in

Mi az influenza?

Az influenza egy vírus (ortomixovírus) által okozott légúti betegség. Nos, nézzük meg most egy kicsit bővebben…


Hogyan terjed a betegség?

A betegség leggyakrabban emberek között cseppfertőzés útján, tüsszentéssel vagy köhögéssel, vagy egyéb váladékkal, pl. közös fogmosó pohár használatával terjed.

Melyek a betegség tünetei?

Az influenza tünetei nem mindig ugyanazok, különböző járványokban az egyik tünet hangsúlyosabb, a másik kevésbé. A legjellemzőbb tünetek a hirtelen kezdet, a felső légúti hurut, a magas láz, izomfájdalmak, fejfájás, torokfájás, levertség, gyengeség, hasmenés, hasi panaszok, hányás

Hogy lehet az influenzát megkülönböztetni más betegségektől?

Szezon idején nehéz. Gyakran összekeverik a meghűlésnek nevezett közönséges náthával, amit szintén egy vírus (rhinovírus) okoz, és más vírusos megbetegedéssel.

Hogyan kezeljük? Kezeljük-e egyáltalán?

Sok folyadékot kell inni és csillapítani a lázat – ez általában elegendő. Ne szedjünk saját szakállunkra antibiotikumokat. A felső légúti lázas betegségek 90 százalékát vírusok okozzák, amelyekre az antibiotikumok semmilyen hatással nincsenek. Szalicilátok (pl. aszpirin) nem adhatók influenzás gyermekeknek, mert a vírusfertőzés és a szalicilát együttesen súlyos agy- és májkárosodást okozhat!

Elég-e, ha megfázás elleni italt fogyasztok (Neocitran, Coldrex)?

Ezek a vény nélkül kapható patikaszerek rengeteg különböző gyógyszert tartalmaznak. Mindegyik tartalmaz lázcsillapító hatóanyagot, ezért a betegség tüneteit, mint a láz, csak elfedik. A betegséget nem gyógyítják ezek a szerek, ezért ezek szedése nem elegendő.

Van-e hatásos gyógyszer az influenza megelőzésére, kezelésére?

Van, a megelőzésben hatásos az oltás, amely nem nyújt teljes védelmet a fertőzéssel szemben, de fertőzés esetén gyorsabban és enyhébb tünetekkel zajlik a betegség. A betegség kezdetekor szedhető gyógyszer is, amely az immunrendszer válaszát segíti, de ez vényköteles.

Az antibiotikum segít-e a betegség leküzdésében?

Nem, mert az antibiotikum vírusokra nem hat. Antibiotikumot, csak az influenzához kapcsolódó második betegség esetén kell és szabad csak szedni.

Miért kell sokat inni?

A láz csillapításakor a szervezet sok folyadékot veszít, így azt pótolni kell. A sok folyadék megakadályozza a szervezet kiszáradását, az étvágytalan időszakokban pedig a citromos, cukros tea, az ásványvíz vagy a leves fontos tápanyagokat juttat a szervezetbe. A sok folyadéknak önmagában is van lázcsillapító hatása.

Miért kell otthon maradni?

Az influenzából való kigyógyuláshoz fontos a nyugalom és a pihenés, valószínűleg a munkahelyünkön sem veszik szívesen, ha fertőzzük a kollégákat.

Kell-e orvoshoz fordulni az influenzával?

Vannak olyan jelek, amelyek esetén mindenképpen fel kell keresni az orvost. Ilyen például az, ha a lázat sem gyógyszerrel, sem hűtőfürdővel nem lehet csillapítani, több napig lázas a beteg, véres a köpete, légszomja van, homlok- vagy arcüregi fájdalmakat érez.

Kikre veszélyes az influenza?

Az influenza leginkább a csecsemőket és kisgyermekeket veszélyeztetheti, ők ugyanis általában először találkoznak a vírussal, és szervezetükben még nincs ellenanyag. Az idősek vagy betegek megfertőződése is veszélyekkel járhat, az ő szervezetük védekezőképessége szintén gyengébb.

Milyen szövődmények lehetnek?

A magas láz megterhelheti a szívet, a tüdőt, felboríthatja az anyagcserét, ronthatja a vese-, máj- és vérképzőszervi betegségben szenvedők állapotát is. Gyakrabban lépnek fel szövődmények – hörghurut, tüdőgyulladás – az immungyengeségben (daganatos betegek) szenvedőknél, az időseknél és a dohányosoknál.

Hogy lehet megelőzni az influenzát?

A szervezet ellenálló képessége növelhető a vitamindús táplálkozással, sok pihenéssel és rendszeres mozgással. A megelőzés legegyszerűbb módja, ha járvány idején elkerüljük a forgalmas helyeket, a tömeget, a zsúfolt metrót vagy buszt. A másik módszer a védőoltás. Az oltóanyagban a vírus részecskéi vannak, amelyek „felkészítik” az immunrendszert az influenza elleni védekezésre. A védőoltás a szülésre váróknak, a 6 hónapos kor feletti csecsemőknek, a 60 év felettieknek, a tartós betegségben szenvedőknek és a kórházakban dolgozóknak javasolt.

Hol kaphatok védőoltást?

Védőoltást a háziorvos adhat. Amennyiben a törvények által meghatározott veszélyeztetett csoportba tartozik valaki, akkor ingyenesen kaphat oltást, ha nem akkor vény ellenében a patikában tudja megvásárolni az oltását és beadatni magának.


Kapcsolódó hírek:

Influenza a történelemben

Influenza

Itt az ideje, hogy beoltassuk magunkat influenza ellen!

Nordic walking nyílt nap volt a 30 éves balástyai jógakolostor szervezésében

Influenzatrendek a Google segítségével