in

Miért kell kiemelten odafigyelni a májunk egészségére?

Miért kell kiemelten odafigyelni a májunk egészségére?
Miért kell kiemelten odafigyelni a májunk egészségére?

A máj az egyik legfontosabb szervünk, nélküle nem sokáig maradnánk életben. Az emberek többsége sajnos mégsem igazán vigyáz rá, és maximum csak annyit tud róla, hogy a méregtelenítésben vesz részt.

Mai cikkünkben ezt a témát járjuk körbe részletesebben, ha pedig szeretnénk is tenni valamit az egészségéért, akkor fogyasszuk a Myrobalan májtisztító készítményeit.

Mi a máj szerepe?

A máj voltaképpen az emberi test legnagyobb és legfontosabb méregtelenítő szerve. Felnőtteknél nagyjából másfél kilogramm súlyú, vöröses-barnás színű, és a rekeszizom alatt, a test jobb oldalán található.

A belsejében rengeteg biokémiai folyamat zajlik. Azok a tápanyagok, amik a bélrendszerből felszívódva a vérbe kerülnek, a májkapuvénán keresztül bejutnak a májba, ami feldolgozza és tárolja őket. Egy részük ezután a szívbe, az epevezetékbe, és a nyombélbe áramlik. A máj tehát az újrahasznosító és tisztító feladatokért is felel.

Ám mint fő méregtelenítő szerv, a manapság általános egészséges életmód igazán megviseli, hiszen a szervezetbe jutó túl sok méreganyaggal nem tud megbirkózni, így leterhelődik.

Milyen tünetek utalhatnak arra, hogy a májunk túlterhelődött?

Sokan nincsenek is tisztában azzal, hogy a szerteágazó panaszaikat a máj leterhelődése okozza. Ez ugyanis nem igazán mutatható ki diagnosztikai vizsgálatokkal, valamint a májban nincsenek érzőidegek, így fájni sem képes.

Ugyanakkor nagyon is tud “szenvedni,” ami olyan panaszokban nyilvánulhat meg, mint a has felső tájékán jelentkező nyomásérzés, gyakori migrén, puffadás, alvázavar, éjszakai verejtékezés, rossz közérzet. Mindezek hátterében a nem megfelelő méregtelenítés áll, melynek következtében a méreganyagok nem tudnak kiürülni szervezetből.

Az egyik leggyakoribb ehhez kapcsolódó betegség a zsírmáj, ami főként a zsírokban gazdag, egészségtelen étrend, a sűrű alkoholfogyasztás és a mozgásszegény életmód miatt alakul ki. Itt még életmódbeli változtatásokkal visszafordítható a máj károsodása, de ha ez nem történik meg, akkor májzsugor alakul ki, ami viszont már komoly szövődményekkel járhat.

A legvégső eset, amikor a máj működése leáll, ezáltal a testben felhalmozódó anyagcsere-végtermékek néhány órán belül kómát, majd halált okoznak.

Hogyan őrizzük meg a máj egészségét?

Mivel máj nélkül nem tudunk életben maradni, ezért nagyon fontos, hogy minél jobban vigyázzunk rá. Érdemes kúraszerűen támogatni a működését gyógynövényes készítményekkel, és alapjában véve odafigyelni az egészséges étrendre.

Az egyik lényeges dolog, hogy minimalizáljuk az alkoholfogyasztást, és tényleg csak különleges alkalmakkor, egy kis pohárkával igyunk, kerüljük el a lerészegedést.

Az állati fehérjékben gazdag étrend többletmunkát ad a májnak, ezért kevesebb állati, és több növényi eredetű táplálékot fogyasszunk. A kémiai gyógyszerek is nagyon megterhelik a májat: amit lehet, cseréljünk le természetes összetételű étrend-kiegészítőkre, és próbáljunk ki alternatív gyógymódokat a fájdalomcsillapításra a mesterséges pirulák helyett.

Tegyük az irodai munkavégzést hatékonnyá asztali kiegészítőkkel

Tegyük az irodai munkavégzést hatékonnyá asztali kiegészítőkkel

A víz, testünk éltető ereje

Az ásványvizek különböző típusai és eredetük