Menu
in

Arcidegzsába, alias Trigeminus neuralgia

Arcidegzsába - Trigeminus Neuralgia

A Trigeminus Neuralgia (arcidegzsába) idegi fájdalmak rohamszerű előfordulása a trigeminális ideg egyes részeiben.


A trigeminális ideg szálai az egész arcunkat behálózzák, az állkapocstól a homlokunkig. Ennek az idegnek a sérülése gyötrő, rövid ideig tartó fájdalmat okozhat az arcunk egyik felén. Olyan egyszerű dolgok, mint az arcmosás, fogmosás vagy egy szellő is előidézhetik a rohamot. Ez az egyik legnagyobb szenvedésforrás a hasonló idegi fájdalmak között, melyet érezhetünk. Középkorú illetve idős embereket érint legfőképpen, a felmérések szerint többnyire nőket.

A Trigeminus Neuralgia (arcidegzsába) okai

A trigeminális idegnek, ahogy a neve is utal rá, 3 ága van (szembéli, felső állcsontbeli és alsó állkapcsi) az arc különböző részein.

A Trigeminus Neuralgia (arcidegzsába) kialakulásának oka és mechanizmusa vita tárgya. Általánosságban a Trigeminus Neuralgia (arcidegzsába) oka egy kóros reflex az agyban. A kóros sérülések oka lehet, hogy az artériás hurkok vagy tumorok elnyomják a trigeminális ideggyökereket.

Ezek mellett, néhány enyhe inger is kiválthatja a fájdalmat. Ezek többek közt:

– arcon ütés

– fogmosás

– borotválkozás

– evés

– mosolygás

– hideg szellő

A Trigeminus Neuralgia (arcidegzsába) jelei és tünetei

A fájdalom maga a legjobb ismertetőjele ennek a rendellenességnek. Leggyakrabban az arc jobb oldalán fordul elő. Alkalmanként a fájdalom mindkét oldalon fennáll, bár ez ritka jelenség. Legtöbbször az alsó állkapocs érintett eme rendellenességben.

A görcsökként és nyilalló fájdalomként jelentkező roham nappal érzékelhető, ritkábban esténként. Egyes betegek szerint olyan érzés, mintha tűzijáték lenne az arcunkban. A nyilalló fájdalom egy-két percig tart és többször ismétlődik a nap folyamán. A betegnek nincsenek fájdalmai a görcsök között.

A fájdalom előidézhető bizonyos arcon lévő felületek érintésével is.

Az arc mozgásai mint például a beszéd, nevetés vagy az evés szintén előidézhetik a fájdalmat. Megszokott ilyen betegeknél, hogy az arcuk egyik oldala nincsen megmosva, megborotválva napokig.

A roham alatt a beteg arca szörnyen eltorzulhat, mozdulatlanul tartja arcának egy részét vagy egy zsebkendővel dörzsöli hogy elállítsa a rohamot.

Ezek a rohamok több napig is folytatódhatnak, melyeket több napos, hetes, hónapos vagy éves tünetmentes periódusok követnek. Általában ezek az intervallumok fokozatosan rövidülnek és a fájdalmak erősebben fordulnak elő.

A Trigeminus Neuralgia (arcidegzsába) diagnózisa

A Trigeminus Neuralgia (arcidegzsába) okozta tipikus fájdalom elégséges ahhoz, hogy diagnosztizáljuk az állapotot. Az arctájéki fájdalmak más okai, mint például fog vagy rágás rendellenességek, kizárhatók.

Egy ideggyógyászati vizsgálat, az érintett terület megtapintása segít megerősíteni a diagnózist. Amennyiben szükséges, koponyaröntgen és CT vizsgálat is elvégezhető.

Trigeminus Neuralgia (arcidegzsába) kezelésének lehetőségei

Trigeminal Neuralgia (arcidegzsába) egyezményes orvosi kezelése

A Carbamezapine (Tegratol, Carbatrol) nevű gyógyszer az elsődlegesen használt a Trigeminus Neuralgia kezelésében, mivel hatékonyan csökkenti a fájdalmat, habár hatása idővel csökken. Mellékhatásai lehetnek a kiütések a bőrön, a máj sérülése illetve a csökkent fehérvérsejt szám.

A Trigeminus Neuralgia (arcidegzsába) kezelésében izomlazítók is használhatók a Carbamezapine-nel kombinálva.

A Trigeminus Neuralgia (arcidegzsába) sebészeti kezelése

Különböző sebészeti beavatkozásokat lehet fontolóra venni, amennyiben a gyógyszeres kezelés hatástalannak bizonyulna, vagy a mellékhatások kibírhatatlanok.

Ez a beavatkozás történhet Phenolor alkohol beinjekciózásával a trigeminal ganglionba és rádióhullámú thermocoagulációja a ganglion ágnak. Ezek alacsony kockázat mellett kivitelezhetőek, de az a hátrányuk hogy csak ideiglenes segítséget nyújtanak. Hatásuk nem tart tovább pár hétnél vagy hónapnál.

A szemgödör feletti idegtől való megválás az Opthalmic Neuralgia kezelésének módja, ami néha évekre enyhíti a fájdalmat.

Exit mobile version