in

10 dolog, amire nem gondoltunk eddig az utasbiztosítások kapcsán

Utasbiztosítás
Utasbiztosítás

A nyári időszakban jelentősen megemelkedik a külföldre utazók száma, azonban az utazás és a pihenés alatt is számtalan váratlan helyzet alakulhat ki. A szabadságunk problémamentes élvezetéhez előkészületekre van szükség. Éppen ezért érdemes alaposabban utánanézni, hogy pontosan milyen utasbiztosítást válasszunk, hiszen olyan esetekben is kaphatunk segítséget, amire nem is számítanánk.

Egyre nő azoknak az embereknek a száma, akik tudatosan gondoskodnak az utazás biztonságáról, és külföldi utazásuk alatt is biztonságban szeretnék tudni magukat és szeretteiket. Azonban jellemző, hogy számos esetben nem nézünk utána, pontosan mit is tartalmaz a biztosítás, vagy hogy tévhitek birtokában gondolkodunk a biztonságunkról. Az Allianz összegyűjtött 10 dolgot, amire sokan nem gondolnak, mielőtt nyaralni indulnának vagy utasbiztosítást kötnének.

1. Extrém sportokra is létezik biztosítás

Míg télen a síelésé a főszerep, a nyár beköszöntével sokan extrém sportokat űznek, például búvárkodnak, vitorláznak vagy éppen a vadvízi evezést próbálják ki. Ilyenkor a „hagyományos” biztosítási védelmen túl érdemes a legnépszerűbb extrém sportok gyakorlása során elszenvedett balesetekre is biztosítást kötni, az Allianznál az Extrém Sportok biztosítási csomag erre is kínál megoldást.

2. Egy banálisnak tűnő baleset is több tízezer forintos kiadást jelenthet

Külföldi tartózkodásunk során egy banálisnak tűnő baleset, mint például a tengeri sünbe lépés vagy a medúzacsípés is több tízezer forintos kiadást jelenthet. Az Allianz ilyen esetben is magánorvosi ellátást szervez és fizeti a külföldön felmerült tényleges költségeket.

3. Szükség esetén utazási és szállásköltségeket is fizethet a biztosító

Baleset esetén olyan többletkiadások is felmerülhetnek, mint a gépjármű hazaszállítása, a kint tartózkodás meghosszabbítása, vagy akár a hozzátartozók hazautazási- és szállásköltségei. Ezekre mind fedezetet nyújthat a megfelelő utasbiztosítás. Egy súlyos balesetben sérülő gyermek esetében például a hozzá siető szülő utazási és szállásköltségét, valamint a sérült hazaszállításának költségét is fedezi az Allianz.

4. Az Európai Egészségbiztosítási Kártya nem nyújt teljes védelmet

Az Allianz 2014-ben végzett felmérése azt mutatta, hogy a külföldre látogatók mind fontosnak tartják utazásuk biztosítását, jelentős részük azonban úgy gondolja, hogy az európai utazások során az Európai Egészségbiztosítási Kártya téríti egy esetlegesen bekövetkező baleset költségeit. A valóságban azonban ez nem így van. Az egészségkártyával csak olyan szolgáltatóknál lehet igénybe venni az egészségügyi ellátást az Európai Unió területén, amelyek állami tulajdonúak vagy az állammal szerződésben állnak. A magánszolgáltatók által üzemeltetett intézményekben az igénybe vett ellátás költségeit a baleset elszenvedőjének kell megfizetnie, ehhez pedig mindenképpen érdemes az utazás előtt utasbiztosítást is kötni.

5. A bankkártyán lévő utasbiztosítás nem feltétlenül elegendő

A bankkártyához kapcsolódó utasbiztosítások szűkebb körű szolgáltatásokat nyújtanak, mint a napi díjas utasbiztosítások. Ez azonban függ a kártya kibocsátójától és a kártya típusától is. Az Allianz az utasbiztosítások között kínál kifejezetten a bankkártyás biztosítások kiegészítőjeként használható biztosítást is.

6. Már utazás közben is érhet minket baleset

A legtöbben ilyenkor autóval indulnak útnak, és előfordulhat, hogy útközben következik be a váratlan helyzet. Ilyenkor jelentős támogatást jelenthet, ha megfelelő utasbiztosítással rendelkezünk. A biztosító telefonos szolgáltatásán keresztül például akár tolmács segítségét is igénybe vehetjük a balesettel kapcsolatos idegen nyelvű nyomtatványok kitöltésében, vagy a rendőrséggel való kommunikáció során is. Megfelelő assistance csomag választásával pedig a külföldön bekövetkezett közlekedési baleset esetén kérhetünk segítséget, így például a gépjármű elszállítását a legközelebbi szerelőműhelybe.

7. Életet menthet, ha a hosszú út során megállunk pihenni

Egy Egyesült Királyságban végzett felmérés szerint tíz emberből egy már aludt el a volánnál, és további négy vezetett már olyan fáradtan, hogy akár el is alhatott volna. Csupán a vezetők egyharmada állna meg és tartana szünetet, ha túl fáradtnak érzi magát, a válaszadók 56 százaléka inkább lehúzza az ablakot, 32 százaléka pedig felhangosítja a zenét annak érdekében, hogy ébren tartsák magukat. Üdítő hír, hogy ezzel szemben az Allianz által Magyarországon végzett nem reprezentatív, facebookos felmérésből az derül ki, hogy az autóval utazók 97 százaléka megáll pihenni a hosszabb utak során, ezzel biztosítva, hogy a sofőr megfelelő állapotban vezessen.

8. Okostelefonnal az utolsó pillanatban is köthetünk utasbiztosítást

Ha a nagy készülődésben elfelejtettünk volna jó előre gondoskodni biztonságunkról, ezt akár közvetlenül az utazás előtt is pótolhatjuk, hiszen az Allianz okostelefonos alkalmazásával az utasbiztosítás akár a repülőtéren felszállás előtt két órával, vagy útközben az autópályán is megköthető.

9. Egyes assistance szolgáltatások fizethetik az ellopott telefonunkról küldött SMS-ek díjait

Léteznek olyan, önállóan is elérhető Assistance szolgáltatások, amelyek szintén jelentős segítséget nyújthatnak az utazások során bekövetkező kellemetlenségek során. Rengeteg esetben fordul elő, hogy külföldön az utcán, a hotelben vagy egy szórakozóhelyen eltulajdonítják az értékesebb holmijainkat, például a táskánkat. Ilyenkor az ellopott tárgyak jogtalan használatából származó költségek is jelentős kárt okozhatnak. Az Allianz Utazási Assistance többek között az ilyen helyzetekre is megoldást jelenthet.

10. Az otthon maradt kiskutyánkról is gondoskodhat a biztosító, ha külföldön ragadunk

Azokra a nem várt esetekre is felkészülhetünk, amikor baleset vagy betegség miatt váratlanul elhúzódik külföldi tartózkodásunk. A kifejezetten külföldi utazások során felmerülő problémákra kialakított, önállóan elérhető Allianz assistance csomag ilyenkor az otthoni háztartással kapcsolatos feladatok megszervezésében is segíthet, például olyan formában, hogy a biztosító megszervezi a kutyasétáltatást, vagy egyéb mindennapi háztartási teendőinket.

Cikk:

10 dolog, amire nem gondoltunk eddig az utasbiztosítások kapcsán

A kánikula nem csak dehidratáltsággal fenyeget

A kánikula nem csak dehidratáltsággal fenyeget

Allergiaszezon

Allergiaszezon: mitől pukkannak szét a baktériumok a tüdőnkben, s hogyan szabadulhatunk meg a pollenektől?