in

A betegbiztosító társaságok milliárdokat fektetnek be a dohányiparba

A nagy egyesült-államokbeli, kanadai és nagy-britanniai beteg-, életbiztosító társaságok egy tanulmány szerint hatalmas pénzösszegeket invesztálnak a dohányiparba.


A New England Journal of Medicin című szaklap beszámolója szerint a biztosítótársaságok eddig legalább 4.4 milliárd amerikai dollárt, azaz 3.1 milliárd eurót fektettek a különböző cigarettát, szivart és rágódohányt elállító cégekbe.

A tanulmány írója, Wesley Boyd, aki a Harvard egyetem orvosi fakultánsán dolgozik, éles hangon kritizálta a biztosítótársaságokat, miszerint ez a tény azt bizonyítja, hogy a biztosítóknak fontosabb a profit, a biztosítottak egészségénél. A dohány a tüdőrák, a szívinfarktus és a szélütés fő okozója. A tanulmány megjelenése után, csak a brit Prudential Plc beteg- és egészségbiztosító 1.4 milliárd dollárt invesztált két dohánygyártó cégbe. Az egyik a piacon másodiknak elkönyvelt British American Tabacco volt, aki többek között a HB-t, a Gauloises-t és a Lucky Strike-t forgalmazza. Az amerikai Prudential Financial biztosító pedig a Philip Morisnál és két további hasonló cégnél összesen 264 millió dollárral szállt be.

Mindenesetre elgondolkodtató! A cikket angolul ide kattintva tekintheti meg!

Fogas tévedések

Amit a kozmetikumok szavatossági idejéről és tárolásáról tudnia kell az ember lányának