in

Mivel etesd a cicád? Házi készítésű eleség vagy kész macskaeledel?

Mivel etesd a cicád? Házi készítésű eleség vagy kész macskaeledel?
Mivel etesd a cicád? Házi készítésű eleség vagy kész macskaeledel?

Az etetés a macskatartás egyik sarkalatos pontja, hiszen az állat egészsége múlik azon, hogy mivel táplálkozik.

E téren a gazdik két táborra oszthatóak: az egyik csoportba tartozók szeretik maguk elkészíteni kedvencük eleségét, míg a másik csapat inkább a készen kapható macskaeledelre esküszik. De melyik a jobb választás, egyáltalán van-e lényegi különbség köztük?

A házilag készített eledel

Először is tisztázzuk: itt NEM a klasszikus házikosztra gondolunk, vagyis arra, amikor a macskát az ebéd maradékával, felvágottal, tejbe aprított kiflivel és egyéb, emberi fogyasztásra szánt étellel etetik!

A házi eleség itt azt jelenti, hogy a gazdi maga állítja össze az állat menüjét, de szigorúan szem előtt tartva a macskák táplálkozási igényeit. Ezt az irányzatot nevezik BARF-nak, azaz természetes, nyers etetésnek, és a kutyások mellett a macskások körében is egyre népszerűbb irányelv.

Itt tehát minden alapanyagot, a nyers hústól kezdve az egyéb hozzávalókon át (például lazacolaj, sörélesztő, huminsav, taurin) a vitaminokat tartalmazó étrend-kiegészítőkig külön-külön be kell szerezned, természetesen megbízható forrásból!

Ezekből az ételt a hozzávalók megfelelő arányú adagolásával, mindig frissen kell összeállítani! Tény, hogy a cica így változatos és ínycsiklandó finomságokat kap, ám a BARF etetés megfelelő alkalmazásához rengeteg tájékozódás szükséges, hiszen pontosan tisztában kell lenned vele, hogy a macskának milyen tápanyagokból mennyire van szüksége.

Az informálódás, a hozzávalók beszerzése, és az étel elkészítése pedig igen időigényes, így az eleség házi készítését inkább azoknak a gazdiknak ajánljuk, akik bővelkednek szabadidőben. Még egy fontos dolog: a BARF élelmiszerek nem olcsók, ezért közel sem igaz, hogy gazdaságosabb a nyers etetés, mint a kész eledelek vásárlása, hanem éppen az ellenkezője.

A kész macskaeledel

Ha a cicának úgy szeretnél egészséges étrendet biztosítani, hogy nincs időd minden egyes nap friss ételt készíteni neki, akkor se csüggedj, ugyanis ma már kaphatóak olyan teljes értékű macskaeledelek, melyek pontosan olyan jól kielégítik az állat igényeit, mint a nyers eleség!

A Petgurunál kapható Purina One is egy prémiumminőségű márka, melyeknek a termékei hosszas kutatómunka során, a legnagyobb odafigyeléssel készülnek. A száraz és a nedves tápok is tartalmaznak minden fontos tápanyagot, ügyelve a megfelelő fehérje-zsír-szénhidrát arányra, valamint a vitaminok és az ásványi anyagok ideális mennyiségű jelenlétére.

A kész eledelekkel csupán annyi dolgod van, hogy felbontod a zacskót vagy a konzervet, és a gyártó által ajánlott mennyiséget kiadagolod a cica számára. A bontatlan konzervek és a száraz tápok hosszan eltarthatóak, így nem kell olyan gyakran bevásárolnod az eleségből, mintha nyers húst használnál.

Összességében a macskaeledekkel sokkal egyszerűbb, gyorsabb és olcsóbb a cica etetése, ráadásul biztos lehetsz benne, hogy minden szükséges tápanyaghoz hozzájut.

Hajhullás megelőzése és kezelése a mindennapokban

Hajhullás megelőzése és kezelése a mindennapokban

Milyen mintát válassz egy vászonképre?

Milyen mintát válassz egy vászonképre?