in

Tudatosan a stroke ellen

Tudatosan a stroke ellen
Tudatosan a stroke ellen

A stroke, ami világszerte a harmadik leggyakoribb halálozási ok- és a leggyakoribb rokkantsághoz vezető betegség, megelőzhető. Ehhez nem kell más, mint hogy odafigyeljünk magunkra és másokra, minimalizáljuk a kockázati tényezőket és…


…észrevegyük a figyelmeztető jeleket.

Az agyi érkatasztrófa évente 40-50 ezer embert érint Magyarországon, ezért is fontos, hogy mindenki tisztában legyen a megelőzési lehetőségekkel, illetve időben felismerje a betegség tüneteit.

Sokan nem is tudják, de néhány alapvető információ birtokában emberéleteket menthetünk meg, nemcsak másokét, hanem adott esetben akár a sajátunkat is.

Számos betegséggel ellentétben a stroke mindenkit veszélyeztetet. A szélütés ugyanis, korra való tekintet nélkül mindenkit, időseket és fiatalokat egyaránt elér. Az esetek 80%-a azonban megelőzhető lenne, amennyiben időben elkezdjük feltárni a rizikófaktorokat. A következő stroke megelőzési irányelvek segítségül szolgálnak a kockázati tényezők csökkentésében:

– Minimum évente nézessük meg a vérnyomásunkat, mert a magas vérnyomás a stroke kialakulásának egyik leggyakoribb oka!

– A szabálytalan szívdobogás-érzés, a légszomj és a mellkasi fájdalom pitvarfibrillációra utalhat, amely ötszörösére emeli a stroke kialakulásának esélyét. Egy egyszerű 24 órás EKG monitorozás segítségével azonban könnyen fény derülhet a rendellenességre, amelynek tudatában négyből, három eset elkerülhető lenne.

– Tegyük le a cigarettát! A dohányzás megduplázza a stroke kockázatát, mert károsítja az érfalakat, felgyorsítja az artériák eltömődését, megemeli a vérnyomást, aminek következtében a szívnek is keményebben kell dolgoznia.

– Mérsékelten fogyasszunk alkoholt!

– Figyeljünk oda a koleszterinszintre!

– Tartsuk karban a vércukorszintünket!

– Táplálkozzunk egészségesen!

– Mozogjunk rendszeresen!

– Kerüljük a stresszhelyzeteket!

– Azoknak a betegeknek, akiknél már előfordult átmeneti agyi keringészavar (TIA) – aminek a jelei a stroke-hoz hasonlóak – 40%-kal nagyobb esélyük van stroke-ra, így fokozottan kell figyelniük a kockázati tényezők minimalizálására.

– Amennyiben a rizikófaktorok közül valamelyik fennáll, vizsgáltassuk ki magunkat megfelelő szakorvossal és kövessük a tanácsait!

A megelőzésen kívül nagyon fontos, hogy ha már megtörtént a baj, időben felismerjük a stroke jeleit, hiszen a mielőbbi észlelés életmentő lehet a beteg számára. A következő négy dologra kell figyelni, amikor felmerül a stroke gyanúja:

ARC – Kérjük meg az illetőt, hogy mosolyogjon. A szájának az egyik oldala bágyadt, mozdulatlan?

KAROK – Kérjük meg az illetőt, hogy emelje fel mindkét karját. Az egyik karját nem tudja felemelni?

BESZÉD – Kérjük meg az illetőt, hogy ismételjen meg egy egyszerű mondatot. Akadozva, furcsán beszél?

IDŐ – Amennyiben a fenti kérdések akár csupán egyikére is igen a válasz, azonnal hívja a mentőket! Az időben felismert stroke életeket menthet! A tünetek kezdetétől számított 4,5 órán belül megkezdett vérrögoldó kezelés nagyban javíthatja a stroke kimenetelét.

További stroke-kal kapcsolatos információkért látogasson el a www.szivvelastrokeellen.hu honlapra!

Érkezik a kánikula

Érkezik a kánikula

Jó hír - még több helyen gyógyítanak a mesedoktorok

Jó hír – még több helyen gyógyítanak a mesedoktorok