in

Egy lakástextil, aminek a története több ezer éves múltra tekint vissza

fuggony

Az olyan lakástextilek, mint amilyenek a függönyök, az otthonunk fontos kellékei, ugyanis szépen kiegészítik a bútorok által keltett hatást, ezzel nagymértékben hozzájárulva a harmonikus összképhez.

Valljuk be, miközben mondjuk a MÖBELIX készfüggönyei között nézelődünk, számos dolgot átgondolunk – például a méretüket, színüket, anyagukat -, de csak ritkán gondolkodunk el a történetükön.

Ha azonban egyszer megtesszük, akkor nem lesz megállás, ugyanis ezernyi kérdés fog felmerülni bennünk. Mióta ismeri az emberiség a függönyöket? Melyik volt az a nép, amelyik először használta őket? Hogyan változott a használatuk az egyes korokban? Ezek igazán érdekes kérdések, de a válaszok még érdekesebbek, lássuk őket!

Már a sumérok is használtak függönyöket

Ha meg kellene tippelnünk, hogy mikor használtunk először függönyöket a történelem során, sokan biztosan rávágnák, hogy az ókorban. Elvégre ez az a kor, amikor virágzásnak indultak a társadalmak, és létrejöttek a ma használt tárgyak legelső verziói.

És valóban, méghozzá az ókor egyik legrégebbi ismert civilizációjában, a sumérok körében jelent meg először, akik különböző növényi szálakat – pamutot, lent – gyűjtöttek össze, és abból készítették el a kezdetleges verziójukat.

Tették ezt azért, mert az élőhelyükön nagyon forró volt az időjárás, és a függönyöket használták arra, hogy megvédjék magukat az erős napsugárzástól. És persze már bennük is kialakult az igény a privát szférára, a növényi szálakból készített anyagok pedig takarást biztosítottak számukra.

Az ókori Rómában is szükség volt rájuk

Később, az ókori Rómában is megjelentek a függönyök közel hasonló okok miatt. Ám ekkor már nagyobb méretben is készítették őket, ugyanis nemcsak lakóházakban használták őket, hanem például amfiteátrumokban, fürdőkben és középületekben is. Náluk a pamut és a len mellett megjelent a selyem is mint alapanyag.

A középkorban a gazdagság jelképei voltak

Bár eredeti funkciójukat megtartották, a középkorban kétségkívül új dimenzióba lépett a függönyök használata. Ekkor már ugyanis kastélyokban, palotákban, várakban is megjelentek, ugyanúgy, ahogy a templomokban és más egyházi épületben, ahol a gazdagságot és a hatalmat szimbolizálták.

Aztán a 19. században, az ipari forradalomnak köszönhetően a díszesebb, luxushatású függönyök már nem csak az egyházi intézmények “kiváltsága” volt, ennél ugyanis jóval szélesebb körben is elérhetővé váltak.

Vissza a jelenbe!

Ha össze kellene gyűjteni azokat a kiegészítőket, amik hozzájárulnak otthonunk stílusához, hangulatához, akkor valószínűleg egy hosszú lista születne, amin minden bizonnyal a függönyök is szerepelnének. Elvégre ezek olyan lakástextilek, amik az összes helyiségben megjelenhetnek, ahol van ablak az előszobától kezdve a nappalin át egészen a hálószobáig.

Nagyon érdekes belegondolni, hogy a történetük hova nyúlik vissza és milyen korszakon ívelt át egészen a mai napig, amikor is széles választékban állnak rendelkezésünkre például a MÖBELIX webshopjában.

csapagy

Milyen szabványokat kell ismernünk a középcsapágy-rendszerekben?

Költöztetés Budapest kerületeiben néha komplikált lehet

Költöztetés Budapest kerületeiben néha komplikált lehet