen a választott név?

Íme, néhány jó tanács, amit érdemes megfogadni:

  • A kutyák többsége felfigyel a magasabb hangokra, ezért legyenek a nevében magas mássalhangzók, még jobb, ha ilyenre is végződik (pl. Betty, Fürge, Misi, Öcsi)
  • A két szótagból álló, szóismétléses neveket az ebek könnyen megjegyzik (Lili, Fifi, Mimi, Szasza)
  • Az éles mássalhangzóval kezdődő nevek szintén figyelemfelkeltőek (Kifli, Dolly, Kajla)
  • A név maximum két szótagból álljon, ha ennél hosszabb, akkor legyen az állatnak egy “nem hivatalos” hívóneve (pl. Kleopátra – Kleo)

Milyen neveket ne válassz?

Mint már említettük, nem érdemes olyasminek hívni a kutyádat, ami egyáltalán nem passzol a külleméhez. Ugyanakkor van még néhány olyan dolog, amit ajánlott kerülni.

Ilyen például a gyakran használt vezényszavakra, kifejezésekre hasonlító elnevezés. Például ha kutyádat Panzi táppal eteted, akkor ne hívd Panninak, mert akárhányszor csak szóba kerül az elesége, mindig azt hiszi majd, hogy épp szólítod, pedig lehet, hogy épp csak le akarsz adni egy rendelést a Kutyakajas.hu Webáruházban.

Nem jó ötlet a kutyádat a rokonaid, családtagjaid után elnevezni, hisz képzeld csak el, hogy rákiabálsz: “Peti, már megint odapisiltél a szőnyegre?!” – miközben szegény Peti nevű kisfiad riadtan néz rád, hogy már megint milyen rossz fát tett a tűzre.

Érdemes még kerülni a politikusok, közéleti személyiségek neveit, valamint a csúnya szavakat is, mert nyilvános helyeken kellemetlen helyzetbe kerülhetsz miattuk.

Hogyan tanítsd meg a kutyádat a nevére?

A titok nyitja voltaképpen annyi, hogy gyakran mondogatod neki, és ha felfigyel rá, dicséred és jutalmazod. A kutyád nagyon okos, hamar megtanulja, hogy ilyenkor őt szólítod, és ezentúl mindig meghallja majd, ha hívod.

Persze ez nem jelenti automatikusan azt, hogy rögvest engedelmeskedni is fog, előfordulhat, hogy csak “nyugtázza” egy farokcsóválással és békésen heverészik tovább.

A víz, testünk éltető ereje

Az ásványvizek különböző típusai és eredetük

hasznaltlaptop

Miért fontos a garancia használt számítógép vásárlásakor?