in

Allergiaszezon: mitől pukkannak szét a baktériumok a tüdőnkben, s hogyan szabadulhatunk meg a pollenektől?

Allergiaszezon
Allergiaszezon

Hazánkban javában tart az allergiaszezon, az emberek körülbelül 20-25%-a szenved ettől a betegségtől. Az elkövetkező napokban az erős allergenitású pázsitfüvek és a csalánfélék pollenkoncentrációja várhatóan a közepes-magas tartományban alakul. Nemsokára az allergia egyik leggyakoribb kiváltójának, a parlagfűnek a virágzása is beindul, így nem túlzás azt mondani, hogy augusztusban szinte a fél ország tüsszögni fog. Pedig nem kellene, hogy a nyár az allergiáról szóljon, hiszen megelőző kezeléssel az allergiás tüneteket jelentősen csökkenteni lehet, vagy akár meg is lehet őket szüntetni.

Hogyan is alakul ki az allergia? Mit tehetünk a megelőzés érdekében? A gyógyszereken túl milyen természetes gyógymódok léteznek? Mire kell még odafigyelni parlagfű allergia esetén? Dr. Endre László allergológus válaszolt kérdéseinkre.

Az allergia kialakulhat felnőttkorban is, vagy mindenképpen gyermekkorban kezdődik?

Felnőttkorban is elkezdődhet az allergia, de valamilyen örökletes hajlam mindenképpen kell hozzá. Úgy mondjuk, hogy atópiás alkattal születik az emberiség 40%-a, akik közül körülbelül 20-25, de akár 30% valóban allergiás is lesz. Anyai ágon az öröklődés 40-50%-os, ha pedig mind a két szülő allergiás, akkor az allergiára való hajlam 70%-os gyakorisággal öröklődik.

Magyarországon milyen arányban érinti a lakosságot az allergia? Melyik allergia a leggyakoribb?

Magyarországon a globális átlaghoz hasonlóan minden negyedik embert érint az allergia valamilyen formája. A hivatalos adatok szerint legtöbben a parlagfű allergiától szenvednek, ez a magyar lakosság hozzávetőleg 20%-át jelenti. Ez nem feltétlenül pontos adat, mivel sokan sajnos nem jutnak el az egészségügyi ellátásig. Az Indiso felmérései szerint például az érintettek száma ennél magasabb.

Milyen házi praktikák léteznek az allergiás tünetek enyhítésére?

A legfontosabb az lenne, hogy minél kevésbé allergéndús környezetet biztosítsunk. A lakáson belüli házi poratkák számát tudjuk csökkenteni, illetve ha mindig lenyírnánk a füvet és nem hagynánk, hogy kalászt növeljen, fűpollen se lenne annyi. Ezeken kívül vannak olyan egyszerű, praktikus tanácsok, amelyeket érdemes megfogadni: a reggeli órákban gyors, 5 perces átszellőztetést hajtsunk végre, hajnalra pedig csukjuk be az ablakot, mivel akkor legmagasabb a pollenterhelés.

Akár már az allergiás tünetek jelentkezése előtt is tehetünk valamit a megelőzés érdekében? Milyen preventív kezelések léteznek?

Nagyon fontos a prevenció is, hiszen azzal, hogy az allergén kiürítését gyorsítjuk, és azzal, hogy a szervezetünk ellenálló képességét javítjuk, a légúti gyulladás mértékét csökkentjük. Hatékony preventív kezelés például az egészségügyi száraz sóterápia.

Miért hatékony, hogyan hat az egészségügyi száraz sóterápia?

A rendkívül apró sókristályok egészen a léghólyagocskákig lejutnak a tüdőben, ahol a gyulladás mértékét tudják csökkenteni. Másrészt a sókristályok megnövelik a baktérium sejtfalnak az ozmózisos nyomását, így az szétpukkad. Ezen felül az allergén kiürítését nagymértékben tudják fokozni, mert vizet szívnak magukba a tüdőben, ezáltal a csillószőrök mozgását könnyebbé teszik, amivel elősegítik a légszennyező anyagok és allergének gyorsabb kiürítését a szervezetből.

Léteznek olyan ételek, amelyek fogyasztása hasonló tüneteket okoz, mint a pollenek belélegzése. Milyen ételek fogyasztását kerüljük, ha parlagfű allergiánk van?

A görögdinnye, a sárgadinnye, a paradicsom, az uborka, a banán és cukkini tartalmaz hasonló allergéneket, mint a parlagfű pollen, így ezekkel vigyázzanak a parlagfű allergiások, mivel fogyasztásuk keresztallergiás reakciókat okozhat.

További információ: www.soklinika.hu

Cikk:

Allergiaszezon: mitől pukkannak szét a baktériumok a tüdőnkben, s hogyan szabadulhatunk meg a pollenektől?

Utasbiztosítás

10 dolog, amire nem gondoltunk eddig az utasbiztosítások kapcsán

10 fontos tudnivaló szerelemről, szeretetről

10 fontos tudnivaló szerelemről, szeretetről