in

A sugárvédelmi ruhák használatának fontossága az egészségügyben

A sugárvédelmi ruhák használatának fontossága az egészségügyben
A sugárvédelmi ruhák használatának fontossága az egészségügyben

Szigorú szabályok határozzák meg, hogy az egészségügyi dolgozók, orvos, nővér, asszisztens, milyen sugárterhelésnek lehet kitéve évente, ami nem csak attól függ, hogy mennyit dolgozik, hanem hogy van-e védelem számára és a védelem megfelelő-e. Szerencsére manapság a sugárvédelmi ruhák választéka igen széles, így a beszerzéssel nem lehet probléma.

Ebben a cikkben eláruljuk, hogy miért fontos ezeknek a ruháknak a viselése.

Speciális védőruha az egészségügyi dolgozók számára

Szerencsére mindig minden beteg mellett nem kell ott lenni, fizikailag a másik helyiségben is tartózkodhat, ebben az esetben majdnem egyáltalán nem éri sugárterhelés. Más esetben amikor a beteg mellett kell maradni, speciális védőruházatot kell viselni, ha ezek jó minőségűek akkor majdnem a teljes védelem biztosított. Természetesen árnyékolókkal és paravánokkal lehet még a sugárzást csökkenteni mind a beteg mind a dolgozó egészségének védelmére.

Mikor használnak sugárvédelmi ruhákat?

A sugárvédelmi ruhákat a röntgen képalkotó vizsgálat alkalmazása esetében használják a röntgen sugárzás által nem érintett testrész védelmére illetve a vizsgálatnál jelenlévő dolgozók védelme érdekében. Bár a területen, ahol a sugárzás történik nincs szükség különleges intézkedésekre, de a radioaktív szennyeződés miatt rendszeresen figyelni kell a sugárzás védelmét az ott dolgozók érdekében.

A röntgen vizsgálat lényege, hogy a test egy pontjára irányított röntgen sugarakat a szervek különböző mértékben elnyelik, egy rész azonban a testen áthalad.

A testrész mögött hagyományos esetben egy kazettában film van, amin a sugár képet alkot fekete-fehér formában. A digitális röntgen a képet elektronikus formában tárolja számítógépen.

A védelem a nem kívánt testrészek és a dolgozók védelmére teremtődtek meg ezek a védőruhák és a védőtakarók. A webáruházak kínálatában nagyon sok fajta védőruhát megtalálható.

Miből készülnek?

Ezek a termékek ólom gumi keverékből készülnek általában és nemzetközi szabványoknak is meg kell felelniük. A tisztításuk a termék előállítója által forgalmazott tisztító és fertőtlenítőszerekkel ajánlatos.

Mit és hogyan véd egy sugárvédelmi ruha?

Minden fajta röntgen vizsgálat más testrészről szól, ennek megfelelően más testrészt kell megvédeni a sugárzás káros hatásaitól. A személyi árnyékolást a nyílt sugárforrások kezeléséhez köpennyel, köténnyel és kesztyűvel oldják meg.

Vannak csak elől, a fronton, védelemmel ellátott ruházati termékek mint a kötények. Létezik a sima védőkötény az általános sugár használatához, és a fogászatban, sebészetben használt kötények.

Gyártanak még körkörös védelemmel ellátott termékeket  is, amelyekbe a védelem minden részre be van építve. Aztán a fogászatban használatos panoráma védőkötény is alkalmazott.

Röntgen védőkesztyűket gyártanak és forgamaznak steril műtős kesztyűként, sebészeti kesztyűként is. A szem védelme érdekében pedig ott az ólomüveg szemüveg, a fej védelmére arcmaszk, arcvédő pajzs alkalmazható. Az arc kapcsán a szórt sugárzás miatt szintén ezek alkalmazandók. A pajzsmirigy a szórt sugárzás irányába esik, ezért mindenképpen pajzsmirigyvédő gallér használata ajánlott.

A kezet gyakran éri sugárzás direkt vagy szórt is ezért sugárvédő kesztyűt kell viselni az egészségügyi dolgozóknak. A láb ugyanígy károsodhat ezért ott is kell védelmet alkalmazni.

Összegezve

Egy egészségügyi dolgozónak tehát számos esetben van szüksége védelmi ruhára. A kínálat szerencsére igen széles, így nem okozhat gondot mindent beszerezni.

Hogyan lehet kezelni az arcüreggyulladást?

Hogyan lehet kezelni az arcüreggyulladást?

segeseszkoz

Az örök kérdés: jó a méret?