in

10 fontos tudnivaló szerelemről, szeretetről

10 fontos tudnivaló szerelemről, szeretetről
10 fontos tudnivaló szerelemről, szeretetről

A szerelem és szeretet az egyik legfontosabb érzelmünk, mégis sokszor értetlenül állunk előtte: mit is élünk át, mit tapasztalunk. Az ember társas lény, erre született, a magány és az elutasítás túlélésünket veszélyezteti. Biológiánkat és szociális életünket áthatja a hosszú távú szeretet igénye és vágy a szerelem beteljesülésére. A szerelem és a szeretet természetesen nem konzerválható, nem automatikus, időről-időre meg kell küzdeni érte, sok lemondást, önzetlenséget és erős elhatározást igényel…

Megpróbáltuk pontokba szedni néhány igazán fontos tudnivalót a szerelemmel kapcsolatosan. Reméljük, tudtunk még Önöknek újat mondani…

1. A szerelem nemcsak testi vágyaink beteljesülése

A fizikai vonzódás nagyon fontos dolog, de az érzelmi oldal nagyon más lehet. Ezért az egy éjszakás kalandok és a borgőzös szex nem valószínű, hogy hosszú távú kapcsolatokhoz vezet. Valósidejű agyi képalkotó vizsgálatok szerint a kéjérzés az agy jutalmazási központjában, míg a szerelem a gondoskodás, és az empátia agyi központjaiban mutat látható változásokat.

2. A szerelem pillanatnyi érzés – és hosszan tartó érzelem

Elkoptatottnak tűnik, hogy a szerelmi érzés átélésekor a két szív “együtt dobog”, a mély intimitás, az egyesülés pillanatai ezt hozzák magukkal. Újabb kutatások szerint e pillanatokban azonossá válik arckifejezésünk, gesztusaink, még szívritmusunk is…
A szerelem ugyanakkor hosszan tartó érzés is egyben, ahol aggódunk a másikért, számunkra fontos a róla való gondoskodás, átéljük fájdalmait, és szeretnénk szenvedését mérsékelni, enyhíteni.

3. A hosszú távú kapcsolat munkaigényes…

Pszichológiai vizsgálatok tanulsága szerint a régóta együtt élő, egymást szerető párok viselkedési mintái hasonlóak: akkor is pozitív módon gondolnak egymásra, ha nincsenek együtt, támogatják egymás személyiségfejlődését, megosztják egymással mindazt, amit tapasztalnak.

4. a szeretetre való fogékonyság növelhető!

Kutatók foglalkoztak azzal a kérdéssel is, hogy fejleszthető-e a szeretetre, szerelemre irányuló képességünk, beállítódásunk, növelhető-e az empátia mások iránt. A szerzetesek pl. rendszeresen meditálnak, ezért agyuk “alfa”-ritmusa is más, mint az átlagos embereké, vagy azoké, akik sohasem meditálnak. Ezek a gyakorlatok növelhetik, javíthatják pozitív érzelmi irányultságunkat, növelhetik empátiás készségünket, ugyanakkor csökkentik az agyi félelmi központok aktivitását, “szétkapcsolják” ezek működését, biztonságérzetet sugallnak.

5. Nemcsak fejben dől el!

Igen nagyszámú kutatás igazolja, hogy a szeretetkapcsolatban, közösségben élő emberek hosszú távú fizikai állapota, egészsége általában jobb, mint a magányosan élő embertársainké, a magány megrövidíti az életet – akárcsak a dohányzás… (A közösség nemcsak család lehet, de baráti kör, templomi, egyházi közösség, ahol szeretettel, befogadással találkozunk.) A házasságban élő férfiaknál is megfigyelhető ez a jelenség, ha házastársuk meghal, ők is veszélybe kerülnek. Ez nyilvánvalóan nem/csak közvetlen kapcsolat, ahol egymásról gondoskodnak, hanem egyfajta szellemi, érzelmi közösség a másikkal.

