Menu
in

Októberben kerülhet forgalomba a világ első malária ellenes oltóanyaga

Októberben kerülhet forgalomba a világ első malária ellenes oltóanyaga

Októbertől engedélyezhetik az illetékes nemzetközi szervek a világ első maláriaellenes oltóanyagának széles körű alkalmazását Afrikában, azt követően, hogy a klinikai próbák utolsó fázisa bebizonyította, a szer négy évre részleges védelmet nyújt gyermekeknek.

Az RTS,S nevű vakcinát a GlaxoSmithKline brit gyógyszeripari óriás kutatói fejlesztették ki a PATH Malaria Vaccine Initiative nonprofit szervezettel együttműködésben, 30 éves munkával afrikai gyermekek számára. A kutatásokat anyagilag támogatta a Bill és Melinda Gates Alapítvány. Ez lesz az első engedélyezett emberi oltóanyag a parazita okozta betegség ellen, és több millió embert menthet meg a maláriától.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint évente mintegy 600 ezer ember hal meg maláriában. A szúnyogok által terjesztett betegség leginkább az alacsony jövedelmű országokban szedi áldozatait, különösen sok afrikai kisgyerek hal meg miatta.

A The Lancet című orvostudományi folyóirat pénteken megjelent számában közzétett tanulmányukban ismertették a GSK kutatói az utolsó fázis eredményeit, ezek szerint a vakcina négy évre nyújt védelmet gyermekeknek, noha csökkenő arányban, és a védelem szintje erősebb volt, ha követőoltást kaptak.

“Az idővel csökkenő hatás ellenére nyilvánvalóan használ az RTS,S” – hangsúlyozta Brian Greenwood, a Higiéniai és Trópusi Orvostudomány Londoni Iskolájának professzora, aki részt vett a kutatásokban.

A kísérletek során hét afrikai országban 15 500 csecsemőt és kisgyermeket részesítettek védőoltásban négy év alatt. Átlagosan 1363 maláriamegbetegedést előzött meg minden ezer gyermek beoltása, és ha ismétlő oltást kaptak, 1774 megbetegedést lehetett megelőzni. (Egy gyermek többször is megfertőződhet.) Csecsemők esetében ezer gyermek beoltása átlagosan 558 megbetegedést előzött meg, és ha követő oltást kaptak, akkor 983 megbetegedést – tette hozzá Greenwood.

“Ha abból indulunk ki, hogy 2013-ban becslések szerint 198 millió maláriás megbetegedés fordult elő, ez a hatékonysági szint azt jelenti, hogy több millió gyermek megbetegedését lehet megelőzni” – tette hozzá.

A GSK múlt év júliusában kérte az engedélyezést az európai gyógyszerészeti ügynökségtől az RTS,S számára, és néhány hónapon belül várja a döntést. Ha megkapja az engedélyt, az ENSZ Egészségügyi Világszervezete javasolhatja használatát legkorábban idén októberben.

cikk:

Októberben kerülhet forgalomba a világ első malária ellenes oltóanyaga

Exit mobile version