Menu
in

Új lehetőség a gyermekgyógyászatban

Siófok – Ma kezdődött Siófokon a Házi Gyermekorvosok Egyesületének konferenciája, melyet immár 13. alkalommal szerveznek meg Kávészünet címmel.


Idén először tartott előadást Prof. Dr. Falus András, a SOTE Genetikai Sejt- és Immunbiológiai Intézetének igazgatója, aki legújabb tudományos eredményeiről számolt be a gyermekorvosoknak.

Az orvostudomány egyre nagyobb figyelemmel van a genetikára és az epigenetikára. Az előbbi az örökölt biológiai információkat jelenti, az utóbbi a környezeti hatások okozta, az örökítő anyagon létrejövő kémiai módosulásokat szabályozza.

Nemrég tudtuk meg, hogy az anyai hatások, az öröklött biológiai információ mellett a táplálkozás, fizikai aktivitás és minden bizonnyal az egész testfelületen alkalmazott lineárisan polarizált fény is jelentős tényező. Falus András professzor, akadémikus vezetésével folytak kutatások, amelyek során a polarizált fény teljes genomra gyakorolt hatásait elemezték visszatérő gyermekkori légúti fertőzésekben.

„Célunk az volt, hogy a polarizált fény hatását ne csak egyes géneken, hanem teljes génsorokon, reakcióutakon és biológiai jelenségeken együttesen bizonyítsuk.” – mondta a professzor.

Dr. Madarasi Anna gyermekgyógyásszal, Fenyő Márta biofizikussal, valamint Éder Katalin tudományos munkatárssal együttműködve Falus András professzor az ismétlődő légúti fertőzésben szenvedő beteg gyermekek klinikai tüneteinek és összetartozó génhálózatainak változásait vizsgálta egész testfelületen alkalmazott polarizált fény hatására.

A gyermekeknek – a kezelést megelőzően – több hónapig voltak ismétlődő légúti betegségei – az anatómiai eltérés vagy az immunhiány minden esetben kizárható volt. Ekkor kezdték el hetente kétszer, összesen 10 alkalommal a gyermekek egész testét polarizált fénnyel kezelni meghatározott protokoll szerint. Vizsgálták a vér lymphocytai teljes génaktivációját a fentebb említett módszerek szerint. A klinikai tünetek több gyermeknél teljes mértékben megszűntek, a vizsgált betegek többségénél pedig a tünetek ideje és az antibiotikus kezelések száma jelentősen csökkent. Azokon a gyerekeken, akik tünetmentessé váltak, megvizsgálták a lymphocytak génexpresszióját, amelynek során azt az eredményt kapták, hogy a gyulladásért felelős gének mennyisége polarizált fény hatására csökkent. Az első vizsgálatok egyértelműen és határozottan megerősítették, hogy a betegek kúraszerű polarizáltfény-kezelése során a krónikus gyulladások gátlása és a tünetek csökkenése következett be.

A vizsgálatokat természetesen tovább folytatják felnőtt betegeken, több kontrollcsoport bevonásával és kiterjesztik a polarizált fény egyéb, ma még nem bizonyított hatásaira is.


Exit mobile version