in

Hogyan előzzük meg a szívbetegségeket?

A szívelégtelenség oka nem egy vírus vagy baktérium, nem lehet védőoltást kapni ellene. Ha el akarjuk kerülni, akkor csökkentenünk kell azokat a kockázati tényezőket, amelyek jelentős mértékben növelik egy szívbetegség kialakulásának valószínűségét.

A kockázati tényezők között kiemelt helyet foglal el a dohányzás. Becslések szerint Európában körülbelül 1,2 millió ember haláláért felelős a dohányzás, ebből 450000 szív, érrendszeri megbetegedések következménye.

Aggodalomra ad okot, hogy 1990 és 2000 között a dohányzás által okozott szív-, érrendszeri megbetegedések aránya 13 százalékkal nőtt annak ellenére, hogy ez időszakban az európai országokban egyre erősebb a dohányzás elleni kampány.

Jelentősen növeli a szívbetegség kialakulásának valószínűségét az elhízás, és a mozgásszegény életmód. Sajnos e téren is romlik a helyzet az európai országokban, így hazánkban is, mind a felnőtt lakosság, mind a gyermekek körében.

A magas vérnyomásban szenvedők, a diabéteszes, vagyis cukorbetegeknél is az átlagosnál gyakrabban okoznak halált a szív-, érrendszeri megbetegedések, nekik tehát különösen fontos az egészséges életmód betartása. 48 millió felnőtt szenved diabéteszben Európában, és számuk évről évre növekszik.

Egy kis figyelmet! Szívelégtelen betegfigyelő rendszerek

Mi az a hospice palliatív ellátás?