in

Amerikát ostromolja a magyar fejlesztésű HealthMash

Az egészségügyi kérdésekre komplex válaszokat adó új internetes szolgáltatás


Könnyen kezelhető és áttekinthető, ingyenes keresőszolgáltatást indított egy magyar fejlesztőcsapat orvosok, kutatók, szakértők, betegek és érdeklődők részére. A különböző szempontok szerint csoportosított találatokból összeálló kép lényegesen árnyaltabb, mint egy hagyományos keresési megoldás esetében. A team az egyik legnagyobb nemzetközi webes szakkonferencián, San Franciscóban mutatkozott be. Kétszáz pályázó közül 15 kapott lehetőséget a prezentációra, a legérdekesebbnek ítélt fejlesztések között volt a WebLib is, amely a konferencián indította el vadonatúj webes megoldását, a HealthMash.com-ot.

HealthMass.com

A Health 2.0 konferenciára, San Franciscóban október elején gyűltek össze a legújabb webes egészségügyi megoldások fejlesztői. A webes orvoslás és a Web 2.0 témakörével foglalkozó rendezvényen a világ minden tájáról pályázó kétszáz vállalkozás közül végül összesen 15 számára biztosítottak bemutatkozási lehetőséget az amerikai szervezők. A legérdekesebbnek ítélt fejlesztések között prezentálhatott a magyar nyelvű keresésben évek óta élenjáró WebLib, amely a konferencián indította el vadonatúj webes megoldását a HealthMash.com-ot.

A budapesti fejlesztők ugyan nem a Google babérjaira pályáznak, de a most elindított angol nyelvű egészségügyi megoldáskereső szolgáltatással mégis szeretnének a tengerentúlon sikereket aratni.

A HealthMash egy új szemléletű keresőtechnológiát ötvöz a megbízható adatokra építkező egészségügyi tudásbázissal, s ezért tud lényegesen precízebb válaszokkal szolgálni a felhasználók által keresett problémákra. Az interneten már elérhető információforrások közül természetesen ma már nem elegendő a szakmai cikkek, kutatási eredmények, tudományos adatbázisok mélyén lapuló adatok megjelenítése. A felhasználók a találatok között fényképeket, videókat, prezentációkat, sőt könyveket, blog- és Twitterbejegyzéseket is találhatnak, így kaphatnak átfogó képet a keresett témakörről.

Technológiáját tekintve a HealthMash azért számít újdonságnak, mivel a keresett témában híreket, kutatási eredményeket csak olyan oldalakról gyűjt, amelyeket a fejlesztők megbízhatónak ítéltek. Az egészségügy területén erre igen nagy szükség mutatkozik, hiszen az ellenőrizhetetlen források, megkérdőjelezhető értékű, sőt akár hamis válaszokat is kínálhatnak egy-egy nehezen körüljárható probléma esetén. A találatok között természetesen megjelennek, a videós és közösségi oldalak kapcsolódó hivatkozásai is, hiszen egyre több kutató használja mindennapi munkájához a Youtube és a Twitter szolgáltatásait. A közösségi oldalakon megjelenő tartalom ugyan nem tekinthető szigorúan szakmainak, mégis egyre kevésbé megkerülhető, ha valaki teljes képet szeretne nyújtani egy adott témában.

Az orvosok, kutatók, szakértők és betegek részére a HealthMash mostantól egy olyan könnyen kezelhető és jól áttekinthető szolgáltatást kínál, amelyet bárki ingyenesen használhat világszerte. Az egyes betegségekre keresve nem csak azok definícióját találhatják meg a téma iránt érdeklődők, hanem a lehetséges kezelési módozatokat, az alkalmazható gyógyszereket, az alternatív gyógymódokat, sőt a kísérleti fázisban levő tudományos eredményeket, szakmai publikációkat is. A különböző szempontok szerint csoportosított találatokból összerakható kép lényegesen árnyaltabb, mint egy hagyományos keresési megoldás esetében. A gyógyászat területére fókuszáló webes alkalmazásban azonban a felhasználók nem csak betegségekkel kapcsolatban találhatnak cikkeket, adatokat, az oldal mögött dolgozó tudásbázis a gyógyításban elterjedt hatóanyagokról, gyógynövényekről is számtalan információt szolgáltat.

A HealthMash nem csupán adatokat és forrásokat gyűjt össze, hanem megmutatja azok összefüggéseit is. Az újgenerációs egészségügyi, orvosi megoldáskereső használata ennek ellenére nem bonyolult, a találatai nélkülözik a duplikációkat, illetve sosem kínál a felhasználónak átláthatatlan mennyiségű találatot. Az új szolgáltatás segítségével a keresett kérdésekben így sokkal könnyebb megtalálni a releváns információt, a megfelelő válaszokat azok számára, akik hiteles információra számítanak az interneten is.

A fejlesztők tervei szerint a HealthMash és a mögötte halmozódó tudásbázis folyamatos továbbfejlesztésével az egészségügyi terület legmegbízhatóbb internetes megoldásává válhat, megkönnyítve a szakmabeliek, és a terület iránt érdeklődők eligazodását a webes információ dzsungelben.


 

 


Weblib Kft.

A cég a webes és intranetes keresés, a könyvtári adatbázisok, és az internet egészségügyi területén kínál megoldásokat. A webes fejlesztéseik közül legismertebb a PolyMeta.hu, amely a magyar nyelvű kereső programok között több tekintetben a leghatékonyabb. A hazai referenciáik között található a Sanoma Budapest (Startlap kereső fejlesztése) illetve a Debreceni Egyetem, a Magyar Tudományos Akadémia könyvtári adatbázisai kereső megoldásainak kifejlesztése és működtetése.

Fejlesztéseiket használja az Amerikai Egyesült Államok több könyvtári, egészségügyi adatbázisa, illetve intézményi keresője. Megbízóik között található a NIH Library, a WebFeat, a National Library of Medicine, és a ScienceRoll Medical Search.

Az itthoni egészségügyi ismeretterjesztést és információhoz jutást támogatják a “dokim.hu” lapcsoporttal, amely egy egészségügyi hírkeresőt (dokim.hu) és egy orvos-szakmai (csak orvosoknak elérhető) vertikális keresőt, illetve a Várószoba.hu nevű közösségi oldalt foglalja magába.

Komplex angol nyelvű fejlesztéseik közül kiemelt fontosságú – a másfél év kutatás és fejlesztés eredményeképpen – most elindított a HealthMash.com egészségügyi megoldáskereső és a hozzátartozó tudásbázis.

A Weblib mindezek mellett elkötelezett híve a magyar nyelvű keresésnek és az innovatív fejlesztési megoldások mindennapi szolgáltatásokba építésének. Szakértői rendszeres előadói a szakmai fórumoknak, konferenciáknak.

További információk: Weblib.hu

Ügyvezető: Kása Károly és Jóföldi Endre

kasa.karoly@weblib.com

jofoldi.endre@weblib.com

Twitter: http://twitter.com/jendre

http://kereses.blog.hu/

Szolgáltatás: HealthMash.com

Influenzatrendek a Google segítségével

Néhány egyszerű megelőző praktika