in

Okostapasz válthatja fel az inzulininjekciókat a cukorbetegeknél

Okostapasz válthatja fel az inzulininjekciókat a cukorbetegeknél
Okostapasz válthatja fel az inzulininjekciókat a cukorbetegeknél

Okostapasz néven fejlesztettek ki cukorbetegek számára amerikai kutatók érzékelőt, az eszköz nemcsak a vércukorszint emelkedését és esését képes érzékelni, hanem inzulint is juttat a szervezetbe.

Az egyelőre csak egereken tesztelt okostapasz fejlesztői szerint teljesen a cukorbeteg személyes igényeihez lehet alakítani.

Az okostapasz figyelemmel kíséri a vércukorszintet és automatikusan inzulint juttat a szervezetbe több száz mikrotűjén keresztül. A vércukorszint legkisebb változását is képes érzékelni, ami azt jelenti, hogy szükség esetén kicsiny adag inzulint is képes a szervezetbe juttatni.

Az okostapasz nem nagyobb, mint egy postai bélyeg, és több mint száz kicsiny – szempilla hosszúságú – tű van rajta. Ezekben a mikrotűkben kicsiny glükózérzékelő enzim- és inzulinraktárak vannak, amelyek gyorsan kibocsátják az inzulint, ha a beteg vércukorszintje túl magasra emelkedne.

“Gyorsan működő tapaszt fejlesztettünk ki cukorbetegek számára, amelyet könnyű használni, és amely nem mérgező, biokompatibilis anyagokból készült. Az egész rendszert személyre lehet szabni, figyelembe véve a cukorbeteg súlyát és inzulinérzékenységét, azaz az okostapaszt még okosabbá lehet tenni” – idézte Zhen Gút, az Észak-Karolinai Egyetem professzorát a The Daily Telegraph brit napilap.

Az 1-es típusú cukorbetegek és az előrehaladott állapotban lévő 2-es típusú cukorbetegek kénytelen naponta rendszeresen mérni vércukorszintjüket és szinten tartása érdekében inzulininjekciókat beadni maguknak, ez a módszer azonban fájdalmas és nem pontos.

“A nem megfelelő mennyiségű inzulin jelentős komplikációkat okozhat, mint például vakság és végtagamputálás, és még borzalmasabb következményei lehetnek, mint a diabetikus kóma vagy halál” – mondta John Buse, az okostapaszról az amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) közzétett tanulmány egyik szerzője, az Észak-Karolinai Egyetem Cukorbeteg Gondozóintézetének igazgatója.

A kutatók célja, hogy olyan inzulintapaszt fejlesszenek ki, amelyet a betegnek csak néhány naponta kell majd cserélnie, kényelmes és fájdalommentes a használata és akár el is felejthetjük vele mindazt a kellemetlenséget, amivel mondjuk egy inzulinadagolás jár. Tény, hogy egy ilyen megoldást sokan várnának és bevezetése esetén nagy népszerűségnek örvendhet.

http://www.telegraph.co.uk/news/science/science-news/11691933/End-in-sight-for-diabetes-injections-as-scientists-develop-smart-patch.html

Cikk:

Okostapasz válthatja fel az inzulininjekciókat a cukorbetegeknél

"Szegénykórházat" állítottak fel egészségügyi érdekképviseletek a Belvárosban

“Szegénykórházat” állítottak fel egészségügyi érdekképviseletek a Belvárosban

Oltásellenesség: tények és tévhitek

Oltásellenesség: tények és tévhitek