in

Testmozgás és egészségtudatosabb táplálkozás a megoldás az elhízás ellen

Testmozgás
Testmozgás

A rendszeres testmozgás népszerűsítése, valamint az egészséges és tudatos táplálkozási szokások kialakítása a legfontosabb eszközök a magyar diákok testi és lelki egészségének javítására, elhízásának megakadályozására Csányi Tamás, a Magyar Diáksport Szövetség (MDSZ) programvezetője szerint.

A Nemzeti Egységes Tanulói Fittségi Teszt (NETFIT) eredményeiről beszámoló csütörtöki sajtóbeszélgetésen Csányi hangsúlyozta: különösen a diákok állóképességének romlása meglepő, emlékeztetve arra, hogy a NETFIT alapján a fiúknak csak 63,6, a lányoknak pedig mindössze 51,7 százaléka esik az egészségzónába.

Korábban már nyilvánosságra került, hogy a 2014/15-ös tanévben első alkalommal elvégzett NETFIT eredményei alapján a magyar diákok negyede túlsúlyos vagy elhízott, az állóképességi szintjük pedig lehangoló.

A programvezető a lehangoló eredmények okai között a digitális világ robbanásszerű fejlődése mellett egyrészt azt említette meg, hogy a magyar gyerekek, illetve családok nem elég egészségtudatosak a táplálkozás terén, másfelől a felnőttkorhoz közeledve a diákok közül egyre kevesebben mozognak rendszeresen, miközben a sportolási lehetőségek is beszűkülnek.

Csányi Tamás ugyanakkor pozitívumként emelte ki, hogy a hazaihoz hasonló külföldi felmérések alapján a magyar diákok összességében még így is átlagosan 3-8 százalékkal fittebbek, mint a portugál vagy az amerikai fiatalok.

Az MDSZ szakértője szerint a magyar diákok testi-lelki egészségének javítását illetően nagy szerep jut az iskoláknak és a családoknak abban, hogy megtanítsák a gyerekeket a modern digitális eszközök – számítógépek és okostelefonok – egészséges korlátok közötti használatára. Hozzáfűzte: a mindennapos testnevelés mellett szükség van arra is, hogy az iskolák és a családok kialakítsák, illetve megerősítsék a tanulók rendszeres és megfelelő intenzitású testmozgás iránti motivációját. Csányi Tamás úgy látja, hogy ezt élményközpontú testnevelésórákkal, a minden gyereknek szóló, rendszeres sportolási lehetőségek megteremtésével, valamint az életünk végéig űzhető sportok – például futás, úszás, kerékpározás, gyaloglás – elterjesztésével lehet elérni.

A programvezető úgy látja, hogy a mindennapos testnevelés bevezetésének pozitív hatásai középtávon, vagyis körülbelül öt év múlva jelentkezhetnek a magyar fiatalok állóképességi szintjében, s utalt arra, hogy Szlovéniában 2010-ben indítottak el egy hasonló programot, azóta pedig 30 százalékkal kevesebben betegedtek meg az ottani fiatalok közül.

Forrás: MTI

Testmozgás és egészségtudatosabb táplálkozás a megoldás az elhízás ellen

Kardiológiai kezelés

Kardiológiai kezelés új eljárásai áttörést jelentenek a szakemberek szerint

Vese világnapja

Vese világnapja