in

Milyen szabványokat kell ismernünk a középcsapágy-rendszerekben?

csapagy

A mechanika magas szintjén még egy haladó bringásnak sem könnyű eligazodni, hát még azoknak, akik még ennyit sem tudnak a dolgokról.

A megfelelő középcsapágy kiválasztása például nem kevés nehézséget képes okozni nekünk.

A jó középcsapágy-rendszer megléte azért is fontos, mert ebbe később is mindig találunk majd alkatrészt. De melyik a jobb: a pressfit vagy a menetes? Lássuk, mit kell tudni a témáról!

Ilyen a csapágyak világa

Napjainkban a csapágyak kínálata igencsak széles, ezért nem olyan egyszerű jól választani közülük, de szerencsére nem is lehetetlen! A Bikepro.hu kerékpár webshop középcsapágy kínálata is bőséges, ráadásul az oldal csináld magad szerviz blogjában még a középcsapágy javítás rejtelmeiről is többet megtudhatunk.

Persze először addig is el kellene jutnunk, hogy tudjuk, egyáltalán milyen a nekünk való csapágy. Ha a javításra nincs lehetőség, akkor ugyanis esélyes, hogy új alkatrészeket kell beszereznünk.

De honnan tudjuk, milyen csapággyal van ellátva a bringánk? A következő néhány sorban részletesen bemutatjuk az egyes típusokat, ami sokat segíthet majd ebben.

A csapágyak típusai

Az angol menet nem szabadalmaztatott, monoblokkal rendelkezik, illetve csapággyal a külső csészékben, aminek tengelyátmérője 24 mm. A csapágyház belső átmérője ugyanakkor 1,37 x 24 TPI, szélessége pedig 68 mm. A hajtásoldal fordított menetes.

Az olasz menetről azt kell tudni, hogy ez sem szabadalmaztatott. A csapágyház belső átmérője 36 mm x 24 TPI, szélessége 70 mm, ITA-nak is nevezzük és mindkét oldal jobbmenetes.

BB30 sem szabadalmaztatott, a csapágyház belső átmérője pedig 42 mm, szélessége 68 mm. A beépítés 6806 típusú csapágy közvetlenül a vázba préselve, zégergyűrűvel ellátva. Ezt a típust kifejezetten a 6806 típusú hajtókarokhoz tervezték. Ez a legkeskenyebb csapágyház.

A BB90/BB95 már egy szabadalmaztatott darab. A típus csapágyház átmérője 37 mm, míg a csapágy belső átmérője 24 mm. A csapágyház szélessége pedig 90 mm. Lépcsős csapágyház-kialakítás jellemzi, a 24 mm-es tengelyes hajtóművekhez passzol.

Milyen csapágyokkal találkozhatunk még?

A PF30 sem szabadalmaztatott, a csapágyház átmérő 46 mm, a belső átmérő 30 mm. Ez esetben úgy építik be az alkatrészt, hogy 6806-os csapágyakat préselnek műanyag csészékbe.

Az OSBB nem más, mint az országútihoz való csapágy, ami szabadalmaztatott is. A ház belső átmérője 42 mm, szélessége 68 mm, a csapágy átmérője 30 mm. Ami a beszerelést illeti; préselt 6806-os csapágyak a vázba helyezve, zégergyűrűvel. A BB30 hajtókarokkal kompatibilis.

Ennél azonban sokkal több csapágy létezik még; ott van például az OSBB (MTB), PF30A és PF30-83 Ai, a BBRight, a BBRight (Press Fit), BB386EVO, a BB392EVO, a SRAM DUB, a BB30A és BB30-83 Ai, de a BB86/BB92 (PF86/PF92) is kiemelhető.

Érdemes alaposan utánajárni az egyes típusokkal kapcsolatos paramétereknek, ugyanis csak így tudjuk meghatározni, melyik való a kerékpárunkhoz.

Jegygyűrű vásárlás – A tökéletes választás

Jegygyűrű vásárlás – A tökéletes választás

fuggony

Egy lakástextil, aminek a története több ezer éves múltra tekint vissza