in

Mi az a hospice palliatív ellátás?

A hospice a haldokló – elsősorban daganatos – betegek humánus gondozását végző szervezet. A hospice gondozás célja a betegek életminőségének javítása –


értsd: testi és lelki szenvedéseik enyhítése, fizikai és szellemi aktivitásuk támogatása, valamint a hozzátartozók segítése a betegség és a gyász terheinek viselésében.

A hospice gondozásban orvosok, nővérek, gyógytornászok, pszichológusok, lelkészek, lelkigondozók, szociális munkások, dietetikusok és képzett önkéntes segítők vesznek részt. A munkacsoport tagjai így testi, lelki, szociális, és spirituális támaszt tudnak nyújtani.

A hospice szemlélet a halált az élet természetes részének tekinti. Ennek megfelelően elutasítja az eutanázia alkalmazását, de az élet mesterséges és gyötrelmes meghosszabbítását is. A hospice ellátásban dolgozók tapintatosan, de őszintén beszélnek gondozottaikkal betegségükről és állapotukról.

A hospice gondozás történhet fekvőbeteg intézményekben (szervezetileg önálló hospice otthonban, vagy egy kórház részét képező palliatív – tünetkezelő – osztályon), ambuláns formában (ún. nappali kórházban), vagy a beteg otthonában (házigondozás formájában).

A fekvőbeteg intézmények családias berendezéssel kívánják elősegíteni a beteg kényelmét, s lehetővé teszik a hozzátartozók ott tartózkodását is. Az intézményi ellátás általában rövid (legfeljebb néhány hetes) időtartamú, ezt követően a gondozás ambuláns formában, illetve a beteg otthonában folytatódik.

A hospice gondozók arra törekednek, hogy a beteg életének utolsó időszakát hozzátartozói körében tölthesse.

Hogyan előzzük meg a szívbetegségeket?

EKG önellenőrzés otthon?