in

Április 10 a Nemzeti Rákellenes nap

Április 10 a Nemzeti Rákellenes nap
Április 10 a Nemzeti Rákellenes nap

A hazai rákkutatás úttörője, dr. Dollinger Gyula emlékére a Magyar Rákellenes Liga április 10-ét jelölte ki hazánkban a Nemzeti Rákellenes nap időpontjának, amelynek célja, hogy a társadalom minden rétegét edukálja és bevonja rákbetegség elleni küzdelembe.
Genetika, lelki okok, nem megfelelő életmód, dohányzás, felgyorsult életvitel, és még hosszan sorolhatnánk azokat a tényezőket, melyek miatt egyre több ember érintett a daganatos megbetegedésekben. Pedig a rákos daganatok kialakulásának 40%-a elkerülhető lenne a kockázati tényezők minimalizálásával − lehetőség szerint kizárásával −, és rendszeres egészségügyi szűrésekkel.

Hazánk Európában csúcstartó a rákos megbetegedések és a halálozások terén is. A rák felismerését nehezíti, hogy a betegeknek eltérő típusú daganatai vannak, eltérő tünetekkel és státusszal. A betegek túlélési esélyeit növeli a minél előbb diagnosztizált kór, és a megfelelő kezelés megkezdése. Ehhez pedig elengedhetetlenek a rendszeres szűrések, az első tünetek felfedezése után pedig a megfelelő vizsgálatok mielőbbi elvégzése. A korai stádiumban diagnosztizált esetek többsége gyógyítható, ezért kiemelten fontos, hogy mindenki megkapja a betegség elleni küzdelemben a lehető leghatékonyabb kezelést.

Ma már a daganatos megbetegedések kezelése nem jelent minden esetben kemoterápiát. A korszerű gyógyszerkutatásnak köszönhetően olyan készítmények veszik fel a harcot a rákos sejtekkel, amelyek célzott és személyre szabott terápiával hatékonyabbá teszik a gyógyulást. Az újgenerációs, adott esetben akár szájon át szedhető gyógyszerekkel pedig a beteg életminősége is javul a korábbi terápiákhoz képest. Az innovatív készítményeknek köszönhetően a rákkal ma már sok esetben, mint krónikus betegséggel együtt lehet élni, és a várható túlélés is jelentősen meghosszabbodhat.

A daganatos megbetegedések elterjedésének visszaszorítása nem csak egyéni, hanem társadalmi felelősség is. Ez a széles körű megelőző és egészséges életmódra nevelő programok mellett a legmodernebb terápiák biztosítását is magába foglalja. Sajnos azonban az elmúlt három esztendőben nem történt társadalombiztosítási befogadás egyetlen modern, innovatív onkológiai terápia esetében sem (jellemzően tüdő-, hasnyálmirigy-, és prosztatadaganatokban, valamint melanomában) ezért a legújabb készítmények egy jelentős része nem érhető el társadalombiztosítási támogatással. Ebben a helyzetben a leginnovatívabb tüdőrák-, illetve hasnyálmirigyrákra ható gyógyszerek terápiájához kizárólag az egyedi méltányossági kérelmek benyújtása révén nyílik lehetőség, amely további adminisztrációs terhet jelent mind a kezelőorvos, mind a beteg számára, bizonytalan kimenettel.

Április 10 a Nemzeti Rákellenes nap

Várandósság alatti fogromlás? Mitől? És mitől nem?

Várandósság alatti fogromlás? Mitől? És mitől nem?

Új videó életmentés témában

Új videó életmentés témában