Influenzatrendek a Google segítségével

  0
  141

  Influenzatrendek néven végre már magyarul is elérhető a Google Flu Trends szolgáltatás, amelyet a Google.ORG címen fogunk megtalálni. Érdekes Magyarország helyzete a grafikon szerint.


  A Google rájött, hogy bizonyos keresési kifejezések jól jelzik az influenza elterjedtségét. A Google Influenzatrendek a Google-keresések összesített adatait felhasználva becsli az influenza elterjedtségét.

  Az egyre sötétedő szín jelzi, hogy mekkora mértékben fertőzött a terület. Szemmel látható, hogy a magyarországi magasnak mondható.

  A Google arra jött rá, hogy egyes kifejezésekre sokkal gyakrabban keresünk az interneten influenzajárvány idején. Ezen adatokat feldolgozva – plusz hozzávéve az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ adatait – az Influenzatrendek képes megbecsülni az influenza előfordulását bármilyen időszakban.

  Amíg a hagyományos influenzakövetés doktorok és páciensek bevonásával készített kutatásokat jelent – ami akár heteket is igénybe vehet -, ezzel szemben a Google keresései valós idejű, pontos visszajelzést adnak a megbetegedésekről a különböző földrajzi régiókban.

  Az oldal elérhetősége: http://www.google.org/flutrends/