in

Napjaink leggyakoribb népbetegségei

Napjaink leggyakoribb népbetegségei
Napjaink leggyakoribb népbetegségei

Milyen betegségekkel küzd a népesség napjainkban és hogyan győzhetjük le ezeket? Érdekes tények betegségekről és azok okairól.

Minden kornak megvannak a maga egyedi egészségügyi problémái. Mindössze néhány száz évvel ezelőtt bakteriális megbetegedések söpörtek végig a népességen, elképzelhetetlen szenvedést és károkat okozva. Például a pestis teljes városokat néptelenített el, azonban modern korunk higiéniai szokásai és az orvostudomány fejlődése a feledésbe taszította ezeket a betegségeket. Azonban napjainkban is számos olyan betegség leselkedik ránk, amelyeket nem szabad figyelmen kívül hagyni. Ha nem is a legsúlyosabb, de a leggyakoribb népbetegségek a szív- és érrendszeri megbetegedések, lyukas fog és a cukorbetegség.

Szív- és érrendszeri problémák

A kardiovaszkuláris betegség évente átlagosan 17,5 millió életet követel, és ez a szám növekszik, ahogy egyre többen kezdenek túl kényelmes, egészségtelen életmódot élni, így a vezető halálokok között tartják számon. Leggyakrabban a szívben alakul ki, de érintheti az egész érrendszert is. Számos betegség tartozik ebbe a kategóriába, de a kiváltó ok mindnél ugyanaz: az érpályán belüli zsírtartalmú pakkok elszaporodnak és megnőnek. Egyik leggyakoribb tünet a magas vérnyomás, de az egészségtelen koleszterin és vércukorszint is hozzájárulhat, melyek gyakran elhízással járnak együtt.

Lyukas fog

Gyakori tévhit, hogy a lyukas fogak sokkal elterjedtebbek voltak régen, mint ma, a nem megfelelő fog- és szájápolás miatt. Ma, az olcsó kristálycukor korszakában, mely szinte minden háztartásban és csomagolt ételben megtalálható, a lyukas fogak nagyon gyakoriak, hiába van meg minden lehetőségünk a megfelelő fogápolásra. Szerencsére a fejlett fogászati technikák és a tudatos étkezés hatékonyan veszi fel a harcot a lyukas fogakkal. A legmodernebb rendelőkben már fájdalom nélkül részt vehetünk különböző kezeléseken, ahol a régi, ezüst színű fogtömés helyett esztétikus fogtömést kaphatunk. A fogászati kontroll fél-egy évente javasolt, akkor is, ha nem érzékelünk különösebb tüneteket, ugyanis a szuvas fog nem csak lyukas foghoz, de fogvesztéshez is vezethet.

Cukorbetegség

A cukorbetegség két típusa teljesen különböző okok miatt ugyanazt a problémát jelenti. Az 1-es típusú cukorbetegség főként gyerekeket, fiatalokat érint. Itt a hasnyálmirigy inzulintermelő sejtjei elpusztulnak vagy nem működnek megfelelően, esetleg a vércukor nem tud a sejtekbe jutni, melyek éhezni kezdenek, majd zsírt és fehérjéket bontanak le. A 2-es típusú cukorbetegség inkább idősebb korban jelentkezik. Itt a sejtek inzulinreceptorai nem működnek megfelelően, ezért nem kerül elegendő táplálék a sejtekbe.

Összegzés

A népbetegségek mindenkire veszélyt jelentenek. Egészséges, tudatos táplálkozással, aktív életmóddal és rendszeres orvosi vizsgálattal viszont nagyon jó esélyünk van hosszú, egészséges életet élni.

Jelentem

Ön mit gondol erről?

Hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Loading…

0
A vitamin karbonlábnyoma?

A vitamin karbonlábnyoma?

Aminosavak a testi-lelki egészségért

Aminosavak a testi-lelki egészségért