Menu
in

Kína korlátozza a külföldiek szervátültetését

Kína korlátozza a külföldiek szervátültetését

Kína korlátozni fogja a külföldiek szervátültetéseit. A döntéssel a kínaiak elsőbbségét szeretnék biztosítani. A kínai egészségügyi minisztérium a kórházakat arra intette, hogy egészségügyi turizmus leple alatt ne hívjanak Kínába szervátültetésre…

Kína korlátozni fogja a külföldiek szervátültetéseit. A döntéssel a kínaiak elsőbbségét szeretnék biztosítani.

A kínai egészségügyi minisztérium a korházakat arra intette, hogy egészségügyi turizmus leple alatt ne hívjanak Kínába szervátültetésre váró betegeket, és az ilyen jellegű beavatkozásokat a központi egészségügyi hatóságoknak kell jóváhagyniuk.

Kínában évente mintegy 2 millió embernek lenne szüksége szervátültetésre, de az átültethető szívek, vesék és más szervek hiánya miatt csak 20 ezer transzplantációra van lehetőség – derült ki egy helyi tanulmányból.

A korházak a nagyobb bevétel érdekében gyakran a sokkal jobban fizető külföldi betegeket részesítik előnyben. Az új szabályozás kimondja, hogy a helyi lakosságot kell elsőbbségben részesíteni. “A szervátültetéseknél a kínai lakosoknak kell elsőbbséget adni a szükségleteknek megfelelően, beleértve a hongkongi, makaói és tajvani lakosokat” – olvasható a minisztérium honlapján megjelent szabályozásban.

A szabályokat megsértő kórházak és doktorok büntetést kapnak, valamint megvonják tőlük a jogot, hogy átültetéseket hajtsanak végre.

A módosítással Kína a szervátültetési piacon tapasztalható hanyag és gátlástalan hozzáálláson próbál változtatni, ugyanis sok átültetendő szervet kivégzett elítéltekből operálnak ki.

Márciusban egy vezető kínai bírósági hivatalnok az állami médiáknak elmondta, hogy a kivégzett rabokból származó testrészek átültetése csak kivételes esetekben fordul elő, és ehhez az elítélt vagy a hozzátartozók beleegyezése szükséges.

Nemzetközi jogi szervezetek szerint Kínában évente 5 és 12 ezer közé tehető a kivégzettek száma, és ez több, mint a világon bárhol máshól. A kínai kormány erre vonatkozó adatokat nem tesz közzé.

Július óta tiltják Kínában az emberi szervek eladását. A kórházak mostantól a donor írásbeli beleegyezését is megkövetelik, a hatóságok pedig korlátozzák azoknak a korházaknak a számát, amelyek szervátültetést hajthatnak végre.

 

Forrás: MTI

Exit mobile version