in

Reverzibilis cerebrális vazokonstrikciós szindróma

Reverzibilis cerebrális vazokonstrikciós szindróma és a chili
Reverzibilis cerebrális vazokonstrikciós szindróma és a chili

Reverzibilis cerebrális vazokonstrikciós szindróma? He? Kérdezhetik nagyon sokan a cím olvastán. Rövidítve az RCVS egy tünetegyüttes.

Amikor a rohamszerű fejfájást az agyba vért szállító erek hirtelen összeszűkülése okozza, akkor azt a tünetegyüttest hívják RCVS-nek, azaz a reverzibilis cerebrális vazokonstrikciós szindrómának.

A hír pedig egy súlyos fejfájással kórházba került férfiról szól, aki megette a világ legerősebb chilijét egy chilievő versenyen.

A 34 éves férfi a Carolina Reaper nevű chilifajtából fogyasztott egy New York állambeli versenyen. A “pusztító fájdalommal járó” fejfájás a következő napokban jelentkezett nála – írta a BBC hírportálja.

Esetét bemutatták a BMJ Case Reports című szaklapban mint az első olyan alkalom, amelynél a fejfájás kapcsolatba hozható a chilipaprika fogyasztásával.

A férfit ellátó orvos felhívta a figyelmet arra, hogy azonnal orvoshoz kell fordulni, amint valaki chilipaprika evését követően hirtelen fejfájásrohamokat tapasztal.

A férfinél a paprika evése után közvetlenül öklendezési inger jelentkezett. A következő napokban súlyos nyaki fájdalmat tapasztalt az egész testét legyengítő fejfájásrohamokkal, melyek alkalmanként néhány másodpercig tartottak.

Fájdalma olyannyira felerősödött, hogy elment a sürgősségi osztályra, ahol különféle neurológiai vizsgálatoknak vetették alá, de minden eredménye negatív volt.

A CT-vizsgálat után megállapították, hogy agyának több artériája összeszűkült, így diagnosztizálták nála az RCVS-t. A szindrómának nincs mindig egyértelmű oka, de jelentkezhet néhány gyógyszerre vagy illegális drogra adott reakcióként is.

Ez volt az első eset, hogy chili fogyasztásával hozták összefüggésbe a szindróma jelentkezését. A cayenne-i bors fogyasztását korábban már kapcsolatba hozták a hirtelen szívkoszorúér-elzáródással és a szívrohammal.

Az öt héttel később megismételt CT-vizsgálatok szerint a chilit fogyasztó férfi artériái újra normális állapotukba tértek vissza.

Reverzibilis cerebrális vazokonstrikciós szindróma

Alzheimer-kutatásért kapta az idei Agy-díjat négy tudós

Alzheimer-kutatásért kapta az idei Agy-díjat négy tudós

A traumás agysérülések növelhetik a demencia kockázatát

A traumás agysérülések növelhetik a demencia kockázatát