in

Mik lehetnek a manuálterápia lehetséges gyógyhatásai?

Mik lehetnek a manuálterápia lehetséges gyógyhatásai?
Mik lehetnek a manuálterápia lehetséges gyógyhatásai?

A manuálterapia egy ősi módszereken alapuló mozgásfunkciókat regeneráló kezelés. Nem csak a régi bevett fogásokat, de a modernt megközelítéseket is egyaránt alkalmazza.

Célja a test vázrendszerének, az ízületeknek és izmoknak helyreállítása. A gyógytornászok és a csontkovácsok módszereiből is merít. Azonban leginkább az utóbbin alapszik, ebből fejlődött önálló gyógyászati terápiává.

Mire jó a manuálterápia?

A manuálterápia többek között jótékony hatással lehet az ízületek mozgásterjedelmének növelésére. Ez a fajta gyógykezelés tökéletes a modern népbetegségének számító derék-, csípő-, nyak-, gerinc- és vállfájdalmak kezelésére. Segít a beszűkült mobilitású végtagok, ízületek és a kötött izmok helyreállításában. Emiatt bárkinek tökéletes megoldást jelenthet, aki ülőmunkát végez vagy egyoldalú terhelésnek van kitéve a vázrendszere. Nem csak azoknak való tehát, akik komolyabb betegséggel küzdenek.

Átfogó kezelés

A csontkovácsokkal ellentétben manuálterapeuta kizárólag diplomás orvos vagy gyógytornász lehet. Ugyanakkor a csontkovácshoz hasonlóan közelíti meg a problémát a test egészével foglalkozva. A kezelő szakember tisztában van vele, hogy a test egységes egészként való kezelése kiemelkedően fontos. Például egy húzódás a gerincben az idegi becsípődés miatt teljesen más területen okozhat fájdalma. Ahogyan egy derékprobléma is észrevétlen maradhat, amíg nem vizsgálják meg a páciens mozgását. A manuálterápia titka pontosan ebben rejlik. Ahogy neve is utal rá, különféle kézi fogásokkal kattintja vagy masszírozza helyre az elnyomott izmokat és a becsípődött idegeket. Ehhez pedig szakembernek tökéletes anatómiai ismeretekkel kell rendelkeznie.

Modern orvoslás és népi megfigyelések

A manuálterápia sikere pontosan abban rejlik, hogy évezredes népi tudást vitt tovább. Persze mindezt orvosi, tudományos háttérrel megtámogatva. Ezért egy jóval komplexebb gyógyítási módszert biztosít, mint sok más speciális kezelés. A kettő ötvözete képes arra, hogy célzottan hozzon helyre akár évek óta megoldatlannak tűnő mozgásszervi problémákat. Ahogyan a gyógytornának is tökéletes kiegészítő terápiájává válhat. Egyébként is kéz a kézben járnak, ha a pácienst komplex módon kell megszabadítani mozgásszervi problémáitól.

Milyen betegséges esetén jelentheti a legjobb választást?

A manuálterápia képes enyhíteni vagy teljesen megszüntetni az olyan gerinc, nyak, csípő és derákproblémákat, mint a isiász, a lumbágó – valamint a különféle becsípődések és húzódások. Hatásos továbbá olyan problémák esetén, mint a különféle porckorong elváltozások, valamint a letapadt izmokkal és ízületekkel összefüggésbe hozható bekötött vállak. Továbbá az általános gerinc problémákra is kiváló megoldást jelent. A különféle, térd, boka és kézízületi elváltozásokra bajokra is megoldást kínál. A mauálterápia képes teljesen visszaállítani az izomegyensúlyt – ezáltal megszűnnek a fájdalmak, javul közérzetünk és tartásunk is fejlődik. Viszont ami ezeknél is fontosabb: sokkalta súlyosabb betegségeket és elváltozásokat kerülhetünk el általa. Amennyiben valami hasonló problémában szenvedünk, feltétlen megéri adnunk neki egy esélyt tehát.

A megfelelő matrac a pihenés feltétele

A megfelelő matrac a pihenés feltétele

Három elengedhetetlen mérőműszer az otthonunkba

Három elengedhetetlen mérőműszer az otthonunkba