in

8 tipp: hogyan kerülhetjük el a nyári hasmenést?

8 tipp: hogyan kerülhetjük el a nyári hasmenést?
8 tipp: hogyan kerülhetjük el a nyári hasmenést?

A hasmenés (diaré, diarrhoea) kellemetlenségei bárkit, bármikor elérhetnek… Ez különösen rosszul alakulhat nyáron, amikor nemcsak a hőség zavaró, hanem a nyaralás miatt távol vagyunk az otthontól, és gyermekünk hasmenéses panaszait nehezebb megoldani.

A nyári hasmenés oka általában fertőzés (baktériumok, vírusok, paraziták), és ezek természetesen emberről emberre is átadhatóak.

A nyári hasmenést egyéb tünetek is kísérhetik, pl. hasi fájdalom, görcs, hányinger, hányás, hőemelkedés, étvágytalanság, súlyvesztés. Sok esetben a hasmenés oka a szennyezett, nem tiszta ivóvíz, az állati ürülék vízbe – esetleg élelmiszerekbe kerülése. Egyes esetekben veszélyes akut helyzet alakulhat ki, máskor pedig krónikussá is válhat a hasmenés. Mivel sok esetben nem látható pontosan előre milyen veszélyek leselkednek ránk nyáron, érdemes néhány megelőző intézkedést betartani, ezeket mutatjuk be alább.

Mossunk gyakran kezet!

A kézen igen sok kórokozó tapadhat meg, hiszen gyakorlatilag mindenhez hozzá kell nyúlnunk. Baktériumok, vírusok, paraziták tömkelege fordulhat elő kezünkön, és főként a nyári melegben izzadunk is emellett. A gyakori kézmosás, kézfertőtlenítés azonban segíthet ezen a problémán. A szappanos vizes kézmosás célszerűen legalább 20 másodpercig tartson, főleg wc- vagy közös fürdőszoba-használatot követően.

Kerüljük az antibiotikum-alkalmazást!

Ugyan nálunk antibiotikumokat szinte kizárólag receptre lehet csak kapni, néhány szabályt érdemes tudnunk egyébként is. Az antibiotikus kezelés megbonthatja a bél normál flóráját, és hasmenést okozhat. Főként nyáron épp ezért fokozottabb óvatosság szükséges az antibiotikum-terápiákkal, ezt az orvos is elmondja betegének. Ha mindenképpen szükséges nyári időszakban antibiotikum szedése más betegség miatt, célszerű a joghurtok, probiotikumok egyidejű fogyasztása a bélflóra helyreállítására. Minden gyógyszer betegtájékoztatóját figyelmesen el kell olvasni, többek között a hasmenéses mellékhatások veszélye miatt is.

Ne fogyasszunk nem kellően átfőtt, átsütött ételeket!

Hasmenést okozhatnak a nem kellően feldolgozott ételekben levő kórokozók, baktériumok, paraziták, így mindig ügyeljünk arra, hogy megfelelő módon és ideig történjen az ételek elkészítésekor a főzés, párolás, sütés és egyéb folyamatok.

Fürdőzés, úszás, veszélyek

A nyári fürdőzés az egyik legjellemzőbb tevékenység bármely életkorban… Az uszodák, fürdőmedencék vizében nem kellő fertőtlenítés esetén számos vírus, baktérium élhet, szaporodhat. Bekerülhetnek a fürdőzők végbelébe, és rövid időn belül hasmenést okozhatnak. Ha valakinek – egyébként volt hasmenése, ezt követően kb. két hétig ne menjen uszodába, mert másokat is megfertőzhet… Célszerű a fürdés, uszodahasználat utáni zuhanyozás, és lehetőleg ne nyeljük le az uszoda vizét. Anyukák számára fontos, hogy a babák fenekét gondosan töröljék át a fürdőzés előtt, és a vízparton lehetőleg ne cseréljenek pelenkát a kicsin.

Kerüljük a nagyobb étrendi változtatást!

Nyáron nem javasolt a drasztikus étrend-váltás, mondjuk pl. csak gyümölcs-diétára. A hirtelen változás megviseli gyomrunkat, beleinket, és hasmenéshez vezethet. Új zöldségek, gyümölcsök, főzelékek, tejtermékek, magvak bevezetése az étrendbe persze fontos, de mindezt lassan és fokozatosan célszerű megtenni. Nem szabad megzavarni a szervezet már kialakult, normális lebontó folyamatait.

Mossuk meg a nyers zöldséget, gyümölcsöt fogyasztás előtt!

Alapos mosást követően fogyasszuk a nyers és friss zöldségeket, gyümölcsöket. Ezzel jelentős mértékben tovább csökkenthető a nyári fertőzés veszélye. Célszerű ezt követően el is fogyasztani, amit így előkészítettünk. Friss állapotban lévő élelmiszerekkel kevéssé engedünk teret a kórokozók megtelepedésének, szaporodásának.

Tartsunk tisztaságot magunk körül!

A nyári hasmenések elkerülésére fontos a környezet tisztán tartása (takarítás, felmosás, háztartási szemét kezelése). A földre esett ételt, élelmiszert már ne fogyasszuk el, különösen nem kisgyermekeink! Ez fokozottan fontos lehet kiránduláskor, réten, erdőben, szabad területen tartózkodás alkalmával. Minden felületen lehetnek baktériumok, vírusok, paraziták.

Fogyasszunk elegendő folyadékot!

Nyáron fokozottabban kell figyelni (minden korosztálynak) a kellő mennyiségű folyadékfogyasztásra. A szervezet kellő folyadékegyensúlyát (hidratálságát) igen fontos fenntartani, különösen hőség esetén. A vízfogyasztással vigyázni kell, csak megfelelő tisztaságú ivóvíz (ha szükséges palackozott víz), tea, palackozott nem édesített üdítők fogyasztása ajánlott elsősorban. A víz és egyéb folyadékok tisztasága alapvetően fontos, a kórokozók ugyanis vízben igen könnyen és gyorsan szaporodnak.

Szerző: dr. Székely Gábor
Forrás: Egészségkalauz

Felhasznált linkek:
http://www.egeszsegkalauz.hu/belbetegsegek/8-tipp-hogyan-kerulhetjuk-el-nyari-hasmenest-114243.html
http://www.egeszsegkalauz.hu/belbetegsegek/

Cikk:

8 tipp: hogyan kerülhetjük el a nyári hasmenést?

Hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Loading…

0
A Bátor Tábort támogatják az ALDI vásárlói

A Bátor Tábort támogatják az ALDI vásárlói

Speciális gyermekvizsgáló létesült a Szent János Kórházban

Speciális gyermekvizsgáló létesült a Szent János Kórházban