in

Gyermekhospice-ház épül Romonyán

Gyermekhospice-ház épül Romonyán
Gyermekhospice-ház épül Romonyán

Gyermekhospice-ház épül a Baranya megyei Romonyán, az épület alapkövét csütörtökön helyezték el. Gyura Barbara, a beruházó Szemem Fénye Alapítvány elnöke az eseményen elmondta: az alaprajzáról Pillangó Házként emlegetett mintegy kétezer négyzetméteres épület a tervek szerint egy éven belül elkészül. A 2,7 hektáros területen kezdődő fejlesztés nettó 600 millió forintos költségének felét nemzetközi pályázati forrásból, a többit adományokból fedezik.


Hoppál Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára hangsúlyozta, az alapítvány és munkatársai a gyógyíthatatlan gyermekekről és fiatal felnőttekről való gondoskodás ügyének magyarországi apostolai. Az építkezéssel újabb győzelmet arattak, családok százait segíthetik ugyanis hozzá legnagyobb problémáik kezeléséhez – mondta.

Kiemelte: a polgári kormányzás elmúlt öt évében nehéz érdekérvényesítés árán ugyan, de fejlődés tapasztalható a gyermekek hospice-ellátása terén, ami gondolkodásban és anyagi támogatásban egyaránt érezhető.

Hozzátette, hogy a gyógyíthatatlan gyermekekért is mindent megtesznek az orvosok, szükség van azonban olyan helyekre, ahol a család is nyugalomra lelhet, ahol különböző szolgáltatásokkal megkönnyítik nehéz helyzetüket.

“Akik ezért a szent ügyért áldoznak, sokat tesznek a világ egészéért is” – fogalmazott a politikus.

Gyura Barbara az MTI érdeklődésére elmondta: Magyarországon két helyen, Pécsen és Törökbálinton működik gyermekhospice-ház. Az új intézményre azért van szükség, mert szűkössé vált az alapítvány által működtetett pécsi ingatlan. A romonyai Pillangó Ház nyolcágyas gyermek- és ötágyas, fiatal felnőtteknek fenntartott részlegeihez terápiás szobák is kapcsolódnak majd, de lesz ott búcsúszoba és kápolna is. Hozzátette: a betegek családjának az épületen belül apartmanokat alakítanak ki.

Herman József, Romonya független polgármestere azt közölte, hogy a beruházásnak kedvező a fogadtatása a településen, mert munkahelyeket teremt és további fejlesztésekre ad lehetőséget.

A minőségi élet a génjeinkben rejlik

A minőségi élet a génjeinkben rejlik

6 tünet, ami pajzsmirigyzavarra utalhat

Pajzsmirigyzavar: 6 tünet, ami jelentheti ezt is