in

Kórházi tartozások kezelése? Orvostechnikai beszállítók pénzügyi megoldásokat javasolnak

Kórházi tartozások kezelése?
Kórházi tartozások kezelése?

Különböző finanszírozási konstrukciókat javasol a Magyar Orvostechnikai Beszállítók Szövetsége (MOBSZ) – közölte a szervezet kedden.

A szövetség közleménye szerint a kórházak adósságrendezése mellett az intézményi tartozások finanszírozására az állam kamatmentes hitelt nyújthatna a vállalkozásoknak, készfizető kezességet vállalhatna a kórházi tartozásokra, illetve megfontolandó a tartozások ingyenes úgynevezett faktorálása is.

Azt írták, a kórházi tartozások súlyosságát jelzi, hogy a kórházak immáron mintegy 80 milliárd forinttal tartoznak beszállítóiknak, annak 60 százaléka már lejárt tartozás. A lejárt kórházi tartozások csaknem fele 60 napon túli, 5 százalékára pedig már több mint egy éve várnak a vállalkozások.

Továbbra is igen súlyos helyzetben vannak a magyar tulajdonú, jellemzően kis- és közepes méretű orvostechnikai beszállító vállalkozások a kórházak tartozása miatt. Akad olyan forgalmazó cég, amelynek külföldi partnerei már a képviseleti szerződését is felmondták, de a gyártással és fejlesztéssel foglalkozó vállalatok is gondokkal küszködnek – tette hozzá a szervezet.

Közölték: a kórházak által görgetett beszállítói tartozások, az egészségügyi kassza 2014. évi maradványából kiosztott 10,4 milliárd forint ellenére ismét elérték a 80 milliárd forintos összeget, ez ráadásul hónapról hónapra 3-5 milliárd forinttal növekszik.

Úgy vélik, az általuk javasolt pénzügyi megoldások biztosíthatják a beszállítók stabil működését, végső soron a betegellátáshoz elengedhetetlen eszközök rendelkezésre állását.

A MOBSZ szerint a pénzügyi konstrukciókban kiemelt szerepe lehet az állami hátterű hitelintézeteknek, tekintettel arra, hogy jelenleg is az állami fenntartású kórházak tartozása jelenti a legnagyobb problémát, így sem a kamatmentes hitel, sem a készfizető kezesség nem járna effektív kiadással az állami büdzsé számára.

Közlésük szerint a három pénzügytechnikai lehetőség áttekintése során meg kell vizsgálni, hogy ezek nem minősülnek-e tiltott állami támogatásnak, nincs-e versenytorzító hatásuk, illetve hogy az átlátható tulajdonosi háttér mint kritérium a felek számára biztosítható-e.

Az orvostechnikai eszközöket beszállító vállalkozások ugyanakkor úgy vélik, hogy a fent említett lehetőségek mellett továbbra is az orvostechnikai eszközök áfájának 5 százalékra történő mérséklése jelentheti a tartós megoldást a cégek ellehetetlenülésének megelőzésére.

Elgondolkodtató – írták -, hogy miközben a gyógyszerek esetén 5 százalékos áfakulcsot alkalmaznak, egy életmentő ballonpumpa, a beültethető defibrillátor vagy a szívkatéter esetén 27 százalékos áfát kell fizetni.

Cikk: Kórházi tartozások

DiPerTe: Nincs torokgyík, szamárköhögés, merevgörcs, HIB és járványos gyermekbénulás oltóanyag

Nincs torokgyík, szamárköhögés, merevgörcs, HIB és járványos gyermekbénulás (DiPerTe) oltóanyag

BioHair

BioHair már otthon is