in

Torokgyulladás

Hogyan kezeljük a vírusos illetve a bakteriális eredetű fertőzéseket?
Hogyan kezeljük a vírusos illetve a bakteriális eredetű fertőzéseket?

Hogyan vegyük fel a harcot a torokgyulladás kínzó tünetei ellen? Nyakunkon a torokgyulladással járó megbetegedések őszi-téli szezonja, amire érdemes időben és tudatosan felkészülni. A legjobb természetesen megelőzni a betegségek kialakulását, de fontos, hogy ha mégis kaparó, fájó torokkal vagy nyelési nehézségekkel ébredünk, tudjuk, hogy mikor, milyen segítséghez nyúlhatunk.

Sajnos hajlamosak vagyunk arra, hogy mindent antibiotikummal kezeljünk, annak kiváltó okától és súlyosságától függetlenül (igen gyakran orvosi kontroll nélkül, a gyógyszeres dobozba bespájzolt tartalék gyógyszerkészletünkből). De mielőtt a tartalék gyógyszer készletünkhöz nyúlnánk, vagy indokolatlanul az orvoshoz rohannánk, érdemes észben tartanunk a vény nélkül kapható gyógyszereket, hiszen megfelelő módon használva őket, nem csak a torokfájás tüneteit tudjuk csökkenteni, de akár egy csúnya felülfertőzést is megakadályozhatunk megfelelő használatukkal.

Mi okozza a torokfájást?

A torokfájást számos dolog előidézheti, a baktériumok és vírusok mellett akár gombás fertőzés, vagy a túl hideg vagy meleg hőhatás is. A torokgyulladással járó megbetegedések túlnyomó többségét, 85 %-át azonban vírusok okozzák*, és esetükben teljesen hatástalanok az antibiotikumok. Szerencsére a vírusos torokgyulladások rendszerint rövid, 3-5 napos lefolyásúak, ez idő alatt pedig a tünetek enyhítésére szolgáló vény nélkül kapható tüneti szerek és a sok folyadékbevitel elég lehet a betegség leküzdésére.

Mikor forduljunk orvoshoz?

Ha csak szimplán fáj, kapar a torkunk és nem társul mellé fejfájás, láz, indokolatlanul erős bágyadtság, levertség, vagy erős orrváladék képződés, akkor első körben érdemes felvenni a harcot a betegséggel orvosi segítség nélkül. A megfelelő vény nélkül kapható gyulladás és fájdalomcsillapító szerek használatával és sok folyadékbevitellel enyhíthetjük a tüneteinket, vagy vissza is fordíthatjuk a betegség kialakulását. Ha vírusos torokgyulladásunk van, nagy valószínűséggel már ezek a tüneti szerek is képesek lesznek mérsékelni panaszainkat, hogy szervezetünknek elég ideje legyen meggyógyítani saját magát. Ha azonban tüneteink 3-5 napon belül nem mérséklődnek, akkor feltehetőleg baktérium okozza a torokgyulladásunkat, és ajánlott orvoshoz fordulni.

Flurbiprofén, avagy nehéz tüzérséggel a betegség ellen

Érdemes olyan hatóanyag tartalmú vény nélkül kapható készítményt választani, amelynek egyszerre van gyulladás- és fájdalomcsillapító hatása is. Ilyenek a flurbiprofén tartalmú szerek, melyek hatékony megoldást kínálnak mind a két problémára. Használatukkal enyhíthetőek a torokgyulladás kellemetlen tünetei, mint például a duzzanat vagy nyelési nehézségek is.

A betegség alatti fokozott vitaminbevitel nem ajánlott, hiszen azok a vírusoknak is fontos táplálékot jelentenek, ráadásul ők gyorsabban képesek feldolgozni, mint az amúgy is legyengült szervezet. Ezért a vitaminok szedése a betegség előtt megelőzésként, vagy a betegség elmúlta után javasolt, hogy minél előbb erőre kapjon szervezetünk.

Fájó torokra ideális megoldás az új Strepfen Direkt Spray

A forradalmi Strepfen Direkt Spray** a Strepfen szopogató tablettákhoz hasonlóan flurbiprofén hatóanyagot tartalmaz, amely gyulladás és fájdalom csillapítására egyaránt alkalmas. Innovatív spray formula, mely már 5 perc után hatni kezd. Hűsítő hatásával akár 6 órán át enyhülést nyújt a gyulladt toroknak. A spray speciális szórófeje közvetlenül a fájdalom és a gyulladás helyére juttatja el a hatóanyagot, csökkentve a gyulladást és ezzel ennek kellemetlen tüneteit, a fájdalmat, duzzanatot és szúróérzést is egyaránt. Gyakran vannak élethelyzetek – üzleti tárgyalás, fontos telefonbeszélgetés, előadás – amikor nem illendő, hogy valamit hosszabb ideig szopogassunk a szánkban. Ilyen esetekben is kiváló megoldást nyújt a Strepfen Direkt Spray, amivel gyorsan és diszkréten lehet csökkenteni a torokgyulladás kínzó tüneteit.

Flurbiprofén tartalmú vény nélkül kapható gyógyszerkészítmény.

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

*Felnőttek körében; Worrall Graham J. Can Fam Physician 2007;53:1961-2

**Az egyetlen engedélyezett flurbiprofén tartalmú, szájnyálkahártyán alkalmazott spray az akut torokgyulladás rövidtávú, tüneti kezelésére.

Torokgyulladás

Hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Loading…

0
Szakmai összefogás a felnőttkori elhízás ellen

Ősszel könnyebben megy a fogyás! Ne várjunk az újévi fogadalmakig!

Tüdőszűrés az állami, de a nőgyógyász magán?

Tüdőszűrés az állami, de a nőgyógyász magán?