in

Melatonin – minden, amit tudnod kell róla

Melatonin – minden, amit tudnod kell róla
Melatonin – minden, amit tudnod kell róla

Az emberi élet egy bizonyos biológiai ritmusnak van kitéve, amelyen keresztül a különböző szervek és rendszerek munkájának pontos szabályozása történik.

A melatonin, amely az agyban szekretálódik, és befolyásolja az alvást, alapvető szerepet játszik e ritmus szabályozásának összetett rendszerében.

Hogyan működik a melatonin?

Megállapítást nyert, hogy az emberi szervezetben a melatonin szintézise rendkívül fontos szerepet játszik az éberség és az alvás cirkadián ritmusának szabályozásában, valamint a különféle hormonok (kortizol, tesztoszteron, növekedési hormon) szekréciójában bekövetkező változások szabályozásában.

Mint már említettük, a melatonin szabályozza az éberség-alvás ciklust és szinkronizálja a bioritmusokat. Ez a precíz, minden embernél egyedi ritmus kisiklik, ha a melatonin szekréciójában zavarok lépnek fel.

Megfelelő mennyiségben enyhén csökkenti az ember testhőmérsékletét – így csökken az energiafelhasználás, és felgyorsul az alvásfázisban inaktív sejtek regenerációja.

Úgy tartják, hogy az egyik legerősebb általunk ismert antioxidáns, amely a sejtmembrán szintjén és a sejten belül egyaránt hat.

Az evolúció során az ember elvesztette azon képességét, hogy bizonyos erős antioxidánsokat, például béta-karotint és C-vitamint termeljen a szervezetében, de megtartott más antioxidánsokat (például a melatonint), amelyek inaktiválják a szabad gyököket (nagy veszélyt jelentenek a szervezetre), és ezáltal erőteljes védelmi rendszert alkotnak ellenük.

Például az agy, amely 50%-ban zsírszövetből áll, amelynek 1/3-a telítetlen zsírsav, nagyon érzékeny a  szabad gyökökre. Az agy alján található tobozmirigy szintetizálja a melatonint, amely az “utolsó vonal” az agyat támadó szabad gyökök ellen.

Emellett csökkenti a “rossz” LDL-koleszterin szintjét, véd bizonyos rákbetegségek ellen, és serkenti az immunrendszert.

A melatonin és az életkor

A perifériás vér melatoninszintje fiatalok és idősek között változik. Bebizonyosodott, hogy az életkorral az emberi test cirkadián rendszerei “lebomlanak”.

A legtöbb hormonhoz hasonlóan a melatonin szintje drámaian csökken az életkor előrehaladtával – például a 80 évesek szérumszintje csak 10%-a a 20 évesek szérumszintjének.

Ennek következménye számos létfontosságú paraméter jelentős változása. Különösen az a tény, hogy az alvás-ébrenlét ciklust negatívan befolyásolja, a felnőttek hőmérséklete éjszaka nem csökken, ami azt jelenti, hogy a szövetek és szervek helyreállítási folyamatai nem mennek végbe.

A melatonin lehetséges előnyei

Elősegíti a nyugodt alvást

A melatonin leginkább az alvást javító és az álmatlanság kezelésére szolgáló tulajdonságairól ismert.

Ez az oka annak, hogy referencia anyagként használják más hasonló anyagok vizsgálatához. A leggyakrabban alkalmazott adag 3 mg, fokozatos felszabadulás mellett.

A fő hatásmechanizmus az alvási idő lerövidítéséhez kapcsolódik, és a melatonin jótékony hatással van a teljesen egészséges egyénekre.

Gyomor problémák ellen

Az egyik leglenyűgözőbb hatása a gyomorműködéshez kapcsolódik.

Sikeresen növeli a gasztrin szérumszintjét, amelynek alacsony szintje gyomorfekélyben szenvedőknél fordul elő, ami e tekintetben a gyógyító tulajdonságaival függ össze.

Minden eddigi tanulmány kimutatta, hogy erős védő tulajdonságokkal rendelkezik a fekélyek ellen, a hatás megnyilvánul, és az eredmények teljes gyógyulást mutatnak.

A melatonin védő hatású egyes baktériumok és az aszpirin káros hatásaival szemben.

Idegrendszer erősítő

Jótékony hatással van bizonyos neurotranszmitterekre a szervezetben. Például megállítja az adrenalin és noradrenalin szint emelkedését stresszes helyzetekben, de nem szünteti meg teljesen. Stresszes helyzetekben a melatonin az adrenalinszintet is csökkenti.

A melatonin csökkenti az agy véráramlását, és jótékony hatású migrén esetén, bár ez a hatás ellentmondásos és nem teljesen bizonyított.

Úgy gondolják, hogy megvannak az előnyei, különösen a migrénes emberek alvásminőségének javításában.

Mellékhatások és ellenjavallatok

  • A melatonin az egyik legbiztonságosabb és nem mérgező anyag. Az 500 mg-ig terjedő sokkdózisok, akár szájon át, akár intravénásan adják be, nincs mérgező hatása.
  • A napi 5 mg-ig terjedő adagok biztonságosak az 5 év feletti gyermekek számára, és kisebb gyermekek is bevehetik, de csak gyermekorvossal folytatott konzultációt követően.
  • Számos részletes, nagyszabású tanulmány megállapította, hogy még 6-12 hónapos folyamatos bevitel mellett sem okoz függőséget.
  • Vannak olyan hipotézisek, amelyek szerint a melatonin-kiegészítés abbahagyása ellentétes hatást érhet el. Ebben a szakaszban kimutatták, hogy a 2 mg-ig terjedő adagok nem járhatnak hasonló hatással, de feltételezhető, hogy a nagyobb dózisok hosszú távú alkalmazása mellékhatásokkal járhat a melatonin abbahagyása után. Az eddigi legmegbízhatóbb hipotézis az, hogy a lehetséges ok nem annak megszűnése, hanem az, hogy a szervezet visszatér a korábbi helytelen alvási szokásaihoz.
Hogyan zajlik a reflux műtéti kezelése?

Hogyan zajlik a reflux műtéti kezelése?

lehetséges veszélyek a sportfogadás világában

Modern online trendek – lehetséges veszélyek a sportfogadás világában