in

A vándorló hátfájás okai – Ezekre talán nem is gondolnál

A vándorló hátfájás okai – Ezekre talán nem is gondolnál
A vándorló hátfájás okai – Ezekre talán nem is gondolnál

Hátfájást tapasztalsz huzamosabb ideje, esetleg alkalmi jelleggel tör rád? A jó hír, hogy legtöbbünk számára a hátfájás általában átmeneti. A megfelelő kezeléssel néhány hét, vagy a legjobb esetben már néhány nap múlva megszabadulsz a kínzó fájdalomtól.

Hogyan nyilvánul meg a hátfájás?

A fájdalom a hát bármely részét érintheti, a nyaki területtől, a koponya tövétől a hát alsó részéig (ágyéki rész) és a keresztcsontig, a farkcsont közelében. Statisztikailag szinte minden ember szembesül előbb-utóbb hátfájással. Ahhoz, hogy a probléma ne állandóan visszatérő jellegű legyen, fontos a helyes kezelési mód időben történő megkezdése. Az állandó gyógyszeres kezelés gyógytorna segítségével könnyedén lecserélhető, egy felkészült gyógytornász Győr szívében a segítségedre lehet. Mert a gyógyulás történhet természetes úton is!

Melyek a hátfájás okai?

A legtöbb esetben az ok a hát területén lévő izmok vagy szalagok húzódása és elmozdulása. Továbbá lehetnek törések, helytelen pozíció alvás közben, hirtelen súlyemelés, túlzott erőfeszítés. Vannak olyan szerkezeti problémák is, amelyek hátfájást válthatnak ki, mint a csigolyaközi lemezszakadás, a gerinc rendellenes görbülete, vagy a csontritkulás.

Ezért is van az, hogy az idős kor előrehaladtával nagyobb a hátfájás kockázata – sokkal gyakoribb a 30 és 50 év közötti embereknél, valamint azon túlmenően. Ezért az öregedés az első kockázati tényező, amelyet figyelembe kell venni, amikor hátfájásról beszélünk. De nagyobb a hátfájás kockázata azoknál is, aki nem sportolnak rendszeresen, miközben napi szinten az íróasztalnál ülnek. Mások viszont éppen azért szenvedhetnek hátfájástól, mert túlzásba vitték a fizikai aktivitást – valójában minden az egyensúly megőrzéséről szól.

A hátfájás leggyakoribb tünetei

A hátfájást fájdalmas zsibbadás kísérheti a test más területein, például a fejben vagy a vállban és/vagy a karban. A hátfájás legfontosabb kritériuma annak időtartama, ami lehet:

  • akut hátfájás – kevesebb, mint 6 hétig tart, és általában speciális kezelés nélkül elmúlik;
  • krónikus hátfájás – 6 hétnél tovább tart, szakember segítségét igényli;

Hogyan kezeld a hátfájást?

Bár csábítónak tűnhet, hogy napokig az ágyban feküdjél, azonban van néhány egyszerű dolog, amit te is megtehetsz az első 2-3 napban, hogy enyhítsd a tüneteket:

  • Vigyél fel jeget a hátadra 20 percig, 1-2 órás időközönként. Az első napokban kerüld a hát melegen tartását, ez szöveti gyulladáshoz és duzzadáshoz vezethet.
  • Maradj aktív, kerüld a szükségtelen tevékenységeket, de ha teheted, végezz könnyed mozdulatokat, és rendszeresen nyújtsd az izmaidat. A hátfájás elleni gyakorlatok hatékony módszerei lehetnek a gyógyulás felgyorsításának. Ha nem vagy biztos benne, hogy jól csinálod keress fel egy terapeutát.
  • Légy mozgásban, azaz kerüld a 30 percnél hosszabb ideig tartó egy pozícióban ülést (pl. számítógép előtt ülve, tévézéskor vagy ágyban fekvéskor). Minél gyorsabban tudsz normálisan mozogni, annál gyorsabban múlik el a hátfájás.

Ezek azok a lépések, amelyet a kezdeti fázisban te is bevethetsz, viszont ha szeretnél végleg búcsút inteni a fájdalomnak, akkor élj a gyógytorna adta előnyökkel. Egy személyre szabott gyógytornával nemcsak gyorsan felépülsz, hanem úgy fogod érezni, mint aki fiatalodott pár évet.

Akad, ami folyton változó világunkban is örök: a gyémánt pontosan ilyen

Akad, ami folyton változó világunkban is örök: a gyémánt pontosan ilyen

led

Miért fontos a LED profil használata?