in

Már hazánkban is elérhető a legmodernebb fogbeültetési technológia

Megalkotója, a Nobel Biocare fogászati pótlásokat gyártó cég önálló leányvállalatot alapított Magyarországon, hogy elterjessze a jövő fogászati technológiáját.


A világ legrégibb múltra visszatekintő fogászati implantátum gyártója, a svéd Nobel Biocare, a ’60-as évek elején alkotta meg a mai értelemben vett modern implantátum prototípusát. A vállalat a korszerű fogászati implantológia megalapítója, Prof. Brånemark munkásságának örököse és továbbfejlesztője. A zürichi és a gothenburgi székhelyű céget 1981-ben Nobelpharma néven alapították, majd 1996-ban kapta a Nobel Biocare nevet.

A fogászati pótlások kutatás-fejlesztésével, gyártásával és terjesztésével foglalkozó cégnek Svédországban és az Egyesült Államokban összesen négy gyártóközpontja van, a világ minden pontján pedig 33 leányvállalata. A Nobel Biocare Holding AG részvényeit a SWX Swiss Exchange and the Stockholm Stock Exchange tőzsdéken jegyzik. A több mint 1800 főt alkalmazó Nobel Biocare 35 százalékos részesedéssel rendelkezik a világ fogászati pótlásokat gyártó piacán. A legrugalmasabb és legátfogóbb fogászati megoldások – fémmentes fogművek, implantátumok – gyártója a modern fogászati tudományhoz nemcsak kutatásaival, hanem világszintű oktatási programjaival és az egyetemi kutatást-oktatást fejlesztő együttműködéseivel is nagymértékben hozzájárul.

A Nobel Biocare piacvezető a fémmentes, biokompatibilis fogászati implantátumok gyártásában és tervezésében. Magyarországon ezekből a termékekből 2007-ban mintegy három millió dollár (2007. évi átlagárfolyamon 518 millió forint) forgalmat ért el. A magyar cég, Oroszországot, Litvániát, Lengyelország után a negyedik leányvállalat a kelet-európai régióban.

Innovatív és kíméletes fogpótlási eljárások – a páciensek szolgálatában

A Nobel Biocare nevéhez fűződik a legfejlettebb fogorvosi rendelőkben már világszerte alkalmazott Procera® rendszer kifejlesztése – melynek segítségével egyszerűen juthatunk el a 3D számítógépes tervezéstől a sablonnal irányított sebészeten keresztül a teljesen egyéni, fémmentes fogpótlásokig.

A Nobel Biocare szolgáltatja a computer technológiával irányított, úgynevezett NobelGuide terápiát, amely lehetővé teszi, hogy minimális beavatkozással, akár sebészeti feltárás nélkül, a hagyományos beültetés idejének töredéke alatt elvégezhető legyen az implantáció.

Teljes fogsorbeültetés egyetlen óra alatt, műtéti beavatkozás nélkül!

A NobelGuide eljárás lényege, hogy a fogakról és az állcsontról lenyomat készül, amely alapján egy pontos CT-sablont készít a fogtechnikus. Ennek segítségével letérképezi az implantátumot befogadó csontot. A CT – felvétel készítője egy speciális szoftver segítségével háromdimenziós képet kap a csontról, az arcüregről, az ér- és idegképletekről, amelyen az implantátum mérete, a behelyezés iránya és szöge előre pontosan megtervezhető. A pontos tervezés rendkívül biztonságossá és kiszámíthatóvá teszi a műtétet.

Ezt követően az adatokat eljuttatják Svédországba, ahonnan három napon belül visszaérkezik az a sablon, amelynek segítségével az orvos ínyen keresztül behelyezi az implantátumokat az előre megtervezett és kialakított helyre.

A minimális beavatkozás azt jeleni, hogy nem a hagyományos műtéti eljárás zajlik, amikor az ínyt leválasztják a csontról, hanem csak egy pici lyukat ejtenek rajta, ahol az implantátumot behelyezik. A lebenyes feltárást gyakran követő fájdalom illetve duzzanat kisebb, nincs vágás és varratszedés, a páciens kevesebb időt tölt a fogorvosi székben. A hagyományos eljárásoknál tapasztalt több hetes lábadozási időszak pedig töredéke a NobelGuide eljárással végzett beültetésnél. Az eljárás neve pontosan kifejezi a lényeget: „Gyönyörű fogak egy óra alatt” (Teeth in an Hour).

A technológia lehetővé teszi, hogy a hagyományos beültetés, nagyjából 6 hónapig terjedő kezelési ideje mindössze két rövid kezelésre, és egy néhány napos eljárásra rövidüljön.

„Magyarország fogászati szempontból a legdinamikusabban fejlődő piac a kelet-közép-európai régióban. A magyar központ létrehozását a termékek iránti folyamatosan növekvő kereslet tette indokolttá. A magyar leányvállalat megalapításától azt reméljük, hogy tudásunkkal és termékeinkkel hozzájárulhatunk az Európa-szerte elismert kiváló magyar fogászati szolgáltatás további fejlesztéséhez” – mondta Marosi Tamás, a Nobel Biocare Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója.

További információ:

Kiss Ágnes

HOCHEGGER Communications Consulting

1118 Budapest, Budaörsi út 48-50.

tel: 06 70 930 184

e-mail: agnes.kiss@hochegger.hu

Szívünk ügye az egészség

Adatok a szív-, és érrendszeri betegségekről

Egészség adatbázis a Google-nél!