in

Vénakereső a megoldás? Mi van a bőrünk alatt?

Vénakereső a megoldás? Mi van a bőrünk alatt?
Vénakereső a megoldás? Mi van a bőrünk alatt?

Egy aprócska vénakereső készülék is segíthet az életmentésben. Gyermekek és kritikus állapotban lévő betegek esetében például a gyors és pontos vénakeresés létfontosságú, éppen ezért a K&H gyógyvarázs program keretében négy mentőállomás és egy kórház kapott vénaszkennert, azaz vénakereső eszközt.

Sokszor szó szerint nagyon kis dolgon múlik az életünk. A gyermekegészségügyben például az elváltozások pontosabb diagnosztizálása, gyorsabb vizsgálati idő vagy akár egy műtéti beavatkozás elkerülése.

„Nem kell mindig nagy dolgokra gondolni akkor, mikor az egészségünk, életünk a tét. Egy pici, egyszerű vénakereső is olyan szolgálatot tehet, mellyel a gyerekek jobb, hatékonyabb, gyorsabb és főképp kisebb megterheléssel járó gyógyítását tudjuk megoldani. Az idei K&H gyógyvarázs pályázat keretében most éppen ilyen apró, ámde annál fontosabb és innovatívabb eszközre pályázott több gyermekegészségügyi intézmény is. Ennek használatával ugyanis nemcsak csökkenthető a vénaszúrások száma, ezzel pedig az okozott fájdalom is, de kritikus állapotban lévő betegek esetén életmentő lehet a gyors és pontos beavatkozás”

– mondta el Horváth Magyary Nóra, a K&H gyógyvarázs zsűritagja.

A vénakereső eszköz lényege, hogy a szabadalmaztatott átvilágítási technikának köszönhetően az orvosok könnyebben és fájdalom-mentesebben találják meg a vénákat. A készülék olyan fényt bocsát ki, amely a szövetekben különböző módon nyelődik el, így a vénák nagyszerűen kirajzolódnak. Leginkább ez a gyermekeknél és azon pácienseknél fontos, ahol a vénák nehezen érzékelhetőek.

„A pályázat útján elnyert vénaszkenner az amúgy nem látható kis vénákat teszi láthatóvá, így jelentősen megkönnyíti azok megszúrását. Alkalmazásának eredményeképpen a szúrás kisebb fájdalommal jár, minimalizálja a gyermekeket ért pszichés megterhelést, továbbá humánusabb vénabiztosítást tesz lehetővé”

– mondta el dr. Vajda Péter, PhD, Dr. habil egyetemi docens, tanszékvezető, Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ, Gyermekgyógyászati Klinika.

Vénakereső a megoldás? Mi van a bőrünk alatt?

Gyógyítsa mesével a beteg gyerekeket!

Gyógyítsa mesével a beteg gyerekeket!

Laborintus online kémiaverseny

Kiút a kémia útvesztőjéből – elstartolt a Laborintus!