in

A minőségi élet a génjeinkben rejlik

A minőségi élet a génjeinkben rejlik
A minőségi élet a génjeinkben rejlik

A magyarok 63 százaléka nem dohányzik, 58 százaléka sok zöldséget és gyümölcsöt eszik, 53 százalékuk pedig kerüli a gyorséttermi ételeket.

Az Allianz Hungária Zrt. és a GfK Hungária Kft. egy közös kutatása szerint ezeket a megelőző intézkedéseket választják a legtöbben az egészségük megőrzése céljából. Kevesen gondolnak arra, hogy az egészségesebb életmód elérése érdekében először alaposan feltérképezzék az életkörülményeiket, és az elérhető vizsgálatok segítségével megismerjék, milyen kockázatoknak van kitéve az egészségi állapotuk.

Ma már mindenki számára egyértelmű, hogy az egészséges életmód jobb közérzetet és egyben megnyerőbb külsőt is eredményez. Van, aki sokat tesz ennek érdekében, és van, aki kevesebb figyelmet szentel annak, hogyan él.  Egyesek sok étel elfogyasztása mellett sem híznak, másoknak sokkal jobban oda kell figyelniük a vonalaikra. A génjeinknek – számos más tényező mellett – meghatározó szerepe van ezeknek az egyéni különbségeknek az alakulásában.

Bár az emberek génállománya 99,9 százalékban azonos, a maradék 0,1 százalékon hatalmas eltérések múlnak. Ez az egytized százalék határozza meg az olyan szembetűnő külső jegyeinket, mint például a haj- és szemszín, vagy a testmagasság. Ami azonban ennél is fontosabb, hogy ezekben a génekben rejlenek azok a külsőleg nem látható személyes tulajdonságok, amik befolyásolják a mindennapjainkat és az életmódunkat.

Gondoljunk csak bele, miért Afrikából kerülnek ki a világ legjobb hosszútávfutói, miközben más földrészről származó társaik is megfelelően edzenek? Ez a genetikai hajlam eltéréséből és a genetikai sokszínűségből fakad, ami népcsoportonként, családonként és egyénenként is tetten érhető. Minél nagyobb az örökletesség mértéke, annál nagyobb hatással bírnak a génjeink, és annál kevésbé hat ránk a környezetünk, életvitelünk.

A modern technológia segítségével ma már lehetőség van arra, hogy „olvassunk” a genetikai információkat tartalmazó DNS szerkezetéből. Egy személyre szabott DNS teszttel megtudhatjuk, hogy a saját génjeink alapján milyen ételek, italok vagy vitaminok fogyasztásával tehetünk a legtöbbet egészségünk megőrzése érdekében, vagy melyik sportág felel meg legjobban szervezetünk felépítésének, és milyen kockázatoknak vagyunk leginkább kitéve.

„Ez a technológia ma már Magyarországon is elérhető az Allianz Hungária Zrt. legújabb egészségbiztosítási kiegészítő fedezeteként, Genetika+ néven. A DNS vizsgálatot követően egy 100 oldal hosszú, személyre szabott étrend- és életmódtervet kapnak az ügyfelek, amely egyben tanácsokat is nyújt, hogy milyen egészségi kockázatokra érdemes odafigyelniük. Minél jobban megismerjük saját szervezetünk működését és a génjeinkben rejlő információt, annál többet hozhatunk ki azokból a tulajdonságokból, amivel a természet megajándékozott bennünket, és annál többet tehetünk saját egészségünk megőrzéséért” – mondta Kozek András, az Allianz Hungária Zrt. vezérigazgató-helyettese.

Az Allianz Hungáriánál elérhető DNS teszt segít géntérképünk megismerésében

Cikk:

A minőségi élet a génjeinkben rejlik

Nagyobb eséllyel okoznak trombózist az új típusú fogamzásgátlók

Nagyobb eséllyel okoznak trombózist az új típusú fogamzásgátlók

Gyermekhospice-ház épül Romonyán

Gyermekhospice-ház épül Romonyán