in

Kardiológiai kezelés új eljárásai áttörést jelentenek a szakemberek szerint

Kardiológiai kezelés
Kardiológiai kezelés

Áttörést jelentenek a kardiológiai kezelés, krónikus koszorúér-betegség, illetve a krónikus szívelégtelenség kezelésében az elmúlt években megjelent, s ma már Magyarországon is elérhető új gyógyszercsoportok – közölték szakemberek a debreceni kardiológiai napok keretében csütörtökön tartott sajtótájékoztatón.

Édes István kardiológus professzor kiemelte: Magyarországon csaknem egymillió embert érint a koszorúér-betegség. Az ő kezelésükben meghatározó a koleszterincsökkentés, amelyben áttörést jelent egy új gyógyszercsoport, a PCSK9-gátlók megjelenése.

Hozzátette, az eddigi gyógyszerekkel legfeljebb felére (1,5-1,6 mmol/l) lehet csökkenteni az LDL-koleszterinszintet, az új gyógyszercsoporttal viszont extrémen alacsony szinten (1 mmol/l alatt) lehet tartani.

Édes István szerint főként az öröklött koleszterinanyagcsere-zavarban szenvedőknek, illetve a legsúlyosabb érelmeszesedéssel járó betegségben szenvedőknek jelent kiváló megoldást a PCSK9-gátló kezelés.

Az eljárás előnye továbbá, hogy a napi rendszerességgel szedett koleszterincsökkentő gyógyszerek helyett az új gátlószert havi egy, esetleg két alakommal, injekcióban bőr alá kell beadni. Hátránya, hogy még drága, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) még nem támogatja – magyarázta a kardiológus professzor.

Elmondta azt is: csaknem 30 év múltán a krónikus szívelégtelenségben szenvedők kezelésében is áttörést jelentő gyógyszer jelent meg.

Ez a betegség mintegy 200 ezer embert érint hazánkban, a túlélési esélyek pedig rosszabbak mint a legtöbb tumoros elváltozásnál. Az új, ARNI nevű vegyület – amelyet megismertetnek a debreceni kongresszus résztvevőivel – lényegesen javíthat ezen a helyzeten – fűzte hozzá Édes István.

Czuriga István kardiológus professzor, a kongresszus titkára elmondta: a kardiológiai napok Debrecen legnagyobb orvoskongresszusa, mintegy 800 résztvevővel.

Az idei tanácskozáson egyebek mellett ismertetik a legújabb kardiológiai szakmai irányelveket, külön szekcióban számolnak be a tavaly a világ különböző pontjain tartott nemzetközi kardiológiai kongresszusokon elhangzottakról és esetismertetőket is tartanak.

A kardiológiai napok programjai szombat délben fejeződnek be Debrecenben.

Forrás: MTI

Kardiológiai kezelés új eljárásai áttörést jelentenek a szakemberek szerint

Logopédia

Logopédia európai napja lesz a hétvégén

Testmozgás

Testmozgás és egészségtudatosabb táplálkozás a megoldás az elhízás ellen