in

A megelőzéstől az akut ellátásig kardiológiai konferencia Egerben

Hazánk lakosságnak felét érintik a szív – és érrendszeri betegségek, minden második halálok is ilyen jellegű problémákra vezethető vissza. Annak érdekében, hogy csökkenjen a korai halálozás 20 szívkatéteres centrumot hoztak  létre.


A megelőzéstől az ellátásig címmel kezdődött tegnap két napos kardiológiai konferencia Egerben. A szakemberek olyan kérdésekkel foglalkoznak, mint például a sport és a hirtelen szívhalál, vagy az alkohol és a szívbetegség kapcsolata.

Ma Magyarországon minden második ember szív – és érrendszeri betegség miatt hal meg. Az elmúlt évekhez  képest van pozitív változás, hiszen javultak az ellátás körülményei, ugyanis 20 szívkatéteres centrumot hoztak létre, és csökkent a korai halálozás.

Hazánkban 200 ezeren szenvednek szívelégtelenségben. A betegség gyakran magas vérnyomás, vagy szívinfarktus után alakul ki, a gyógyulást és az állapotot rontja, hogy a betegek 2/3-a nem működik együtt az orvossal.

A szakember azt mondja, nem káros, ha valaki rendszeresen, vagy versenyszerűen sportol. A sportolók hirtelen halálát a  szívizom problémái, vagy fertőzések okozhatják. A szakma érdeklődése a szívkoszorúér problémáira, a szívinfarktusra, az akut ellátásra, a rehabilitációra irányul, illetve a megelőzésre. Abban egyetértenek, hogy az egészséges életmód, a rizikótényezők csökkentése, a rendszeres vérnyomás és egészségi állapot ellenőrzés a legjobb megelőzés.

Forrás: http://www.tveger.hu


 

 


115867946163.5655.1371133545

A Petz kórház belgyógyász hematológus adjunktusa lett Az Év Orvosa

Egymilliomodik vércukormérő