in

Rózsás kilátás, avagy vigyázzunk mi kerül a vázánkba

Aki a virágot szereti, az rossz ember nem lehet, tartja az ismert mondás. Mégsem tudunk eleget az ajándékról, amellyel meglepjük szeretteinket. A legtöbb virágot karácsony után és anyák napjára vesszük.


Ideje utánajárnunk honnan is jönnek ezek a csodálatos színpompázó virágok

Az importált virágok 90 százaléka Hollandiából jön, de ennek a mennyiségnek csak a fele származik ténylegesen onnan. A másik felét Dél-Amerikában és Afrikában termesztik és a holland virágtőzsdén (mert ilyen is van) és virágpiacon keresztül kerül Európa országaiba.

Ezekben az országokban a környezet és a munkaerő védelme sokszor csak az utolsó helyen szerepel a  fontossági listán.

A vágott virág termesztésénél többségében nők dolgoznak, akik napi munkabére még azt az összeget sem éri el, amennyibe egy szál rózsa kerül. Nem is beszélve arról, hogy milyen vegyszereknek vannak kitéve a napi munka során.

A legnagyobb problémát a felhasznált gyomirtó és növényvédő szerek jelentik, hiszen ezekből két- háromszor többet használnak fel, mint Európában. Ezen kívül még olyan vegyszereket is használnak, amelyek káros hatásuk miatt például az öreg kontinensen már régen nem megengedett. A fent említett mérgező anyagok többek között hányingert, fejfájást, ekcémát vagy legrosszabb esetben rákot okozhatnak, de a meddőséget is számításba kell venni, illetve a magzati fejlődést is érheti károsodás.

Már több, mint húsz éve szorgalmazza számos nemzetközi szervezet egy olyan standard elfogadását, amely lehetővé teszik, hogy ezeket a káros szociális és ökológiai hatásokat kiküszöböljék. Sok európai országban nemzetközileg elfogadott logó tájékoztatja a vásárlót, hogy a virágcsokor, amelyet kiválasztott, olyan körülmények között termett, amely a figyelembe vette az emberi és környezeti tényezőket.

Az egyik legismertebb a „Flower Label Programm” (FLP), amely garantálja, hogy eltekintettek a legmérgezőbb vegyszereket használatától, a dolgozók védőruházatot kaptak és a megengedett vegyszerek használatakor betartották a biztonsági előírásokat.

Végül pedig néhány tipp, hogyan élvezhetjük egy virágcsokor látványát hosszab ideig:

  • Azonnal állítsuk egy tiszta vázába, a víz szobahőmérsékletű legyen
  • Távolítsuk el az alsó leveleket, -a töviseket ne,- és a szárat vágjuk vissza ferdén
  • Két, háromnaponta mossuk ki a vázát és cseréljük ki a vizet.
  • Olyan helyre állítsuk a vázát, ahol nem kap huzatot, közvetlen napfényt és nincs a fűtőtest közelében.
  • Ne legyen a közelben gyümölcs,  vagy más élelmiszer.
  • Ne adjunk cukrot a vízhez, mert így táptalajt adunk a baktériumoknak, így a virág gyorsabban elhervad.
  • Magyarországon is kapunk egyre több virágosnál egy kis tasakot, amelynek köszönhetően virágunk tovább tart el, mert ez a vegyszer a gombákat és a baktériumokat kiírtja. Igaz, hogy az egy ilyen tasak csak az első vízhez elég, amikor cseréljük, kiöntjük. Így nagy mértékben szennyezzük a környezetünket.
A migrén kialakulását vizsgálja a Semmelweis Egyetem új kutatócsoportja

Az agyi érkatasztrófa okai

A GE Healthcare és a Pfizer konferenciát rendez a kardiovaszkuláris betegségek korai felismeréséről és megelőzéséről