6. A szeretetkapcsolat felfelé röpít

Ha tényleg jól összpontosítunk pozitív érzelmeinkre, együtt gondolkodva sokkal előbbre juthatunk, szinte belekerülünk egy pozitív, felfelé tartó spirálba… Mindannyian vágyunk arra, hogy szeressenek, gondoskodjanak rólunk, és fogadjanak el. A kutatások szerint a hála, a szeretet elismerése is pozitív érzelmeket kelt – mindkét félben.

7. A szeretet “nem fogy el”…

Ha valakit szívből szeretünk, egyáltalán nem biztos, hogy szeretetünkből másnak kevesebb jut. Valójában pont fordítva működik ez: a szeretet olyan erő, amely megnöveli mentális képességeinket, érzelmi intelligenciánkat, gondoskodó ösztöneinket. Ha szeretetet, szerelmet érzünk valaki iránt, a közösség érzése, a kielégültség, az elégedettség tovább motiválhat minket a mások felé irányuló szeretetre is.

8. A szeretet nem szab feltételeket

A szeretet átélésének egyik jellemző mozzanata a biztonságérzés, a bizalom érzése. Szeretetben, biztonságban élő embereknél az agy homloklebenyében lévő amygdala, mint vészhelyzeti központ – kikapcsol, leáll a szervezet “küzdj vagy fuss” alapreakciója. A gyermekkori sérelmeket, bántalmazást, elhanyagolást, elutasítást átélt személyeknél sokkal nehezebb ezt a védelmi központot “kikapcsolni”, vagyis sokkal nehezebb elérni a biztonság, a szeretet érzését. Terápiás úton azért ez elérhető, vagy olyan partner révén, aki időről-időre bizonyítja, hogy szereti a másikat, és gondoskodik róla. (Ha valaki azt tapasztalja, hogy pozitív érzelmeit elutasítják, gondoskodását nem viszonozzák hosszú távon, elgondolkodtató, hogy e kapcsolatokból tovább kellene lépni…)

9. A szeretet “fertőző…”

Az empátia, a gondoskodás, általában a szeretet érzésének kinyilvánítása másokat is inspirál, serkent. A Dalai Láma és más nagy gondolkodók is ezért ösztönöznek a szeretetre, és a megküzdés, a küzdelem háttérbe szorítására.

10. A szeretet nem tart örökké – de ez sem kizárt

Shakespeare a 116. szonettben ezt írja: ” A szerelem nem szerelem, mit változás valaha megváltoztat…” Mindannyian tudjuk, hogy változatlan hőfokon nem lehet örökké égni. Egyikünk sem ugyanaz az ember, mint tíz évvel ezelőtt volt. Az élet, a biológiai változás, gondolkodásunk, viselkedésünk változásai, emberi kapcsolataink módosulnak, és alapvető szeretetkapcsolatunk is változhat emiatt. Az utak néha távolodnak egymástól. Agyi képalkotó vizsgálatok tanúsága szerint, ha szeretteinkre gondolunk, a szeretetet intenzíven átélők agyi MRI-képén hasonló jelenség látható, mint azoknál, akik éppen egy új szerelmi kapcsolatot élnek át…

Szerző: dr. Székely Gábor
Forrás: Egészségkalauz
Felhasznált linkek:
http://www.egeszsegkalauz.hu/lelki-egeszseg/10-fontos-tudnivalo-szerelemrol-szeretetrol-114337.html
http://www.egeszsegkalauz.hu/lelki-egeszseg/

Cikk:

10 fontos tudnivaló szerelemről, szeretetről

Allergiaszezon

Allergiaszezon: mitől pukkannak szét a baktériumok a tüdőnkben, s hogyan szabadulhatunk meg a pollenektől?

Magyar kutatók díja San Franciscóból

Magyar kutatók díja San Franciscóból