in

Légúti betegségben szenvedő gyerekek tüneteit vizsgálják Törökbálinton

Légúti betegségben szenvedő gyerekek tüneteit vizsgálják Törökbálinton
Légúti betegségben szenvedő gyerekek tüneteit vizsgálják Törökbálinton

Betegek jelentkezését várják a kutatók. Alsó és felső légúti betegségekben, asztmában és allergiában szenvedő gyerekeket vizsgálnak márciustól három hónapig klinikai körülmények között, a Törökbálinti Tüdőgyógyintézetben. A kezelések előtti és utáni légzésfunkciós mérésekkel, valamint tüneti értékelések segítségével azt kutatják, hogy a sóval történő tartós kezelés miként befolyásolja a betegek állapotát. A vizsgálatokhoz légúti betegségben szenvedő gyermekek jelentkezését várják, akik a kutatásban és a terápiás kezeléseken térítésmentesen vehetnek részt.

Az utóbbi évtizedekben a légszennyezettség egyre komolyabb problémát okoz, a legrosszabb helyzetben a nagyvárosok vannak. A városi levegőben, a gyermekek fejmagasságában a levegőszennyező részecskék koncentrációja 500 000-szeres a magashegyi levegőhöz képest. Az ősszel és az influenza járványok idején jelentkező légúti megbetegedések, illetve a légúti allergiák kiváltó oka is szinte mindig a levegő minőségében (vírusok, baktériumok, gombaspórák, inhalatív allergének, dízelkorom, stb.) keresendő. A tüdőbetegségek és a tüdőrák kockázata egyértelműen összefügg a 2,5 mikronnál kisebb részecskék okozta légszennyezéssel.

A kezeletlen légúti betegségek ugyanakkor a gyermekeknél igen súlyos következményekkel járhatnak. A nem megfelelően kezelt asztma lassú testi fejlődéshez és általános gyengeséghez vezethet. Emellett az elhanyagolt légúti megbetegedések elősegítik a krónikus tüdőbetegség kialakulását, amelyet meggyógyítani nem lehet, csak a lefolyása lassítható.

A súlyos problémák megoldásában a betegségek korai felismerése és a prevenció szükségességének tudatosítása mellett, a megfelelő terápiás lehetőségek folyamatos keresése, egyre szélesebb körű megismertetése jelenthet előrelépést.

A Törökbálinti Tüdőgyógyintézet és a törökbálinti Indiso Sóklinika márciustól három hónapon át vizsgálja az alsó és felső légúti megbetegedésekben szenvedő gyerekek állapotát száraz egészségügyi sóterápiás kúra előtt, illetve után. Cél, hogy betegségtípusonként elegendő pácienst figyeljenek meg, és az eredmények alátámasszák a só jótékony hatását.

A jelentkezőket a kezeléseket megelőzően megvizsgálják, az ingyenes terápián és a vizsgálatban történő részvételre a Tüdőgyógyintézet szakorvosai tesznek javaslatot. Jelentkezni a Törökbálinti Tüdőgyógyintézet honlapján vagy a 06-23-511-565-ös telefonszámon lehet.

Felnőtt pácienseknél már több esetben igazolták az egészségügyi száraz sóterápia pozitív hatásait az említett betegségeknél, arra nézve azonban még nem történt átfogó vizsgálat, hogy a kezelések milyen hatással lehetnek ezekre a betegségekre, ha már gyermekkorban elkezdik alkalmazni. A vizsgálatban alsó- és felső légúti megbetegedésekben szenvedő gyerekek, betegségtípusuknak megfelelően csoportosítva vesznek részt. A megfigyelések célja, hogy klinikai körülmények között, részletesebben is megvizsgálják és igazolják, hogy az egyes légúti megbetegedésekben szenvedő gyerekek tüdeje kitisztul, allergiás tünetei elmúlnak, valamint asztmás rohamai is jelentősen ritkábban jelentkeznek, mint az egészségügyi sóterápiás kezelés előtt.

A vizsgálatot Dr. Laki István főorvos vezeti, aki 1983 óta csecsemő- és gyermekgyógyászként, 1987 óta gyermektüdőgyógyászként dolgozik. Az elmúlt 25 évben a gyermektüdőgyógyászat valamennyi területén működött, kiemelten foglalkozott az asztma, a krónikus bronchitis, bronchiectasia, mukoviscidozis, a köhögés, a fulladás, az ismétlődő légúti panaszok kivizsgálásával és kezelésével. Praxisa során közel 10 éve alkalmazza a száraz sóterápiát, mint kiegészítő kezelést.

„Mi orvosok mindannyian ismerjük azt a tényt, hogy a só magába szívja a folyadékot és ezért meglazítja a légúti váladékot. A váladékképződés oka lehet allergia, fertőzés, vagy más, de a közös ezekben az, hogy a váladékoldással ezekben az esetekben mindig lehet segíteni a páciens állapotán. Persze betegség fajtától függ, hogy mennyit és hogyan lehet segíteni.

Minden nap 2-3 alkalommal tervezzük, hogy megtelik a sóterápiás kezelőhelyiség, ez körülbelül egy tucatnyi pácienst jelent alkalmanként – mind alsó-, mind felső légúti megbetegedéssel szenvedők közül. Mivel az egészségügyi száraz sóterápiánál kisebb részecskékről van szó, ezért ezek mélyebbre jutnak a légutakban, olyan területekre is, ahová a sóoldat nem ér el. Bízom benne, hogy a vizsgálat sikeres lesz, az előzetes várakozásokat igazolják majd az eredmények is.” – mondta el Dr. Laki István.

A főorvos hozzátette: „Szeretnénk elősegíteni, hogy az érintettek valóban releváns információt kapjanak és átlássanak a káoszon, ami a különböző sóterápiák és a só erejével gyógyulást ígérő eszközök körül kialakult. Ez a vizsgálat hatékonyan hozzájárulhat a korrekt tömegtájékoztatáshoz és a megalapozott szakmai információk terjesztéséhez.”

A vizsgálat márciustól májusig zajlik majd, ezt követően összegezik az egészségügyi száraz sóterápia légúti megbetegedésekre gyakorolt pozitív eredményeit. A kutatók az eredményeket elsősorban a szakma képviselőihez szeretnék eljuttatni, hiszen Ők azok, akik ezt hitelesen tudják majd tolmácsolni szélesebb tömegek felé is.

Jelentkezés: Törökbálinti Tüdőgyógyintézet
Online: http://gyermektudobalint.hu/idopont-foglalas/
Telefon: 06-23-511-565

Fókuszban a betegbiztonság - Háromnapos konferencia Budapesten

Fókuszban a betegbiztonság – Háromnapos konferencia Budapesten

A magzati rendellenesség felismerését segítő készüléket mutattak be

A magzati rendellenesség felismerését segítő készüléket mutattak be