in

1 világ – 1 otthon – 1 szív!

Sok ország példája bizonyítja, hogy a szív- és érrendszeri betegségek életmódváltással megelőzhetők, és az egyének életkilátása és életminősége jelentősen javítható.


– 1 világ: A szív-érrendszeri betegségek a világ első számú „gyilkosai”: 100 elhunyt ember közül 29 halálát okozzák világszerte, a fejlett országokban pedig minden második ember ebben a betegségben  hal meg. A politikai döntéshozókon és az egészségügyi szakembereken kívül az egyénnek és a családnak is mindent meg kell tenni a szív-és érrendszeri betegségek elleni küzdelemben. E küzdelemnek fontos helyszíne az otthon.

– 1 otthon: Mindenki érezzen felelősséget és vállaljon tevékenyen részt családja egészségéért, egészséges életükért: száműzzék a dohányzást az otthonukból, fogyasszanak egészséges élelmiszereket, legyenek fizikailag aktívak és ismerjék meg saját szív-érrendszeri rizikójuk adatait (vérnyomás, koleszterin, vércukor, testsúly), majd törekedjenek azok normalizálására.

– 1 szív: A szívműködést- vagy légzőrendszert érintő, sokszor halállal végződő hirtelen rosszullétek több mint 70 %-a otthoni környezetben, valamelyik családtag jelenlétében lép fel .Akkor tud segíteni, ha tisztában van azzal, hogy mi történt és mit kell tennie. Fontos ismerni tehát a szívrohamra vagy agyvérzésre (szélütésre) utaló alapvető panaszokat és tüneteket, és gyanú esetén azonnal a sürgősségi szolgálatot / mentőt kell hívni, hogy a szakszerű segítség mielőbb rendelkezésre álljon.

Figyelmeztető jelek szívroham esetén:

–    mellkasi szorító fájdalom a mellkas közepén, a szegycsont mögött

–    a fájdalom kisugározhat más területekre, a felső testre, az egyik vagy mindkét karba, a hátba-, nyakba-, állkapocsba vagy a gyomor irányába

–    légszomjérzés, verejtékezés, szorongás, halálfélelem

Figyelmeztető jelek agyvérzés esetén:

–    hirtelen fellépő gyengeség, érzéketlenség az arcon, a karban vagy a lábban, legtöbbször csak az egyik oldalon

–    hirtelen fellépő beszédzavar, látászavar, járászavar, szédülés, egyensúly-vagy koordinációs zavar

–    hirtelen fellépő, ismeretlen okú erős fejfájás


Szívünk napja 2011 Debrecen

A szív-érrendszeri megbetegedések főbb rizikófaktorai